baby cam

Bila jadi mak-mak, tahap risaukan keselamatan dan keadaan anak adalah perkara biasa.Lebih-lebih lagi anak yang masih bayi, belum pandai bercakap mahupun mengadu dan hanya tahu menangis.Bukan apa, sementara anak-anak tidur, itulah waktunya mak-mak, kena cepat-cepat buat kerja, baik memasak, mengemas, mencuci, menyapu dan sebagainya.Tak keruan jiwa jadinya, bila buat kerja rumah, fikirkan keadaan anak dalam bilik yang sedang tidur. Dah terjaga ke? terjatuh ke? menangis ke.

Sebenarnya zaman teknologi sekarang ni, macam-macam aplikasi yang mak-mak boleh cuba. Menerusi perkongsian ibu muda Puan Nurul Wafa, dia kongsikan aplikasi #BabyCam yang digunakan untuk memantau pergerakan bayinya sewaktu sedang tidur didalam bilik.

Menariknya aplikasi ini boleh mengesan bayi telah terjaga, suara bayi menangis serta, boleh berkomunikasi terus dengan anak untuk menenangkan mereka.

Berikut perkongsian antara perkongsian tersebut;

“Simptom mak-mak bila buat kerja didapur terngiang-ngiang suara anak menangis. Bila berlari jenguk dalam bilik, elok je dia tengah tidur. Terpaksa lah mommy install apps #babycam ni. Kebetulan handphone pun memang ada 2.”

“Tak risau dah Afeeya jatuh katil ke, terjaga dari tidur ke sebab apps ni ada noise (bising) & cry recognition (menangis). Jadi boleh buat kerja dengan tenang di dapur dan juga di bilik air.

**2nd device yang mommy guna takde active simcard pun.Just connect dengan hotspot 1st device.

 

Syok tidur yee.1st device mommy letak kat katil untuk monitor Afeeya.

1st device setup as Baby Station. 2nd device setup as Parent Device.

IKLAN

Kena pair kedua-dua device tadi.

Now, Afeeya tengah tidur dengan lena nya.Mommy nak pergi makan dengan tenang.

IKLAN

Noise detected.
Biasa bila terjaga dari tidur Afeeya tak terus menangis. Dia akan panggil-panggil mommy dulu. Bila mommy tak muncul-muncul baru dia menangis.

IKLAN

Menangis dah dia.Sementara nak sampai ke bilik tu boleh on microphone untuk bagi dia dengar suara kita supaya dia lebih tenang.

Semoga perkongsian ini bermanfaat.

Jadi buat mak-mak yang tiada pembantu serta risaukan keadaan anak kecil di rumah ketika ditinggalkan seketika sebab nak buat kerja-kerja rumah, boleh lah cuba aplikasi ini.Semoga ia membantu.

Sumber: Nurul Wafa