Sedapnya Puding Pisang Nangka Kuah Kastard ni. Nak buat pun sedap. Sesuai sangat buat sebagai pencuci mulut untuk minum petang. Makan sejuk-sejuk dengan rasa lemak manis kuah kastard. Memang sedap di tekak ni.
Boleh cuba resipi ringkas yang dikongsikan oleh Puan Zulaikha Ghazali ini sebagai rujukan;
“Sebab ramai yang ‘PM’ mintak resepi puding pisang ni nahhhh share sini la .Nanti dah buat jangan lupa hulur sebekas.”
Bahan-Bahan Diperlukan:
1/2 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar gula pasir
kuning telur
Daun pandan
Kismis
Pisang Nangka
Mentega
Cara Membuat:
1.Masak semua bahan di atas api perlahan kecuali pisang, kismis dan mentega. Dah nampak macam pekat sikit boleh tutup api dan sejukan.
2.Cairkan mentega.
IKLAN
3.Kemudian goreng pisang tu dengan mentega . Bila pisang dah kekuningan tu boleh angkat.
IKLAN
4. Selepas itu, tuangkan sos kastard tadi atas pisang tu . Tabur kismis untuk hiasan .
Yeayy dah boleh makan.
IKLAN
MW: Mudah kan nak buat resipi Puding Pisang Nangka Kuah Kastard ni. Bahan-bahan pun tak banyak. Sedapnya, sesuai buat untuk minum petang.
Rupanya antara tip nak buat sotong goreng tepung yang rangup dan elok melekat, kena guna telur itik berbanding telur ayam.
Bukan apa, sebelum ni jika buat sotong goreng tepung mesti tepung salutannya tak melekat, lembik tak rangup, malah meletup-letup pula bila digoreng dalam kuali. Memang jimat berganda dan lebih puas hati bila buat sendiri berbanding beli.
Ikut tip buat Sotong Goreng Tepung yang dikongsikan oleh Yatiekitchenini.
Tak dapat pegi Pok Nong Ganu, kita Nong Nong sendiri kat rumah.
Sotong Goreng Tepung cicah dengan Sweet Sos Thai !
Mou resipi ka? Tepung ni kita bancuh sendiri
Resipi Sotong Goreng Tepung Versi Yatiekitchen
Tip :
1. Lap Sotong tu kering-kering dengan Tissues.
2. Pakai Telur Itik bukan Telor Ayam ( kalau Telor Ayam dia lama-lama jadi Soggy ).
3. Tepung Beras campur dengan Tepung Gandum
4. Letak Air Kapur Sikit
5. Pastikan minyak betul-betul panas supaya sotong yang goreng tu tak meletup-letup. Kalau minyak tak panas tu yang meletup-letup, sotong kalau berair sangat pon dia meletup-letup sebab tu lap kering-kering.
6. Nak bagi supaya bila goreng tepung melekat pada sotong, celup sotong pada telur itik, pastu celup pada tepung bancuhan dengan air pastu baru salut dengan tepung kering and deep fried .
Yang lain tu sama macam dalam video! Pandai-pandai la agak-agak, kita campak-campak je tak de sukatan.Tepung Beras kita beli yang India punya, best gila , rangup !
Mingguan Wanita:Begini rupanya nak buat sotong celup tepung yang rangup elok melekat. Kena guna telur itik dan ikut tip yang dikongsikan ini, barulah tak meletup-letup dan sotong pun elok cantik kejadiannya.
Buat penggemar ikan pekasam, tak perlu lauk lain, ini saja sudah mencukupi. Makan dengan nasi panas. Memang boleh bertambah-tambah nasinya.
Kalau di kampung-kampung, ikan pekasam ini salah satu hidangan yan mesti ada. Inilah pengikat dan penambah selera. Resipi warisan turun temurun daripada nenek moyang kita. Mungkin sesetengah tempat, cara nak membuatnya tidak sama.
Walau bagaimanapun, apa yang penting ikan pekasaM ini sangat sedap. Lebih-lebih lagi bila digoreng baunya saja sudah semerbak. Tambah dengan bawang dan cili potong, kecur air liru dibuatnya.
Tapi, ada juga sesetengah orang yang tidak makan, apatah lagi dengan baunya. Belum cuba belum tahu rasanya. Sekali dah rasa terus hilang apa yang bau busuk sebelum ini.
Membuat ikan pekasam, sebenarnya tidaklah susah. Sebab sebelum ini hanya orang tua-tua yang tahu cara nak buatnya; Ikan yang digunakan untuk pekasam pula tentulah ada yang guna ikan lampan, ikan puyu dan kebanyakan mestilah ikan sungai.
Jadi, buat penggemar ikan pekasam, bole cuba buat sendiri di rumah. Hanya guna 4 bahan saja, peram dan seminggu dah boleh goreng dan makan. Boleh cuba cara membuat ikan pekasam yang dikongsikan oleh Kudin Kickdafella ini.
Kalau balik kampung, memang seronok buat ikan pekasam. Siap ‘tapau’ bawa balik ke bandar lagi. Tak perlu lauk lain, makan panas-panas, goreng ikan dan masukkan bawang, lada merah atau hijau sebagai hiasan. Memang padu!
Bahan-bahan:
3kg ikan lampan (atau ikan sungai)
3 cawan beras
2 genggam garam kasar
Asam keping
Balang untuk simpan ikan.
Cara Membuat:
1. Masukkan beras ke dalam kuali.
2. Sangai atau goreng tanpa minyak sehingga bertukar keperangan.
3. Kemudian, kisar beras yang disangai tadi sehingga hancur. Jangan terlalu hancur sangat.
4. Bersihkan ikan lampan yang digunakan sebagai pekasam Buang sisik ikan supaya beras akan melekat pada badan ikan. Perapkan dengan garam kasar.
5. Peram semalaman. Tak perlu masukkan dalam peti ais. Hanya letakkan di luar dan tutup dengan penutup untuk elak lalat.
6. Keesokkannya bilas sedikit dengan air paip. Masukkan beras yang disangai. Gaul hingga sebati.
7. Pastikan semua ikan diselaputi dengan beras tersebut.
8. Sumbatkan juga beras ke dalam perut ikan.
9. Akhir sekali, masukkan ikan ke dalam balang. Selitkan 2-3 keping asam keping bagi setiap balang.
10. Pastikan balang ditututp rapat dan ketat. Simpan di tempat yang sesuai selama seminggu.
11. Selepas seminggu, boleh goreng dan rasa. Jika tidak cukup pekasamnya, biarkan lagi beberapa hari untuk sesuaikan dengan tekak kita.
12. Siap dan sedia dihidangkan.
Selamat mencuba!
Mingguan Wanita : Tak perlu lauk lain dah. Menambah selera sangat ni.
Buah Labu memang boleh dimasak dengan pelbagai cara.Baik dibuat puri untuk anak, kuih muih, masakan lauk dan sebagainya. Jika mak-mak ada lebihan labu dan tiada idea nak masak apa, boleh cuba resepi kuih ‘buah melaka’ atau ‘onde-onde’ menggunakan buah labu ini. Jika selalu warna putih atau guna pewarna hijau, kali ni mak-mak boleh buat kuih buah melaka ni jadi warna kuning guna buah labu je. Rasanya lemak manis, nak buat pun senang!
Berikut perkongsian resipi kuih ‘Buah Melaka Labu’ oleh Marlia Lia sebagai rujukan mak-mak. Bolehlah dihidangkan untuk minum petang nanti.
“Jenuh nak menghabiskan sebiji labu.Suami beli labu besar pula. Asalnya beli labu untuk buat puri anak umur 6 bulan je.Tapi takkan makan labu je sampai sebulan kan.Macam-macam dah buat dengan sebiji labu tu.Labu masak lemak, cekodok labu, koci labu, kaswi labu pun sudah.Haa, petang ni buat buah melaka labu.Maka,habis lah sudah sebiji labu saya.”
Bahan-Bahan:
1/3 biji Labu (kukus dan lecek)
Gula Melaka (dipotong kecil)
2 cawan penuh tepung pulut
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan air
kelapa parut
sedikit garam
Cara Membuat:
1. Buang kulit labu dan kukus. jangan rebus nanti dah tak manis jadinya.
2.Potong Gula melaka kecil-kecil (bentuk kiub)
3.Campurkan tepung pulut dan tepung gandum dalam bekas.
4.Kemudian, campurkan labu yang telah dilecek kedalam tepung tersebut.
5.Ramas guna tangan sampai jadi macam serbuk roti, kemudian tuang air sedikit demi sedikit.
6.Sambil tuang air, sambil uli sehingga doh dah tak melekat dekat besen dan dah tak melekat dekat tangan.Air secawan, tak habis pun saya guna.
7.Buat macam ni, letak gula melaka ditengah-tengah dan kemudian bulatkan.
8.Sambil tu terus sediakan air tunggu sehingga air mendidih baru masukkan kuih. Kuih yang timbul maksudnya dah masak.
9.Sediakan kelapa parut + sedikit garam, gaul rata.Kuih yang dah masak tu, golek-golekkan dekat kelapa ni.
Tak Kisah Jadi ‘Ibu Segera’. Tahniah diucapkan buat penyanyi Sarah Suhairi yang kini sudah bergelar isteri kepada Aswad Mohd. Anuar, 38.Seperti mana yang dikongsikan...