Memang mudah dan menjadi je sebenarnya nak buat kek coklat moist, asalkan guna resipi yang betul. Bila dah siap adunan pula, boleh pilih nak kukus atau bakar,memang senang. Bila teringin nak makan, buat sendiri je. Jimat kos dan puas hati makan. Nak buat untuk raya nanti pun boleh sangat.

Ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Hazila Baharudin ini sebagai panduan;

Lepas hajat nak makan kek coklat moist

Resipi Kek Coklat Moist

Bahan A
1 Cawan gula pasir
1 cawan serbuk koko
1 Cawan susu cair
1/2 Cawan susu pekat
1 Cawan minyak

*Campur semua bahan A, gaul sebati. Kemudian masak di atas api kecil. Bila dah sebati, tutup api.

Bahan B
1 Cawan tepung gandum
1 Sudu kecil baking powder
1 Sudu kecil soda bikarbonat

*Ayak bahan B

Bahan C
3 Biji telur size A
1 Sudu kecil esen vanilla

*Blender bahan c hingga kembang

Cara Membuat:

1. Masukkan bahan A ke dalam bekas lain. Masukkan pula bahan B dan C secara selang seli. Semuanya kacau guna whisk sahaja ye.

2. Bila dah sebati semua, kalau rajin tapis adunan yang dah siap ni. Kalau tak tapis pun tak apa.

3. Panaskan kukusan hingga air betul-betul mendidih. Kalau tak mendidih betul, keknya tak naik cantik.

IKLAN

4. Masa kukusan bergantung kepada bekas. Bekas yang paling kecik 10 minit, yang sedang 15-17 minit dan yang besar 40-45 minit. Cucuk dengan lidi, jika lidi kering dah masak lah tu.

RESIPI Kek Coklat Moist Mudah, Boleh Pilih Nak Kukus Atau Bakar!

#SayaBakarGunaTeknikWaterbath
#PilihLeNakKukusAtauBakar
40 minit suhu 180 atas bawah

RESIPI Kek Coklat Moist Mudah, Boleh Pilih Nak Kukus Atau Bakar!

**** Yang tanya bakar dalam bekas tu cair tak? Jawapannya tak cair. Sebab ada air dalam tray tu. Jika masih tak faham boleh google teknik waterbath.

Baca Lagi Di Sini:Hampir 50 Tahun Mak Wanita Ini Buat Kek Kukus Buah Legend & Ini Resipi Yang Diperturunkan!

IKLAN

Bahan-Bahan (Topping)
1 cawan koko
1 Cawan susu pekat
1 cawan minyak
1/2 Cawan susu cair

*Campur semua, masak secara double boil. Jika nak lagi leleh tambahkan lagi susu cair sedikit.

RESIPI Kek Coklat Moist Mudah, Boleh Pilih Nak Kukus Atau Bakar!

Selamat mencuba!

Mesti Baca:Resipi Kek Lumut Tahan Sehingga Sebulan, Lagi Lama Simpan Lagi Sedap!

IKLAN

Artikel Menarik:‘Classic Butter Cake’, Kek Mak-Mak Paling Senang Nak Buat, Guna 4 Bahan & Dijamin Gebu!

Mingguan Wanita:Boleh cuba buat untuk raya ni. Sedapnya makan kek coklat moist macam ni dengan topping leleh.

Sumber: Hazila Baharudin

Nak buat ketupat nasi raya nanti, macam ni caranya.Mudah!

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita

Anak-anak nak sambung belajar, mak ayah kena bersedia buat simpanan pendidikan siap-siap.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI