Sebab Inilah Kos IVF Telan Belanja Tinggi, Walau Jaminan Berjaya Tidak 100 %
Gambar sekadar hiasan

Pasangan yang sudah lama berkahwin dan masih tidak memiliki anak pasti akan mencuba melakukan rawatan IVF atau persenyawaan in vitro sebagai jalan terakhir untuk mendapatkan zuriat. Umum sedia maklum, tidak ramai mampu melakukan rawatan IVF kerana perbelanjaan kos rawatan IVF menelan perbelanjaan tinggi.

Apa yang menyebabkan kos perbelanjaan rawatan IVF ini mahal? Mengapa terdapat perbezaan kos IVF? Perkongsian Dr Salleha Khalid, Pakar Fertiliti dan Sakit Puan ini boleh dijadikan sebagai panduan.

Kos semestinya merupakan faktor utama yang akan menentukan di manakah pasangan akan menjalani rawatan IVF. Satu kitaran rawatan IVF sememangnya menelan belanja yang tinggi.

Di Malaysia kos satu kitaran rawatan IVF adalah sekitar 9,000 sehingga 50,000. Malah ada yang lebih mahal dari ini. Ramai yang ketahui walau sejauh mana mahal pun rawatan IVF ini, ianya bukan tentu akan memberi 100 peratus jaminan yang rawatan akan berjaya.

Namun mengapakah terdapat perbezaan yang ketara antara satu pakej IVF dengan pakej IVF yang lain. Setiap pasangan perlu mengetahui apakah yang akan mereka terima sekiranya membiayai dengan jumlah tertentu. Dan ke mana kah wang tersebut digunakan dalam rawatan yang diterima.

1-Ubat Suntikan

Hampir separuh (atau lebih) kos rawatan ini digunakan untuk membiayai ubat suntikan hormon. Lebih banyak jenis hormon yang digunakan lebih mahal harganya. Begitu juga lebih tinggi dos yang digunakan lebih tinggi kos ubat tersebut.

Seperti yang kita ketahui, setiap wanita adalah berbeza. Ada yang hanya memerlukan dos yang rendah dan ada yang memerlukan dos yang tinggi.

Dan ada yang hanya memerlukan 10 hari suntikan, dan ada juga yang memerlukan lebih lama sehingga 15 hari suntikan untuk merangsang telur tersebut. Ada yang memerlukan ubat suntikan lain sebelum mula menggunakan ubat merangsang ovari.

Lain jenis ubat lain harganya. Sesetengah wanita memberi respon yang lebih baik dengan sesejenis ubat hormon. Ada yang memerlukan hanya satu jenis hormon. Ada yang memerlukan sehingga tiga jenis suntikan hormon pada masa yang sama.

Maka berbezalah kos antara satu kitaran rawatan IVF dengan kitaran yang lain. Sepanjang waktu rangsangan ini, respon setiap wanita akan diperiksa dengan menggunakan alat imbasan atau lebih dikenali sebagai ultrasound.

Dianggarkan paling kurang tiga kali ultrasound scan akan dibuat sepanjang tempoh rangsangan ubat diberikan.

2-Penggunaan Jarum ICSI (Intracytoplasmic Sperm Injection)

Perbezaan ICSI dan IVF adalah apa yang berlaku di dalam makmal. Rangsangan ovari yang berbentuk suntikan adalah sama bagi pasangan yang menjalani rawatan samada IVF atau ICSI. Tetapi apa yang berlaku di dalam makmal yang membezakan antara IVF dengan ICSI.

IKLAN

ICSI berlaku apabila sperma disuntik ke dalam telur. IVF pula berlaku apabila sperma dibenarkan bersenyawa dengan telur sendiri. Sperma yang kuat akan mampu bersenyawa dengan telur.Manakala sperma yang kurang memuaskan akan memerlukan teknik ICSI.

ICSI adalah satu teknik yang digunakan bagi mengatasi sperma yang tidak mampu bersenyawa dengan telur. Untuk ICSI berlaku ia akan memerlukan penggunaan jarum yang khas bagi membolehkan sperma disuntik ke dalam telur.

Seperti alat perkakas yang lain, jarum ini akan dipakai buang. Ianya tidak digunakan semula. Penggunaan jarum ini juga akan menambah kos kepada jumlah rawatan.

3-Penggunaan Alat Time Lapse

Inkubator Time Lapse adalah salah satu inkubator yang digunakan untuk memantau perkembangan embrio. Embrio terbentuk apabila telur berjaya disenyawakan oleh sperma. Apabila bersenyawa embrio akan membahagi dari dua sel ke empat sel, ke lapan sel dan seterusnya.

Perkembangan embrio memerlukan keadaan persekitaran yang kondusif dan optimum. Ini termasuklah keadaan suhu, kandungan gas dan juga kepekatan dan jenis nutrisi yang digunakan di dalam inkubator (rahim tiruan).

Sebab Inilah Kos IVF Telan Belanja Tinggi, Walau Jaminan Berjaya Tidak 100 %
Time Lapse

Bagi memantau perkembangan embrio, saintis (embryologist) di makmal akan mengeluarkan embrio tersebut dari inkubator dan memantau perkembangan embrio di bawah mikroskop. Apabila ia dilakukan, akan terdapat perubahan persekitaran di sekeliling embrio tersebut.

Ini termasuklah perubahan suhu, gas dan nutrisi. Walaupun waktu yang digunakan untuk proses pemantauan ini singkat namun terdapat perubahan persekitaran yang boleh menjejaskan perkembangan embrio ini.

Penggunaan inkubator Time Lapse untuk memantau perkembangan embrio tidak memerlukan embrio itu dikeluarkan untuk dipantau. Inkubator Time Lapse ini menggunakan kamera yang berkuasa tinggi untuk memantau perkembangan embrio secara berterusan tanpa memerlukan embrio dikeluarkan dari tempat persekitaran yang kondusif dan optimum.

IKLAN
Memberi Informasi Perkembangan Embrio Secara Berterusan

Dengan penggunaan Time Lapse ini, ianya mengurangkan perubahan persekitaran berlaku bagi pembesaran embrio akibat pemantauan di bawah mikroskop yang perlu dilakukan setiap hari atau selang sehari bergantung dengan kualiti embrio yang terbentuk.

Perkembangan embrio ini boleh diumpamakan dengan apabila kita masak kek di dalam oven. Sekiranya kita kerap buka oven untuk memastikan kek sudah masak atau tidak, kek tersebut akan terbantut sekiranya ia kerap dikeluarkan.

Selain itu Time Lapse juga memberi informasi perkembangan embrio secara berterusan. Perkembangan ini dirakam di dalam video yang boleh diulang semula. Pegawai embryologist dapat melihat semula perkembangan setiap embrio dan memantau dengan lebih dekat lagi bagi memilih embrio yang mana terbaik untuk diletakkan semula ke dalam rahim.

Sesetengah embrio membahagi dengan cara yang tidak normal. Perkembangan embrio yang tidak normal ini disesetengah kes tidak dapat dikesan sekiranya pemantauan embrio berlaku hanya pada waktu tertentu.

Dengan penggunaan Artifical Intelligence (AI), Time Lapse mampu memberikan gred tertentu kepada setiap embrio. Gred embrio ini memberi maklumat tambahan kepada embryologist embrio.

Ramai pasangan apabila diberitahu mengenai perkembangan embrio ingin melihat bagaimana embrio mereka membahagi dan berkembangan. Dengan adanya rakaman video di dalam Time Lapse ini, segala perkembangan embrio dapat ditunjukkan kepada pasangan.

4-Ujian Genetik Embrio

Sesetengah pasangan mungkin adalah pembawa penyakit genetik tertentu. Sebagai contoh penyakit Talasemia. Talasemia adalah sejenis penyakit genetik darah merah yang menyebabkan sel darah merah tidak terbentuk dengan normal.

Seorang anak boleh menerima gen dari ibubapanya. Oleh itu salah satu caranya ialah memeriksa genetik embrio yang terbentuk hasil daripada rawatan IVF. Jika embrio yang diperiksa kandungan genetiknya tidak mempunyai gen Talasemia, maka embrio tersebut adalah embrio yang sihat dan akan diletakkan semula ke dalam rahim.

IKLAN

Embrio yang mempunyai gen Talasemia tidak diletakkan ke dalam rahim. Dengan cara ini, anak yang bakal dikandung dan dilahirkan tidak mempunyai penyakit Talasemia. Kaedah memeriksa embrio ini dikenali sebagai Pre-Implantation Genetic Diagnosis (PGD).

Terdapat juga ujian Pre-implantation Genetic Diagosis (PGS) yang mana PGS ini digunakan untuk memeriksa sekiranya terdapat jumlah kromosom yang normal pada embrio tersebut. Sebagai contoh, PGS digunakan sebagai saringan memastikan embrio tidak mempunyai penyakit Syndrome Down. Teknik PGD dan PGS ini boleh meningkatkan kos IVF lebih tinggi dari pakej yang lain.

5-Perkhidmatan Kaunseling

Oleh kerana rawatan kesuburan ini memerlukan komitmen yang tinggi, ramai pasangan yang tertekan ketika melalui rawatan. Oleh itu sebagai inisiatif bagi mengurangkan tekanan bagi pasangan, sesetengah pusat kesuburan menawarkan perkhidmatan kaunseling sebagai salah satu rawatan yang termasuk dalam pakej kesuburan.

Walaupun ramai pasangan yang pada awalnya merasakan kaunseling mungkin tidak perlu, namun sekiranya rawatan yang diambil tidak berjaya dan mengambil masa yang lebih lama dari yang dianggarkan ianya sememangnya boleh memberikan tekanan yang amat bagi setiap pasangan suami isteri. Kajian juga menunjukkan kaunseling membantu pasangan mengharungi perjalanan rawatan kesuburan ini.

6-Pengiktirafan Sesebuah Pusat Kesuburan

Memperolehi pengiktirafan oleh badan atau organisasi tertentu adalah penting bagi memastikan standard, mutu dan kualiti perkhidmatan yang diberikan mengikuta piawaian yang ditetapkan. Ini termasuklah mendapatkan pengiktirafan dari badan antarabangsa. Dengan pengiktirafan ini, rawatan yang diberikan dapat dijamin bermutu tinggi dan berperingkat antarabangsa.

Oleh itu setiap pasangan perlu mengetahui apakah perkhidmatan yang termasuk dalam pakej IVF mereka. Terutamanya apa yang berlaku di dalam makmal selepas telur diambil dan disenyawakan.

Begitu juga, pasangan perlu mengetahui adakah terdapat apa- apa bayaran tambahan yang mungkin perlu dibuat selain daripada yang termasuk dalam pakej yang dipilih.

Semoga dengan pencerahan kos dan rawatan yang diterima dapat menjadikan perjalanan ke arah mencapai impian menimang cahaya mata menjadi lebih telus dan seperti yang diharapkan.

Dr Salleha Khalid merupakan Pakar Fertiliti dan Sakit Puan dan pada masa yang sama turut menulis berkenaan isu kesuburan di www.kernamu.com

Baca ini juga: 

usah-salahkan-sesiapa-suami-isteri-tidak-subur-masih-ada-harapan-dengan-rawatan-ivf

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI