Rezeki Wanita Lahirkan KEMBAR 3 Lelaki, Bersalin Secara NORMAL

Kebiasannya apabila melibatkan kehamilan secara kembar, wanita akan dinasihatkan agar  bersalin secara pembedahan caesarean berbanding normal. Namun rezeki bagi wanita ini apabila dapat melahirkan anak-anak kembarnya secara normal.

Ini dirasai Pengurus Jabatan Pusat Kecemerlangan Hospital Pakar Regency, Dr Siti Nurul Aishah Jamaludin, 34 dan pasangannya, Mohamad Iqbal Idris, 45, apabila menerima orang baharu dalam keluarganya. Bukan seorang, tetapi 3 cahaya mata sekaligus. Memang bertuah.

Kelahiran kembar tiga lelaki secara normal dipercayai yang pertama di Johor, cukup memberikan perasaan bahagia.Bayinya yang kini sudah berusia empat bulan itu dilahirkan di Hospital Pakar Regency, Bandar Seri Alam, Johor, pada 6 Julai lalu.

Rezeki Wanita Lahirkan KEMBAR 3 Lelaki, Bersalin Secara NORMAL

Hasil Rawatan IVF

Dr Siti Nurul Aishah berkata, kelahiran itu hasil rawatan kesuburan persenyawaan in-vitro (IVF) atau rawatan bayi tabung uji diusahakan mereka tahun lalu. Katanya, beliau sebelum ini sudah berusaha selama dua tahun untuk hamil secara semula jadi dan pernah mengalami keguguran.

Keadaan itu membuatkan beliau tidak mahu menunggu terlalu lama lagi untuk hamil kerana sedar tahap kesuburan wanita akan semakin merosot mulai usia 35 tahun.

Jadi, rawatan kesuburan adalah ikhtiar mereka untuk memiliki zuriat sendiri dan untuk itu mereka mendapatkan rawatan dengan Perunding Obstetrik dan Ginekologi hospital itu, Dr Thokha Muhammad.

“Segala-galanya berjalan dengan baik dan pada Januari lalu, saya dimaklumkan hamil kembar dua sekali gus menandakan ada perkembangan positif daripada rawatan dibuat.

IKLAN

“Namun, selepas imbasan kehamilan kedua, kami diberitahu yang saya sebenarnya hamil kembar tiga.

“Keadaan juga agak sukar kerana ketika itu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan dan kami berjauhan daripada keluarga. Dengan keadaan sarat mengandungkan tiga bayi, saya sukar bergerak dan perut agak besar.

“Saya terpaksa duduk di atas kerusi roda berbanding berdiri,” katanya yang mengalami pertambahan berat badan daripada 63 kilogram (kg) kepada 93kg sepanjang kehamilannya,” katanya.

Rezeki Wanita Lahirkan KEMBAR 3 Lelaki, Bersalin Secara NORMAL

Bersalin Usia Kandungan 37 Minggu

Tiga bayi mereka itu yang dinamakan Thoreeq Idris, Mateen Idris dan Hakeem Idris Mohamad Iqbal dengan berat 1.9kg, 2.2kg dan 2.6kg dilahirkan pada usia kandungan 37 minggu.

IKLAN

Bagi Dr Nurul Aishah dan suaminya yang bekerja sebagai Timbalan Pengurus Kanan di syarikat hartanah UMLAND, berkata kejayaan mereka dalam rawatan IVF itu diharap menjadi pemangkin kepada pasangan lain melakukan ikhtiar sama.

“Kami membelanjakan kurang RM40,000 untuk tujuan ini. Ia sangat berharga kerana kami dianugerahkan tiga cahaya mata yang begitu menenangkan jiwa, pelengkap kebahagiaan dan Insya-Allah mendidik kami sebagai ibu bapa terbaik untuk mereka.

“Syukur ia tidak terlalu susah biarpun kembar tiga dan membuatkan kami tidak cukup tangan menguruskan mereka serentak. Setakat ini kami melakukannya berdua tanpa menggajikan pembantu,” katanya.

Rezeki Wanita Lahirkan KEMBAR 3 Lelaki, Bersalin Secara NORMAL

Membiasakan Diri Uruskan Tiga Anak

Bercerita mengenai tiga bayinya itu, semua dihantar ke TASKA dari jam 7.30 pagi hingga 6 petang dan mereka tidak menghadapi masalah kecuali perlu membiasakan diri kerana kini mempunyai tiga anak.

IKLAN

“Saya dimaklumkan apabila mengandung tiga anak ini ia biasanya akan dilahirkan secara pembedahan, tetapi saat akhir itu keadaan sebaliknya dan doktor meyakinkan saya mampu bersalin normal.

Alhamdulillah ia berjalan lancar,” katanya.

Beliau berkata, Malaysia mampu menjadi pusat rawatan kesuburan dan kardiologi berikutan kualiti perkhidmatan kesihatan yang terdapat di negara ini.

Baca Lagi Di Sini:

Lahir Selang Seminit, Teruja Dr Sheikh Muszaphar Timang Kembar Sepasang
8 Tip Peluang Hamil Anak Kembar, Perkongsian Oleh Dr Hamid Arshat

MW: Tahniah atas kelahiran anak kembar sebagai penyeri di dalam rumah tangga. Buat pasangan yang masih lagi menanti cahaya mata, jangan putus asa, teruslah berusaha serta berdoa semoga dikurniakan zuriat suatu hari nanti. Percayalah dengan perancangan Allah sebaik-baiknya, ia tidak pernah tercepat mahupun terlewat.

Sumber: Bharian

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI