Selain ketupat, lemang juga antara menu yang sering disajikan pada hari raya. Namun jika tinggal di bandar, memang payah nak cari buluh untuk dibuat lemang. Sebagai alternatif, mak-mak boleh cuba resipi lemang menggunakan cawan kertas ni. Cukup mudah hanya perlu kukus, tak perlu bakar guna kayu api. Rasanya pula sedap, lembut macam ketupat palas.

Ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Nur Masri ini.

Buluh lemang tak ada, buat lemang cawan je. Rasa ok je lemang ni, macam ketupat palas pun ada sebab kukus, guna pulut susu memang lembut, sedap.

RESEPI LEMANG CAWAN KUKUS

Bahan-Bahan:

2 kg pulut susu rendam 4 jam
3 biji kelapa ambil santan dan campur dengan garam supaya lemak
Daun pisang
Cawan kertas

Cara Membuat:

1.Letak daun pisang keliling cawan kertas.

2. Sukatan ni dapat 20 cawan.

3. Isi 5 Sudu besar beras pulut dalam cawan tadi.

4. Selepas itu, isi santan lebih sikit dari paras beras pulut.

5. Kemudian susun dalam periuk kukus.

IKLAN

6. Kukus selama 1 jam setengah.

7. Siap, daun pisang yang lebih bahagian atas tu boleh lipat ke bawah tekan-tekan sikit bahagian atas pulut bagi rata.

8. Dah sejuk boleh potong.

9. Untuk buka koyak je cawan tu.

IKLAN

Baca Lagi Di Sini:
Cara Buat KETUPAT Daun Pisang Paling Mudah, Wangi Lembut Berlemak!
CARA Rebus Ketupat Tahan Lama, 3 Hari Tak Payah Simpan Peti Sejuk!

MW: Menarik juga idea ni, memandangkan payah nak cari batang buluh untuk buat lemang, boleh guna alternatif cawan kertas ni. Rasanya pun lebih kurang malah lembut dan sedap. Boleh cuba buat untuk hidangan pagi raya nanti.

Sumber: Nur Masri

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

IKLAN

Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 12 Jun dan 26 Jun 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita