rumah bersepah

Percayalah anak kecil lebih suka tengok rumah bersepah dan lambakkan permainan-permainan mereka. Lagi nampak bersepah, lagi mereka gembira.

Eh, tapi ada orang kata itu jenis mak ayah yang tak pandai ajar anak! Tolong ya, jangan sampai berfikir dan keluarkan pandangan yang agak negatif itu.

Sebenarnya ada anak kecil ini seronok, tengok si kecil gelak pun boleh buat hati bahagia. Tambah pula apabila anak-anak sudah pandai berjalan, memang letih nak melayan karenahnya, tetapi merekalah sebenarnya individu yang mampu ‘merawat’ keletihan kita dikala baru pulang kerja.

Setiap ibu bapa impikan anak yang soleh solehah dan mendengar kata. Kanak-kanak seawal usia 5 hingga 6 tahun agak sukar untuk dikawal. Ya, ramai mak ayah yang tidak dapat menahan sabar apabila anak sepahkan rumah.

Tapi selepas membaca perkongsian ini, pasti ramai ibu bapa akan rasa kecewa dengan diri sendiri kerana merosakkan zaman kanak-kanak mereka.

Tak perlu hairan, memang inilah perkataan para ahli pendidikan anak. Jika anda ada anak-anak, tapi rumah selalu kemas, tersusun, bersih, dan segala sesuatunya di tempatnya, maka itu petanda bahawa anda adalah mak ayah yang agak pelik.

IKLAN

Kenapa? Haaa… rumah sangat kemas padahal ada anak-anak, itu bererti ada tindakan melarang, memaksa, dan ‘tangan besi’ yang diterapkan kepada anak-anak.

Kehidupan Sebenar Anak Dirampas

Percayalah rumah yang selalu kemas itu menunjukkan masa kanak-kanak yang dirampas, daya imaginasi yang terpenjara, dan jiwa yang disekat-sekat.

Anak-anak kita itu lebih penting daripada kerusi, meja, bunga, hiasan dinding, dan karpet yang ada di rumah kita.

Jadi tak payah rasa sakit hati kenapa kalau rumah menjadi kotor, pensil-pensil warna disana sini, dan kertas-kertas bertaburan. Kalau mak ayah melarang bermain, itu seperti anda menyekat mereka daripada terus berkarya. Atau kata mudah bertindak lebih kreatif.

IKLAN

Alaaahh… tak susah pun, kalau nampak anak-anak dah penat dan tak main… ajarlah anak kemas balik. Mudah kan?

Rumah Bersepah Itu Tanda Anak Seronok Dalam Dunia Kanak-kanak

Kertas-kertas yang bertaburan dan terkoyak bersepah adalah petanda hidup anak kita sangat bebas. Jadi anak-anak akan bahagia untuk berimaginasi dan itu petanda bahawa anda adalah mak ayah yang baik dan hebat!

Rumah yang tidak ada anak-anaknya adalah umpama rumah yang tak hidup. Seperti duduk di taman permainan tetapi tak ada kanak-kanak bermain. Nampak?

Maka kalau ada anak-anak yang tengah seronok bermain, ajarilah mereka tentang aturan dan didiklah mereka untuk tertib dengan aturan itu. Jangan jadi mak ayah yang terlalu garang dan lagi teruk sampai anak takut nak bertindak lebih kreatif, tapi biarkan anak terus berani berkarya dan in shaa Allah anak membentuk jadi confident bila disuruh buat sesuatu.

IKLAN

Tip Didik Anak Kecil Suka Sepahkan Mainan

Bukan tak boleh nak ajar anak disiplin tetapi tengok umur, kalau anak yang kecil dalm 2-3 tahun biarkan sampai mereka bermain dan mak ayah boleh guna dua pilihan ini…

1. Biarkan anak bermain dalam dunianya, tengok mereka beralih arah tengok tv, terus suruh anak kemas barang yang dia dah main tadi.

2. Atau pilihan kedua, biar anak bermain sampai penat. Bila anak dah tidur kemas barang mainan yang sudah disepah. Agak penat, tetapi ini yang terbaik daripada anda sekat anak bahagia dalam dunianya.

Tolong ya mak ayah, fahamilah corak pemikiran si kecil. Jangan kita jadikan alasan nak ajar anak pandai kemas untuk menangkan keputusan kita. Ya, memang perlu diajar. Tapi kena tepat masanya.

Pegang kata-kata ini, kita adalah orang yang berpengalaman tapi anak-anak tak pernah lagi melihat dunia. Jadi kenapa harus kita harapkan anak-anak kita faham dan selari dengan pandangan kita? Moga mak ayah di luar sana mampu mendidik dan membesarkan anak-anak dengan cara terbaik pada zaman segalanya di hujung jari.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI