30 Hari Ramadan, Inilah Masa Terbaik Ajar Anak Buat Baik

Melatih anak kecil berpuasa kenalah hadirkan perasaan seronok dalam diri anak-anak. Kefahaman inilah yang mak ayah perlu terapkan dalam diri anak. Sebab itulah perlu terangkan pada anak-anak kenapa pentingnya berpuasa ini.

Boleh ikut cara didikan solat yang Rasulullah SAW ajar iaitu secara berperingkat, sesuai dengan kemampuan anak. Paling penting, kejutkan anak-anak bangun bersahur agar anak-anak bertenaga sepanjang hari berpuasa.

Terangkan betapa pentingnya bersahur serta pengambilan makanan dan minuman berkhasiat bagi membekalkan nutrien yang mencukupi untuk mereka. Selagi belum mencapai usia 10 tahun, anak-anak masih perlu mengambil formulasi susu tepung yang mengandungi vitamin dan mineral. Jangan lupa pujuk mereka untuk makan kurma juga.

Ketika waktu berbuka pun penting, untuk mengambil makanan dan minuman berkhasiat agar bertenaga dan tidak mengantuk sewaktu mengerjakan solat terawih bersama keluarga.

Setelah anak faham rutin berpuasa, terangkan juga pengisian 30 hari berpuasa itu dengan amalan-amalan yang baik.

Jangan Paksa Anak, Berikan Masa

Paling penting, mak ayah jangan paksa anak. Jika tiba-tiba anak kecil anda mengadu lapar dan mahu makan pada jam 12 tengah hari. Maka, berikan saja dia berbuka puasa. Tetapi, jangan sesekali buat anak berputus asa dengan berpuasa. Terangkan juga, esok anak perlu mencuba lagi berpuasa sehingga jam 1 tengahari. Dan begitulah seterusnya.

Sebaiknya mak ayah lewatkan waktu bersahur anak-anak. Ini pun sunnah juga, melambat-lambatkan waktu bersahur. Tidaklah nanti anak berasa letih teramat. Lagi dekat waktu nak imsak itu lebih baik lagi.

 

Minta Anak Buat Aktiviti Bantu Ibu

Berpuasa bukan sekadar menahan lapar dan dahaga. Ia lebih daripada itu. Kenalah terangkan dekat anak ya. Jangan biasakan tidur sepanjang hari. Itu dah lari dari konsep asal berpuasa. Waktu berpuasa inilah kena cergas, buat benda baik seperti bantu ibu di dapur.

IKLAN

Kerana setiap kebaikan yang anak buat akan dapat dikumpul menjadi pahala. Tentu anak seronok mengira markah pahala yang diperoleh untuk setiap hari dia berpuasa. Katakan, bantu ibu membasuh pinggan, menyapu atau membuang sampah, ibu beri upah. Bukan mahu merasuah, tetapi untuk galakkan anak seronok berbuat kebaikan.

Ajar Anak Amalan Bersedekah

Mahu didik anak menjadi pemurah, kenalah mak ayah yang mulakan. Anak-anak melihat mak dan ayahnya sebagai idola. Jadi, setiap kali memasak untuk berbuka, cubalah untuk masak lebih. Nanti boleh sedekahkan pada jiran di sebelah rumah.

Nak lagi seronok, libatkan anak sama. Minta anak-anak yang hantarkan makanan itu pada jiran. Tentu mereka seronok berbuat baik. Begitu juga dengan memberi makan pada haiwan seperti kucing yang tiba-tiba datang ke rumah. Itu pun salah satu cara memupuk kasih sayang dalam diri anak.

Bersedekah ini bukanlah duit semata. Konsepnya luas, dan inilah yang mak ayah kena jelaskan pada anak-anak.

 

IKLAN

30 Hari Ramadan, Inilah Masa Terbaik Ajar Anak Buat Baik

Kempen DUTCH LADY dengan 5X DHA* ‘Buat Baik 30 Hari Ramadan’

Seiring dengan bulan Ramadan ini, DUTCH LADY dengan 5X DHA* melancarkan kempen ‘Buat Baik 30 Hari Ramadan’. Ia sebagai sebahagian daripada galakan memupuk nilai baik di kalangan anak-anak sepanjang bulan Ramadan ini.

30 panduan berbuat baik ini diperkenalkan dalam bentuk kalendar yang cantik lengkap lukisan karikatur yang menarik. Tentu anak-anak seronok nak tanda aktiviti ‘buat baik’ yang dilakukan setiap hari.

Formulasi susu tepung rumusan untuk kanak-kanak DUTCH LADY dengan 5X DHA* ini mengandungi nutrien-nutrien penting yang diperlukan untuk membantu tumbesaran anak-anak. DHA membantu menyokong perkembangan otak. Manakala protein untuk tumbesaran dan membantu memperbaiki tisu dalam badan. Ia juga mengandungi 20 vitamin dan mineral seperti vitamin A, vitamin B2, vitamin B12, vitamin D, niacin, kalsium, zat besi, magnesium, iodin, selenium dan sebagainya.

Susu formula ini terdapat dalam pelbagai perisa untuk kategori umur DUTCH LADY 123 (1-3 tahun), DUTCH LADY 456 (4-6 tahun) dan DUTCH LADY 6+ (6 tahun ke atas).

IKLAN

30 Hari Ramadan, Inilah Masa Terbaik Ajar Anak Buat Baik

Mak ayah yang mahu mendapatkan lembaran aktiviti ‘Buat Baik 30 Hari Ramadan Bersama DUTCH LADY 5X DHA* boleh muat turun di www.smartmoments.com.my

Jangan pula dapatkan promosi yang menarik dengan setiap pembelian DUTCH LADY dengan 5X DHA* di pasaraya Billion, Manjaku dan Mydin sepanjang Ramadan ini. Dapatkan juga sampel susu DUTCH LADY dengan 5X DHA* percuma dan info lanjut mengenai promosi di www.smartmoments.com.my

Ini Kalender Buat Baik 30 Hari Ramadan Bersama DUTCH LADY 5X DHA*

30 Hari Ramadan, Inilah Masa Terbaik Ajar Anak Buat Baik

 

DUTCH LADY dengan 5X DHA* Pilihan Lebih Bijak

*5X DHA : Berbanding dengan susu tepung rumusan untuk kanak-kanak yang
terdahulu (Tahun 2009).

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI