Facebook dia, hak dialah. Selagi kita rasa dia sengaja hendak menunjuk bahagia, riak. Sampai bila-bila hati kita tak akan bahagia.

Begitulah jika mak-mak seringkali berfikiran negatif pada sahabat-sahabat di muka buku. Tidak dinafikan memang ada etikanya untuk kita berkongsi apa saja di media sosial, namun mak-mak sendiri perlu mengawal emosi daripada terus-terusan bersikap demikian.

Selagi Kita Rasa Dia Menunjuk, Riak Di Posting

Ikuti perkongsian Puan Farhana Fizal ini dan fahami apa yang cuba dia jelaskan:

Maaf ya kepada yang empunya tulisan pada gambar ni. Saya kongsikan sedikit pandangan peribadi saya ya.

Pada saya sebenarnya, jika kita yang ada rasa-rasa macam ini pada apa yang kawan-kawan kita post di FB (facebook) mereka, kita yang sebenarnya ‘sakit’ dalam hati.

Betul, ada etika juga yang perlu kita fahami, bila kita berkongsi. Namun, sebagai yang melihat juga, kita lebih lagi perlu memandang dengan mata kebaikan sahaja sebaiknya. Walaupun kita melihat keburukan.

Terapkan Rasa Bahagia

Ajar dan paksa diri kita, untuk sepatutnya, sentiasa bahagia dengan kesenangan kawan kita, serta sedih dan simpati pula dengan kesedihan kawan kita.

Kita gembira dengan kejayaan kawan kita dan jadilah kita kawan yang sentiasa bersangka baik dan berlapang dada dengan apa sahaja yang kawan kita kongsikan di FB mereka.

IKLAN

Baca Juga Di sini:

Bukan Menunjuk Cuma Kongsi Bahagia, Tak Sangka Orang Sakit Hati, Cemburu

Sakit Hati Sangat Pun, TAHAN Jangan Gaduh Depan Orang’ Ini Petua 23 Tahun Bahagia Berdua

Sampai Bila-Bila Hati Kita Tak Bahagia

Selagi kita ada rasa, dia ni riak, die nak show off, dia ni nak tunjuk bahagia, dia nak tunjuk ada suami kaya, isteri cantik, anak comel, sampai bila-bila hati kita yang tak bahagia sebenarnya.

Ok, pendapat saya, andai kata sekali sudah ada timbul rasa macam itu, hide atau unfollow lah saja kawan itu. Sebab apa? Sebab kita sangat kena pelihara hati kita dari mazmumah sangka buruk yang boleh merosakkan jiwa dan hati kita.

Sebaiknya Doakan Kebaikan

Pada saya, walau apa pun yang kawan-kawan kita post, kita doakan, doakan, doakan. Doa yang kita panjatkan buat kawan-kawan kita, tanpa mereka tahu, insyallah Allah akan kembalikan doa-doa indah itu pada kita.

IKLAN

Ingatan ini lebih utama untuk diri saya, dan moga ada juga manfaat buat kalian. Kita boleh ubah. Kita kawal apa yang di dalam kawalan kita, demi menjaga kesihatan mental dan emosi kita, namun lebih utama iman dan roh kita.

Moga kita pulang pada Dia nanti, membawa hati yang sejahtera, yang Allah cinta dan Rasulullah suka.

Selamat malam buat hati-hati dan jiwa-jiwa yang bahagia.

Farhana Fizal
Bahagia cara kita, bahagia kita cipta.
#senimenjadiisteri

MW: Memang tak mudah untuk sentiasa positif, jika begitu putuskan sahaja persahabatan di media sosial. Hati mak-mak pasti akan lebih tenang.

Sumber: Puan Farhana Fizal

IKLAN

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Buat Aneka Kuih Frozen. Confirm sedap, laku keras. Dibuka pada 24 Julai 2021. Peserta diberi tunjuk ajar menyediakan beberapa jenis makanan sejuk beku yang laris di pasraan seperti donut, samosa, pizza dan banyak lagi. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran  //toko.ideaktiv.com/product/buat-aneka-kuih-frozen-confirm-sedap-laku-keras/

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial