Sesungguhnya terdapat tiga amalan pahalanya dijamin berterusan mengalir walaupun telah meninggal dunia ialah sedekah jariah, ilmu bermanfaat yang dikongsikan serta doa daripada anak yang soleh.

“Apabila manusia meninggal dunia terputuslah pahala amalannya kecuali daripada tiga perkara: Sedekah yang berterusan faedahnya, ilmu yang dimanfaatkan dan anak soleh yang berdoa kepadanya.”

(HR Muslim, bilangan (3092) daripada Abu Hurairah)

Amalan sedekah jariah seperti mewaqafkan harta yang ada untuk ummah sangatlah dituntut, sebagai bekalan ‘saham’ kita di dunia yang abadi kelak. Salah satu yang kita boleh waqafkan adalah sumbangan kitab suci Al-Quran yang cukup besar pahalanya dihitung dari setiap huruf yang dibaca.

Projek Wakaf Quran Untuk Hospital Dan Pusat Kesihatan

Wakaf Quran Untuk Hospital Dan Pusat Kesihatan. Sebuah projek bersama Yayasan Warisan Ummah Ikhlas, Ideaktiv, TV AlHijrah, Sinar Harian dan Majlis Dakwah Negara. Sebuah solidariti Ummah untuk Ummah.

Sumbangan wakaf al-Quran Mu’jam, terjemahan per kata dan Tajwid berwarna ini bagi membantu para petugas, pesakit dan orang awam memahami isi al-Quran untuk panduan, peringatan, petunjuk dan penyembuh dikala kita menangani pandemik Covid-19 dan seterusnya.

#QuranTime CORNER juga akan diaktifkan menjelang Ramadan ini di hospital dan klinik kesihatan sebagai inisiatif berinteraksi dengan al-Quran; Baca, Faham dan Amal.

Sasarkan 15,000 Naskhah Al-Quran

Alhamdulillah, sehingga jam 9 malam, malam tadi sebanyak 8,798 naskhah Al-Quran wakaf telah diterima. Projek ini mensasarkan 15,000 naskhah lagi untuk agihan di hospital utama dalam 200 naskhah, 60-100 untuk hospital biasa serta pusat kuarantin dan 40 naskhah untuk klinik kesihatan.

Al-Quran Mu’jam. Terjemahan per kata dan Tajwid Berwarna, bagi membantu semua saudara kita di hospital untuk Berinteraksi dengan Al-Quran; membacanya dengan baik dan memahami isi Al-Quran. Melalui TV Hijrah setiap hari, ada panduan yang diberikan di Malaysia #QuranTime jam 12 dan ulangan jam 10/11 malam.

Sejak dilancarkan pada hari Jumaat yang lepas, agihan segera telah dilakukan sejak hari Sabtu dan semalam agihan telah dibuat ke pusat kuarantin yang menempatkan sekitar 200 orang serta ke Hospital Sg Buloh yang menempatkan ramai pesakit serta petugas.

IKLAN

Sedekah Jariah Wakaf Quran, Ganjaran Pahala Berterusan Mengalir

#QuranCorner

Sumbangan wakaf ini akan dimanafaatkan untuk menggerakkan #QuranCorner yang mana ia akan menjadi ruang untuk sesiapa sahaja yang berada di hospital memanafaatkan ruang tersebut untuk berinteraksi dengan Al-Quran walaupun sekejap.

Semoga dengan sedikit masa bersama Al-Quran yang besar kesannya sebagai panduan, peringatan, penyembuh, ia menjadi cara untuk Rehat & Rawat, Biidznillah.

Wakaf Quran ini juga Insyaallah menjadi sedekah jariah kita. Dari ummah untuk ummah kerana orang Mukmin itu seperti satu tubuh. Kita ikut merasa luahan penat, derita sakit yang ditanggung oleh saudara kita.

Wakaf juga adalah cara kita yang menyumbang untuk membebaskan diri kita dari cinta harta yang salah di hati. Wakaf yang dilakukan secara sukarela adalah hadiah kita kepada sesama sehingga ia menimbulkan rasa kasih kepada penerima. Itulah psikologi wakaf sebagaimana yang ditulis oleh SS Prof Dr Ali Gom’ah, Mufti Mesir.

IKLAN

Semoga dengan formula wakaf ini, terbit rasa kasih pada sesama, lahirkan ramai rakyat Malaysia yang lebih baik dan akhirnya terbina Baldatun Thoyyibatun wa Rabbun Ghafur, Biidznillah.

Sedekah Jariah Wakaf Quran, Ganjaran Pahala Berterusan Mengalir

CARA BERWAKAF

Orang ramai yang ingin berwakaf boleh melakukan demikian. Wakaf dibuka sekarang, RM45 senaskah, dengan sasaran 15,000 naskah untuk semua hospital dan klinik kesihatan seluruh Malaysia.

Berwakaflah atas nama sendiri, keluarga dan juga untuk ibu ayah sama ada yang masih hidup atau telah meninggal dunia. Juga buat syarikat-syarikat yang ingin menyumbang kepada komuniti atau hospital.

Bagaimana ingin berwakaf?

IKLAN

1. Daftar sebagai pewakaf di bit.ly/wakafquranhospital
2. Bank-in bayaran wakaf ke akaun

Maybank Islamik : Warisan Ummah Ikhlas Foundation

No akaun : 564276516031

Sila letakkan rujukan (reference) : *Wakaf Quran*

(Semasa bank in, niatkan wakaf atas nama yang diniatkan)

3. Whatsapp slip bayaran ke

☎http://www.wasap.my/60193803635/WakafQuran

#HaveFaith
#JanganPutusAsaMalaysia