
Resipi Agar-agar Milo Serbuk & Kotak, Mewah Betul Rasa Coklat
Milo cukup terkenal dengan tagline, ‘Minum Milo Anda Jadi Sihat dan Kuat.’ Bermacam-macam resipi boleh dihasilkan menggunakan Milo salah satunya ialah agar-agar Milo.
Resipi agar-agar Milo ini cukup menarik untuk dicuba kerana hanya dengan empat bahan sahaja, kita boleh hasilkan seloyang pencuci mulut yang lazat. Anak-anak mesti suka makan terutama apabila dihidangkan sejuk-sejuk.
Jom kita cuba resipi agar-agar Milo seperti yang dikongsikan oleh Ayu Mashrudin ini.
RESIPI AGAR-AGAR MILO
BAHAN-BAHAN:
1 kotak air Milo (1 liter)
1 paket agar-agar serbuk
2 sudu besar gula
3 sudu besar Milo
CARA MEMBUAT:
1. Masak semua bahan di atas dan kacau hingga sebati.
2. Tuang dalam acuan.
3. Sejukkan dalam peti sejuk selama 4 hingga 5 jam. Hidangkan.
Sumber kredit: Ayu Mashrudin

MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi CHICKEN CHOP Rangup, Tak Perlu Salut Tepung & Tak Guna Minyak Langsung!

Isi Kandungan
ToggleJika sesekali nak ubah menu keluarga kepada resipi ‘western’ boleh cuba resipi chicken chop ini. Selalunya chicken chop perlu disalut tepung, serbuk roti dan sebagainya malah digoreng dalam minyak yang banyak. Sebenarnya kita boleh juga buat chicken chop yang rangup malah lebih sihat. Tak perlu salut tepung dan tak guna minyak langsung! Menarik kan.
Boleh cuba resipi chicken chop yang dikongsikan oleh oleh Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan ini.Memang rangup dan sedap!
Selalu chicken chop yang salut tepung, kan? Hari ni kita tengok cara buat yang kulit dia rangup, tanpa perlu salut tepung. Malah tak perlu pakai minyak langsung. Bahan pun sikit sahaja.
Crispy Skin Chicken Chop with Mushroom Gravy by Kamarul Ariffin Nor Sadan
Bahan-bahan: (2 orang makan)
2 potong ayam (bahagian pinggul dan peha)
50-100ml krim masakan
5 biji cendawan
1 sudu besar lada hitam
1 ulas bawang putih
1 sudu mentega
Garam dan gula secukup rasa
Cara masakan boleh lihat pada kapsyen setiap gambar. Jom lihat #DapurKAN kali ni!
1.Ini bahagian paha dan pinggul ayam. Saya dah belah bahagian bawah (dalam) dan buang tulang dia. Kalau tak pandai buang, boleh suruh penjual ayam potong. Beritahu je “Bang, potong untuk chicken chop!”
2.Ni saya dah buang tulang di hujung paha tu sekali. Ayam ni kena lap dengam tisu supaya dia kurang basah. Lepas tu tabur garam dan lada hitam secukup rasa.
3.Panaskan kuali leper guna api sederhana selamat 1 minit. Paling sesuai kalau guna “cast iron skillet”, kalau tak ada, boleh guna kuali yang stainless steel, atau non-stick.
4.Kemudian masukkan ayam. Kulit di bahagian bawah. Api sederhana. Tak payah guna minyak. Nanti lemak ayam akan cair dan jadi minyak. Proses ini dinamakan “fat rendering”.
5.Lemak yang cair tu akan turun* ke bawah dan sekeliling ayam. Ia akan kelihatan mengering. Jangan panik. Jangan cuba angkat ayam*. Pada waktu ni, kulit ayam sedang melekat pada kuali.
6.Teruskan masak. Biar sahaja. Proses ini memakan masa 20 minit. Sepanjang ini, guna api perlahan atau sederhana. Jangan risau, ayam tak akan hangus. Jangan risau pasal ayam melekat.
7.Setelah cukup 20 minit, baru perikda sama ada kulit ayam dah lekang dari kuali atau belum. Kalau belum sambung lagi masak. Ayam akan lekang sendiri bila kulit dia dah cukup rangup.
8.Macam ni. Dia lekang sendiri. Kuis sikit dan angkat je. Mudah sahaja nak tanggalkan dari kuali. Masa ni kulit* ayam saya dah rangup. Jadi macam keropok, tapi tak hangus pun walaupun masak selama 20 minit.
9.Terbalikkan, dan masak bahagian bawahnya pula. Ini ambil masa 1-2 minit sahaja. Kalau dah tak merah dagingnya, kira dah masak. Angkat dan rehatkan dalam pinggan.
10.Kerak ayam dalam kuali ni, kita nak buat jadi kuah dia. Masukkan bawang* putih yang disagat dan mentega. Biar mentega cair dan tumis bawang putih dengannya sampai naik aroma.
11.Masukkan air 1-2 senduk, dan cuba kikis kerak ayam ni perlahan-lahan. Ia akan tanggal dengam mudah. Kerak inilah sumber rasa ayam yang padu! Tak payah guna serbuk perasa ayam dah.
12.Kemudian masukkan krim masakan. Gaul rata. Kalau tak ada krim masakan, boleh guna susu sejat atau susu segar. Tambah garam dan gula jika perlu. Ikut citarasa masing-masing.
13.Akhir* sekali masukkan cendawan yang telah dihiris. Gaul sebati. Boleh guna cendawan tin atau cendawan segar. Gunalah cendawan butang, cendawan portobello, atau shiitake segar.
14.OK dah boleh hidang! Saya selalu letak kuah dibawah sebab tak nak kulit ayam yang rangup tu jadi lembut sebelum dimakan. Kulit rangup tu mahal. Boleh hidang dengan kentang goreng jika suka.
15.Close up! Jemput makan! Jangan lupa follow FB Kamarul Ariffin Nor Sadan untuk ikuti resepi-resepi bergambar yang lain. Boleh juga cari 60 resepi sebelum ni guna hashtag #DapurKAN.
Siap! Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Resipi VIRAL Telur Goreng Crispy, Serius Sedap Rasa Macam Kulit Ayam!
Wanita Ini Tunjuk CARA Serba Ringkas Potong AYAM Seekor Sendiri Di Rumah!
ISI AYAM Tak Laku, Bila Masak Begini Licin Habis Makan Anak Beranak!

Resipi Mashed Potato, Kambing Perap, Sos Blackpepper Serius SEDAP, Jimat & Senang!
Wanita Ini Kongsi Resipi Lengkap Perapan Daging Sedap & Sos Lada Hitam Pedas Berkrim Viral!
Mingguan Wanita: Menarik resipi chicken chop tanpa salut tepung dan tak guna minyak langsung ni. Kaedah memasak versi begini bukan sahaja lebih sedap malah lebih sihat. Boleh cuba buat sendiri nanti.
Sumber: Kamarul Ariffin Nor Sadan
APA RAHSIA KEJAYAAN KAMI JADI JUTAWAN MILENNIAL?
Chocodap’s, Faith Fleur, Anggun Cotton Collection, Teh Ais Pyorr, Masak-masak Cekyana (Oden viral) dan bayak lagi jenama lain mempunya ratusan ribu pelanggan masing-masing.
Tak ramai anak Melayu kita mampu bina empayar perniagaan dari bawah dari tiada apa-apa. Ia bukan dicipta sehari dua. Banyak pengorbanan terpaksa dilakukan sepanjang pendakian.
• Apa rahsia mereka?
• Apa yang mereka lakukan?
• Apa ilmu-ilmu yang diamalkan?
• Siapa yang susah senang bersama mereka?
• Apa dugaan dan keperitan yang dilalui?
Teringin ikut jejak mereka?
Semua ini akan terjawab di program Webinar Eksklusif CEO BIsnes Viral anjuran Mingguan Wanita pada 25 September 2021 secara virtual. Dangarkan sendiri perkongsian jujur mereka. Eksklusif!
Menangi hadiah-hadiah cabutan bertuah serta wang tunai bernila RM100.
Daftar sekarang di
https://toko.ideaktiv.com/…/webinar-eksklusif-ceo…/
atau scan QR Code pada poster
Atau sertai grup telegram WEBINAR EKSKLUSIF CEO BISNES : https://t.me/bangkitwanitaMW
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Senang Je Rupanya Nak Buat Nugget Ayam Homemade Tanpa MSG, Ini Resipinya Mak-Mak Kena Cuba!

Kini, dah tak perlu risau lagi nak bagi anak makanan berproses seperti nugget sebab mak-mak dah boleh buat sendiri nugget ayam dirumah yang lebih diyakini sihat, berkhasiat dan paling penting bebas perasa tambahan MSG.
“Berikut merupakan perkongsian resipi oleh Puan El Musliha Katiman, cara untuk buat sendiri nugget ayam di rumah. Anak-anak mesti suka”.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: RESIPI Ketam Sweet & Sour Chinese Style, Air Tangan Terakhir Siti Sarah
Resipi Mudah SMores, Hanya Guna 3 Bahan, Boleh Buat Dengan Anak-Anak!
Nugget Ayam Buat Sendiri
Bahan-Bahan:
500gm Dada Ayam
(Agen Pelekat)
5 keping roti putih
1 gelas susu segar
(Bahan Perasa)
3 ulasbawang putih (cincang)
1 biji bawang merah (cincang)
1 sudu teh serbuk lada putih
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam (*sis guna garam bukit)
1/2 sudu teh oregano kering BELI DI SINI
1/2 sudu teh thyme kering
(Salutan Nugget)
2 sudu makan tepung gandum
1 sudu makan tepung beras
2 biji telur ayam
serbuk roti /bread crumb BELI DI SINI
Cara Membuat:
1.Ini lah hero utama untuk resepi kita.Nama pun nugget ayam kan. Mesti la kena guna ayam.Buang kulit, tulang dan bersihkan dada ayam.
2.Selepas itu potong kecil-kecil.. sekecil mungkin ya puan-puan.Sebab sis takde food processor nak hancurkan isi ayam ni.Sis guna alatan secara manual je. Sis cincang guna pisau a.k.a parang kontot. Sis cincang zas.. zas.. zas.. ala-ala kungfu sampai lumat dan halus.
3.Potong kecil-kecil atau koyakkan roti dan tuangkan susu ke atas roti. Biarkan seketika kasi mesra dan kembang.
4.Selepas itu hancur-hancurkan bancuhan roti + susu tadi sampai lumat.Tak perlu letak bahan pengawet/serbuk perasa tiruan/tambahan/msg/ajinomoto yang sewaktu dengannya.
5.Campurkan semua sekali.Ayam + bancuhan roti + bahan perasa, gaul sehingga sebati.
6.Kemudian, ambil loyang atau owang kedah cakap pelengat atau periuk yang boleh diguna untuk mengukus.Sapukan minyak masak skit untuk elakkan berlakunya tragedi melekat di sana sini.
7. Sediakan pengukus, kukus 25 – 30 minit dengan api besar, kemudian matikan api dan biarkan sejuk.

8. Dah sejuk keluarkan dan sedia untuk dipotong.
9. Potonglah ikut suka hati uolss..nak bentuk bintang ke bentuk doraemon ke.. suka suka uolss la.. sis x mahu nak susah2 diri.. sis potong macam kat dalam gambo tu je.. senang!
10.Kacau telur, masukkan potongan ayam yang kita kukus tadi dalam telur, kemudian salutkan ke dalam tepung, celupkan sekali lagi kedalam telur dan akhir sekali golekkan ke dalam serbuk roti sampai padat. Siap!
Simpan dalam bekas berpenutup. Susun rapat-rapat.Sedia untuk disimpan. Masukkan dalam peti sejuk kat bahagian beku semalaman.
Sedia untuk digoreng.
Selamat Mencuba!
Kredit resipi & Foto; El Musliha Katiman
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Tart Florentine, Gabungan Tart Dan Florentine, Gerenti Tak Henti Makan!

Biasa kita dengar biskut florentine yang memang viral setiap tahun. Bukan apa, cara nak buat sangat senang. Campur-campur bahan utama dan bakar. Cuma, kena pastikan supaya dia tidak hangit ajelah.
Kali nie kita ubah sikit kelainan bikut florentine dengan gabungan tart. Ini antara perkongsian daripada Mas Intan Masman
“Orang selalu buat cheese tart tapi saya nak buat tart nie nampak unik dan digemari. Jadi, saya gabungkan kekacang dengan tart. Alhamdulillah sedap, ranggup dan pecah di mulut. Anak-anak makan pun tak cukup.
“Untuk nampak lebih menarik, saya lorengkan coklat kat atas.
“Sejujurnya, idea nak buat nie secara tak langsung. Kebetulan pula, arwah mak saya pembuat kek raya. Saya sambung legasi arwah mak.
“Memang nampak macam unik sikit sebab tart biasa untuk cheese tart. Tapi ini kita letak kekacang lak.
Cara Membuat:
1.Ambil separuh tepung florentine dan masukkan sekali kekacang yang sudah di panggang dalam bekas tertutup.
*kekacang tu boleh ikut suka nak banyak mana.
*bekas tetutup sbb tepung florenta tidak boleh terdedah dengan udara akan menyebabkan jadi beku dan berketul-ketul.
2.Gaul rata bahan dan tepung.
3.Sudukan ke dalam tart mengikut kesesuaian tart tersebut.
4.Bakar suhu 120’c -150’c, guna api atas bawah.

Tip:
Kena rajin tengok sebab takut hangus.
Masa bakar dalam masa 15-20 minit.
Bakar sehingga nampak keperangan.
Angkat dan lorekan dengan coklat.
Selamat mencuba!
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI