Menarik sungguh resipi pancakes yang mudah nak disediakan ni. Tak perlu guna tepung langsung dalam adunan, hanya perlu kisar 3 bahan iaitu oats, pisang dan telur, dah boleh jadi pancakes yang sedap, lembut dan gebu malah sihat. Sesuai buat untuk sarapan pagi, bawa bekal anak sekolah. Senang sangat!
Bukan apa, bila beli oats kadang tak tau nak buat resipi apa yang sedap. Godek-godek resipi, jumpa resipi ni. Memang sedap, tekak boleh terima mesti tak menyesal bila cuba sendiri nanti. Malah resipi ni sihat, sebab tak guna tepung mahupun gula pun.
Bahan-Bahan:
2 biji pisang
2 biji telur
1 cawan oats
*secubit l garam
*secubit serbuk kayu manis
*1 Sudu besar Mentega Kacang
* mentega
Cara Membuat:
1. Potong kecil pisang dan masukkan dalam mesin pengisar. Boleh juga lenyekkan dengan garpu.
2. Masukkan telur dan oats.
Ads
3. Kisar halus semua bahan-bahan tersebut.
4. Panaskan kuali ‘non stick’, oleskan dengan sedikit mentega.
5. Masukkan bahan adunan ke dalam kuali.
6. Biar sehingga masak kekuningan.
Ads
Siap!
Ads
Info Ektsra!
Masukkan garam, serbuk kayu manis dan mentega kacang adalah pilihan mengikut citarasa bagi meningkatkan rasanya.
Jika tiada blender, kacau rata dengan sudu pun boleh.
Pancakes ini sedap dinikmati dengan madu serta buah-buahan seperti strawberi, blueberi atau kekacang.
Mingguan Wanita: Wah menarik sangat resipi ni, guna 3 bahan je dah boleh buat pancakes yang sedap, paling penting mudah dan tak guna tepung langsung. Sangat sihat, sesuai buat bekal untuk anak sarapan pagi.
Kali ini MW kongsikan tiga menu istimewa yang cukup mengenyangkan. Dua darinya boleh dimakan bersama nasi putih dan satu daripadanya pula berasaskan mi. Ketiga-tiganya ideal untuk mereka yang mahukan juadah yang tak terlalu berat tapi mengenyangkan. Jangan lupa cuba ya!
TOM YAM SEAFOOD KELAPA
Bahan-bahan:
Sotong
Udang
Bunga kobis
Baby corn
Lobak merah
Batang saderi
Cendawan enoki
Cendawan straw
Premium mixed mushrooms
3 batang serai (ketuk)
1 biji tomato (belah 4)
5 helai daun limau purut
1 inci lengkuas (ketuk)
3 ulas bawang putih (ketuk)
Lada kecil (kepedasan mengikut selera masing-masing)
2 biji bawang besar (belah 4)
3 tangkai daun ketbar beserta akar
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar sos chili thai
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
Sedikit cuka
3 biji limau nipis
Garam
Gula
Lada sulah
1 biji air kelapa muda
Cara Membuat:
1.Panaskan minyak, tumis bawang putih, serai, lengkuas, cili api.
2.Masukkan sedikit air, sayuran yang perlu di masak lama.
3.Masukkan air kelapa, bawang besar.
4.Masukkan gula, garam dan lada sulah.
5.Masukkan cuka, daun limau purut, cendawan dan tomato
6.Masukkan air limau nipis.
7.Masukkan sotong dan udang.
8.Masukkan daun ketumbar.
9.Masak sehingga mendidih.
STEW AYAM
Bahan-bahan:
Setengah ekor ayam
2 biji kentang
Setengah batang carrot
Cendawan butang
7 ulas bawang merah (hiris nipis)
3 ulas bawang putih (hiris nipis)
Sedikit lada hitam (di tumbuk kasar)
3 sudu besar minyak masak
2 sudu besar tepung gandum
4 cawan air
Secubit gula
Garam secukup rasa
3 sudu besar kicap lemak manis
2 sudu besar kicap masin
Setangah batang saderi
2 biji bawang besar (di belah empat)
Cara Membuat:
1.Panaskan minyak.
2.Tumis bawang yang di hiris sehingga kekuningan.
3.Masukkan tepung, goreng hingga sebati kemudian masukkan air.
7.Masukkan bawang besar dan biarkan hingga masak. Siap untuk dinikmati.
MI LIDI SARDIN
Bahan-bahan :
11 biji bawang kecil (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
1 inci halia (kisar)
2 tin kecil sardin (hancurkan)
3 sudu besar rempah kari ikan
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar minyak masak
3 cawan besar santan pekat
Sejambak daun kesum
2 sudu kecil asam jawa
Garam
MI LIDI
Bahan-bahan:
Celur mi dgn sedikit minyak dengan api sederhana sehingga mi lembut. Toskan mi.
ULAM
Kacang panjang *hiris nipis
Taugeh
Timun *hiris nipis dan memanjang
Telur rebus
Hirisan cili merah
Cara Membuat:
1.Panaskan minyak, tumis bahan kisar bersama rempah kari hingga pecah minyak.
2.Masukkan sedikit air tumis seketika.
3.Masukkan satu cawan air, santan , sardin, daun kesom, asam jawab, garam dan secubit gula.
4.Masak sehingga kuah sedikit pekat
Sebelum hidangkan, masukkan mi beserta kuah ke dalam satu mangkuk. Kemudian taburkan hirisan timun, kacang panjang, taugeh dan juga telur rebus. Jika mahukan mi anda lebih pedas, jangan lupa tambahkan hirisan cili ke atas mi. Siap untuk dinikmati.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Jemput-jemput nasi. Kadang-kadang, pening kepala memikirkan kuih apa yang nak dibaut untuk berbuka, sahur atau buat kudap-kudapan lepas terawih. Memandangkan masih ada baki nasi, bolehlah buat jemput-jemput kan.
Kali ini, Aisyah Humaira berkongsi resipi buat jemput-jemput nasi. Nampak simple tapi mengenyangkan. Paling penting anak-anak pun suka sebab ada jejari ketam lagi kan.
Jemput-jemput Nasi Jejari Ketam, Ranggup Dan Lembut
Ranggup dan lembut di dalam. Sangat sedap dan mengenyangkan. Bolehlah buat nanti untuk anak-anak.
Bahan-bahan:
2 cawan nasi
2 cawan air atau boleh agak-agak
2 1/2 cawan kecil tepung gandum
15 batang crabsticks – di potong kecil
Daun kucai secukupnya – di hiris halus
Sedikit garam serbuk cukup rasa
Minyak untuk mengoreng
Cara Membuatnya:
1. Kisar nasi bersama air sehingga lumat dan sebati.
2. Kemudian, masukkan tepung gandum ke dalam bekas bersama bahan kisar dan semua bahan lain.
3. Kacau sebati. Pastikan adunan tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak dan keperangan.
5. Siap. Sedap cicah dengan sos.
Mingguan Wanita : Simple dan sedap. Buat untuk anak-anak nanti.
Resepi pizza paratha ini semudah ABC nak membuatnya. Pejam mata main, campak-campak pun boleh jadi. Sebab tak perlu buat sendiri doh tu. Boleh guna roti paratha yang jual di pasaraya.
Kali ini MW kongsikan beberapa resepi pizza paratha dengan pelbagai variasi topping. Boleh pilih nak cuba teknik masakan mana, yang penting kejunya kena banjir.
Barulah pizza tu rasa ‘terangkat’. Kalahlah resepi kedai.
Beef pepperoni pizza. Doh roti paratha Tisha’s.
So yummy they want more ( hantu pizza kuasa 2 yang cakap – Rysha Ryhana)
Prep time – 10 mins Bake – 15 mins at 220 degree
Done
Pizza roti paratha dengan topping ayam hancur, sosej, bawang holland dan tomato. Tabur chili flakes sedikit, parmesan cheese melimpah ruah (yang khas untuk topping pizza).
Yang penting cepat dan mudah untuk disediakan.
Cara buat :
√ Sapu dulu sos spageti atas roti. Letak cheese (parmesan. mozarella untuk efek boleh tarik). Topping ayam/daging hancur (masak separuh dulu).
√ Sosej, bawang holland dan tomato letak atasnya. Tabur chili flakes sikit. Lepas itu letakkan lagi parmesan cheese melimpah ruah.
√ Kemudian, sapukan marjerin/butter pada dulang pembakar dan letak pizza dalam oven terus bakar. Suhu 170 api atas bawah selama 20 minit atau bergantung pada oven masing-masing ya.
Dan alhamdulillah selamat masuk perut ummi & anak 4 orang tu. Kenyang alhamdulillah.
Malam ni takya makan dah ek.. Korang kenyang dah kan.
Bahan simple je. Kecuali nak pelbagaikan toping dia.
Roti paratha
Sos spaghetti
Sosej
Bawang holland
Mozarella
Sapu sos spaghetti atas roti.
Tabur mozarella.
Tabur bawang.
Susun sosej.
Tabur lagi mozarella.
Bakor api atas bawah. Suhu 160-170 darjah celsius. 15-20 minit.
Guna mozarella cheese.
Ada efek tarik tu yang buat lagi best.
Paling syok+best bila anak kata sedap macam piza kat kedai.
Biasanya kalau nak makan pizza terpaksalah uli doh dulu kan. Leceh. Memandangkan hari ni super busy day pulak so Kak ekin sempat buat breaksfast homemade pizza segera je. Kak ekin guna pemanggang ajaib. Mudah dan cepat.
Bahan-bahan:
Roti Paratha (frozen)
Sos spaghetti prego
3 batang sosej ayam dihiris nipis
Isi ayam cincang (telah digoreng)
Nenas dalam tin
Cendawan butang dalam tin
Keju Mozarella
Lada benggala (dihiris)
Cara-cara:
1. Sapukan minyak pada pemanggang ajaib. Buka api dapur paling kecil.
2. Agak pemanggang ajaib dah panas, letak roti paratha dan sapu permukaan roti dengan sos spaghetti prego.
3. Kemudian taburkan keju Mozarella supaya topping dan base boleh melekat.
4. Susun hirisan sosej ayam sebagai topping.
5. Letakkan pula isi ayam cincang, nenas, cendawan dan lada benggala.
6. Taburkan Keju Mozarella sekali lagi dan biar masak selama 15-20 minit. Pastikan api kecil.
7. Boleh dihidangkan.
Seronok tengok anak-anak licin makan. Kalau korang suka, boleh share. Selamat mencuba.
Base – roti paratha kawan Topping – sapu butter pada tudung periuk, letak roti paratha, sapu sos spageti, tabur cendawan butang, crab stick, bawang holland dan sosej.
√ Tabur chese dan bakar pada suhu 180 darjah celsius selama 25 minit.
Resepi sos
Boleh gunakan pes tomato dalam tin. Saya kurang minat. Jadi buat sendiri. Caranya : Lada kering 15 tangkai dan tomato 2 biji dikisar. Tumis gunakan minyak zaiton. Tambah oregano, parsli, basil dan rosemary. Tambahkan sedikit air limau nipis atau limau kasturi. Tambah garam dan lada hitam.
Cara buat pizza
1. Panaskan oven pada suhu 170 c.
2. Saya gunakan paratha jenama tisha sebagai base. Sapukan sos yang telah dibuat tadi. 3. Taburkan cheese. Boleh gunakan cheddar atau mozarella.
4. Susun sosej. Boleh juga gunakan ayam atau daging yang telah dimasak. Lebih elok sebenarnya. Taburkan bawang holland yang dihiris nipis. Boleh taburkan juga nenas dan cili benggala. Saya takde .
5. Saya taburkan dengan lada hijau dan cili api untuk rasa pedas. Kalau tak suka pedas tak perlu. Taburkan lagi cheese bahagian atas.
6. Bakar pada suhu 170 c selama 20 minit.
Selamat mencuba!
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Anzalna Nasir meluahkan kebimbangan terhadap keselamatan anak-anak di sekolah susulan peningkatan kes rogol pelajar. Ibu prihatin ini menyeru agar semua pihak lebih peka terhadap keselamatan pelajar.