Biasa kita dengar biskut florentine yang memang viral setiap tahun. Bukan apa, cara nak buat sangat senang. Campur-campur bahan utama dan bakar. Cuma, kena pastikan supaya dia tidak hangit ajelah.
Kali nie kita ubah sikit kelainan bikut florentine dengan gabungan tart. Ini antara perkongsian daripada Mas Intan Masman
“Orang selalu buat cheese tart tapi saya nak buat tart nie nampak unik dan digemari. Jadi, saya gabungkan kekacang dengan tart. Alhamdulillah sedap, ranggup dan pecah di mulut. Anak-anak makan pun tak cukup.
“Untuk nampak lebih menarik, saya lorengkan coklat kat atas.
“Sejujurnya, idea nak buat nie secara tak langsung. Kebetulan pula, arwah mak saya pembuat kek raya. Saya sambung legasi arwah mak.
“Memang nampak macam unik sikit sebab tart biasa untuk cheese tart. Tapi ini kita letak kekacang lak.
Cara Membuat:
1.Ambil separuh tepung florentine dan masukkan sekali kekacang yang sudah di panggang dalam bekas tertutup.
*kekacang tu boleh ikut suka nak banyak mana.
*bekas tetutup sbb tepung florenta tidak boleh terdedah dengan udara akan menyebabkan jadi beku dan berketul-ketul.
2.Gaul rata bahan dan tepung.
3.Sudukan ke dalam tart mengikut kesesuaian tart tersebut.
4.Bakar suhu 120’c -150’c, guna api atas bawah.
Tip:
Kena rajin tengok sebab takut hangus.
Masa bakar dalam masa 15-20 minit.
Bakar sehingga nampak keperangan.
Angkat dan lorekan dengan coklat.
Selamat mencuba!
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Kerepek Labu Tak Letak Garam, Rasanya Tetap Lemak Manis
Jangan tak tahu, labu yang selalu mak-mak guna untuk masak lauk tu sedap, lemak manis bila dijadikan kerepek. Sebagaimana yang dikongsikan Nomie Harun penyediaan kerepek labu ini agak istimewa, sebab tak gunakan garam.
Ada cara betulnya macam mana nak bagi rasa kerepek labu tu lemak manis dan rangup. Kata Nomie lagi, “Saja hari ni saya buat kerepek labu. Sedap rupanya. Lemak-lemak manis rasanya walau tak buh garam.”
Bahan-bahan
Labu
Minyak masak
Cara Buat Kerepek Labu Lemak Manis
Potong labu ikut ira lekok labu.
Buang biji.
Kupas kulit – agak-agak kulit tu jangan tebal, biar masih ada kaler hijau kat labu tu.
Guna penyagat dan sagat nipis-nipis.
Siap sagat, basuh dan tos. Tak perlu rendam air garam. Basuh gitu je.
Lapik tisu dapur kat atas talam. Pastu letak labu yang ditos tadi tu dalam talam dan jemur. Jemur agak-agak kering. Setengah jam ke sejam gitu. Bergantung cuaca.
- Sebab jemur nak bagi kerepek ni rangup.
Siap jemur, goreng dengan api yang sederhana.
Agak kekuningan boleh angkat dan sejukkan.
Dah sejuk boh dalam balang… Siap.
Jajan ‘rare’ batang pisang rangup salut tepung, sedap yang amat.
Bagusnya Khasiat Labu
- Untuk pengetahuan, buah labu kuning ini kaya dengan antioksidan. Kerana ianya tinggi dengan karotenoid iaitu antioksidan seperti alfa-karotena, beta-karotena, lutein dan zeaxantin.
- Ia juga bagus untuk kesihatan mata, samalah macam lobak merah. Vitamin A yang ada dalam labu juga berguna untuk mencegah rabun malam.
Selamat Mencuba
Sumber/Foto : Nomie Harun
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
‘Kepok Lekor Ganu’ 3 Bahan, Specialnya Tak Guna Tepung Sagu Macam Orang Biasa Buat!
Senang je rupanya nak buat Keropok Lekor atau Kepok lekor ni.Hanya guna tiga bahan je.Selalunya bagi mak-mak yang biasa buat Kepok lekor, akan menggunakan campuran Tepung Sagu sebagai bahan sampingan untuk diuli bersama ikan. Namun istimewanya perkongsian resipi oleh Nurul Azwani Wanie, dia menggunakan Tepung Jagung untuk menjadikan kepok lekor lebih garing diluar dan lembut didalam.
Berikut antara perkongsian tersebut;
KEPOK LEKOR GANU
Assalamualaikum.
Hari ni cikwani santai-santai bersama mak mertua.
“Mak mertua cikwani suka memasak dan suka mencuba masakan baru. kira macam “try and error” la.Dan memang keistimewaan mak-mak kita ni dia boleh tahu ingredient dalam satu makanan dengan sekali rasa sahaja, kan?”
“Lagi satu pesen mak, dia kreatif mereka resipi.So, hari ini terjadilah projek kepok lekor resipi mak.Yang special nya biasa orang buat guna Tepung Sagu, tapi kali ini mak TIDAK GUNA TEPUNG SAGU.”
Tapi, hasilnya perghhhhh lembut, garing diluar lembut didalam.
Bahan-Bahan:
10 ekor Ikan Selayang
½ cawan Tepung Jagung
Garam secukup rasa.
Cara Membuat:
1. Bersihkan ikan buang kulit dan ambil isinya sahaja.(ikan tak perlu direbus)
2. Masukkan isi ikan tadi dan ‘blend’ sehingga lumat atau hancur.
3. Kemudian, masukkan isi ikan yang telah diblend itu ke dalam besen dan campurkan garam serta tepung jagung.
4. Uli sehingga semua bahan tersebut sebati.(Cikwani uli guna breadmaker)
5. Selepas itu, ambil sedikit adunan tadi gentelkannya secara memanjang.
6. Bahagi 2 untuk goreng terus tanpa rebus dan 1 lagi untuk rebus.
7. Dalam periuk, rebus air sehingga mendidih. Kemudian masukkan keropok yang telah digentel tadi. Bila keropok timbul menandakan bahawa ia telah masak dan bolehlah ditutup api.
8. Angkat keropok tadi dan toskan.
https://www.facebook.com/nurulazwani.ummualzinki/videos/1705786182773334/
Selamat Mencuba!
Sumber: Nurul Azwani Wanie
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ini 25 Menu Berpantang Mudah Masak, Untuk Rujukan Mak-mak 30-an Lepas Bersalin
Satu hal yang jadi masalah untuk bakal mak usia 30-an ini adalah mencari menu berpantang atau lauk pauk berpantang sepanjang 44 hari memulihkan diri.
Mak-mak yang pertama kali bersalin, mereka pasti akan melalui emosi sebegini, ‘asyik lauk yang sama je. Mana nak dapat zat.. mana nak keluar susu ibu.’ Haa.. jangan nak nafikan, pasti akan ada kata-kata sebegini kan waktu mak-mak berpantang kali pertama.
Mereka rasa lemas dengan lauk berpantang yang sangat plain, ‘zuhud’ dan sama saja hampir setiap hari. Sebenarnya ada saja menu berpantang bersalin yang sihat dan berkhasiat. Cuma mak-mak perlulah kreatif mengolahnya agar tak mencampurkan makanan sejuk atau gatal yang boleh menyebabkan bentan.
Dalam grup masakan terkenal, Puan Nor Sofiah Hussin berkongsi menu berpantang yang dinikmatiknya sepanjang lebih 2 minggu lepas melahirkan. Yang mana, mak-mak berpantang pun boleh mencubanya.
“Siapa kata lauk dalam pantang tak best. Sedap tu. Siap menambah lagi. Saja nak share menu dan resepi masa saya berpantang lepas 2 minggu lebih bersalin. Siapa nak share silakan. Nanti bila berpantang balik, boleh tengok balik.”
25 Menu Berpantang Wajib Cuba
Siakap stim
Ikan
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Halia – hiris
Serai – hiris
Lada hitam
Air limau nipis (bagi yang tak tahan boleh tukar dengan air asam jawa)
Daun ketumbar (dalam gambar guna daun bawang je sebab tak ada stok)
Garam
Gula
Cara masak:
1. Letak semua bahan atas ikan
2. Kukus ikan sehingga masak
Ikan bakar berempah
Ikan
bawang putih -tumbuk
Bawang merah – tumbuk
Halia – tumbuk
Kunyit – tumbuk /serbuk kunyit
Serbuk kari
Garam
Lada hitam
Cara masak:
1. Lumurkan semua bahan pada ikan
2. Bakar ikan sehingga masak.
Sup ikan
Ikan (merah/jenahak/tenggiri/siakap) – lumur ikan dengan garam,goreng dan ketepikan.
* tak goreng pun boleh..(pilihan masing-masing)
Bawang putih – kisar
Bawang merah – kisar
Halia – kisar
Sup bunjut ikan
Air
Sayur (lobak,bunga kobis)
Lada hitam
Daun sup
Cara masak:
1. Masukkan bahan kisar, air dan sup bunjut ikan ke dalam periuk
2. Masukkan sayur lobak & bunga kobis
3. Bila sayur dah hampir lembut, masukkan ikan
4. Last sekali masukkan garam dan lada hitam. Bila kuah dah mendidih boleh tutup api. Siap
5. Taburkan daun sup sebelum hidang
Ikan Bilis Berkunyit
Ikan bilis
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Kunyit
Lada hitam
Air asam jawa
Cara masak:
1. Tumbuk semua bahan kecuali air asam jawa
2. Masukkan bahan tumbuk tadi dalam periuk, masukkan air asam. Masak hingga mendidih.
Kari ikan (tanpa santan)
Ikan
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Halba campur
Daun kari
Air asam jawa
Kari ikan
Tomato
Air
Cara masak:
1. Tumis bawang putih, bawang merah, halia, halba campur dengan sedikit minyak.
2. Masukkan tomato dan daun kari, masak sehingga layu.
3. Masukkan kari ikan. Masak sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air, ikan dan air asam jawa.
5. Bila ikan dah masak, masukkan garam tunggu sehingga mendidih. Siap.
Serunding Halia
Halia
Lada hitam
Garam
Ikan bilis – goreng
Bawang putih – goreng
Cara masak:
1. Sagat halia dan perah/tapis airnya
2. Goreng halia yang disagat tadi dengan api sederhana sehingga garing. Dah siap goreng, toskan minyak.
3. Campurkan halia goreng, ikan bilis goreng, bawang putih goreng, garam dan lada hitam.
4. Gaul sebati dan simpan dalam bekas.
Ayam Bakar Berempah
Ayam
Bawang putih – tumbuk
Bawang merah – tumbuk
Halia – tumbuk
Kunyit – tumbuk
Serai – tumbuk
Lengkuas – tumbuk
Serbuk kari
Lada hitam
Garam
Gula / madu
Cara masak:
1. Gaul semua bahan bersama ayam. Perap sekejap.
2. Bakar sehingga ayam masak.
Singgang Ikan
Ikan
Bawang putih – kisar
Bawang merah – kisar
Halia – kisar
Kunyit – kisar
Serai -dititik
Air
Sedikit air asam jawa
Lada hitam
Garam
Cara masak:
1. Masukkan semua bahan dalam periuk.
2. Masak sehingga ikan masak. Siap.
Air Asam Lada Hitam
Bawang putih
Bawang merah
Lada hitam
Air asam jawa
Garam
Gula
Air suam
Cara masak:
1. Tumbuk bawang putih, bawang merah dan lada hitam.
2. Kemudian campurkan bahan tumbuk tadi dengan asam jawa dan sedikit air suam.
3. Masukkan garam dan gula. Gaul sebati. Siap.
Daging Goreng Kunyit
Daging
Kunyit
Bawang putih
Bawang merah
Garam
Lada hitam
Air
Cara masak:
1. Perap daging dengan kunyit, garam dan lada hitam lebih kurang 10 minit, ketepikan.
2. Masukkan daging tadi ke dalam kuali, masukkan sedikit air. Masak sehingga air daging kering dan daging empuk.
3. Kemudian masukkan bawang putih dan bawang merah. Gaul sebati. Siap.
Ayam Ungkep Lada Hitam
Ayam
Bawang putih – kisar
Bawang merah – kisar
Halia – kisar
Kunyit – kisar
Ketumbar – kisar
Jintan – kisar
Serai – ketuk
Lada hitam
Air asam jawa
Cara masak:
1. Tumiskan bahan kisar dengan sedikit minyak hingga naik bau.
2. Masukkan serai yang diketuk, tumis hingga garing.
3. Kemudian masukkan ayam dan air (ikut nak kuah banyak mana)
4. Tutup kuali dan biarkan ayam masak.
5. Bila ayam dah masak, masukkan garam, asam jawa dan lada hitam. Gaul sebati. Siap.
** Kalau tak nak tumis. Masukkan semua bahan dalam kuali. Tutup kuali, masak sehingga ayam empuk.
Ikan Masak Asam
Ikan goreng
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Halia – hiris
Air asam jawa
Lada hitam
Cara masak:
1. Tumis bahan hiris dengan sedikit minyak sehingga naik bau.
2. Masukkan air asam jawa dan lada hitam.
3. Masukkan garam dan sedikit gula.
Khailan Ikan Masin
Ikan masin
Khailan
Bawang putih
Bawang merah
Garam
Sedikit gula
Sedikit air
Cara masak:
1. Goreng ikan masin dan hancurkan.
2. Kemudian masukkan bawang putih dan bawang merah, tumis hingga layu.
3. Masukkan sedikit air, kemudian masukkan khailan.
4. Masukkan garam dan sedikit gula. Siap.
5. Last sekali, masukkan ikan goreng. Masak sehingga mendidih. Siap.
**Kalau tak nak goreng & tumis renehkan semua bahan dalam kuali sehingga ikan masak.
Sup Ayam
Ayam
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Rempah sup
Lobak
Bunga kobis
Air
Daun sup
Cara masak:
1. Tumis bawang putih, bawang merah, halia dan rempah sup dengan sedikit minyak.
2. Masukkan air dan ayam.
3. Bila ayam dah hampir masak masukkan lobak dan bunga kobis.
4. Bila sayur dah lembut, masukkan garam. Siap.
**Kalau tak nak tumis, masukkan semua bahan kecuali daun sup. Renehkan sehingga ayam masak. Taburkan daun sup sebelum hidang.
Ikan Bakar Kosong Dan Sup Sayur
Ayam Masak Lada Hitam
Ayam
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Halia -hiris
Sos lada hitam
Sedikit sos tiram ( tak nak pun tak apa)
Lada hitam
Air
Cara masak:
1. Tumis bawang putih, bawang merah, halia dengan sedikit minyak.
2. Masukkan sos lada hitam, sos tiram dan air ( ikut banyak mana nak kuah )
3. Kemudian masukkan ayam. Masak sehingga ayam masak.
4. Selepas itu, masukkan garam, gula dan lada hitam. Siap.
**Kalau tak nak tumis masukkan semua bahan dalam periuk dan masak sehingga ayam masak.
Sup Ikan Dan Sawi Goreng
Ayam Masak Halia
Ayam
Halia – hiris
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Sedikit sos tiram
Air
Tepung jagung – untuk pekatkan kuah (optional)
Lada hitam
Garam
Lobak merah (optional)
Daun bawang (optional)
Cara masak:
1. Tumiskan bawang putih, bawang merah & halia dengan sedikit minyak.
2. Bila dah naik bau, masukkan ayam.
3. Masukkan sos tiram, garam dan air. Masak sehingga mendidih.
4. Masukkan lada hitam, lobak dan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air.
5. Bila kuah dah jadi sedikit pekat. Tutup api dan masukkan daun bawang. Siap.
**Kalau tak nak tumis, masukkan semua bahan kecuali tepung jagung. Renehkan sehingga ayam masak. Bila ayam dah masak, masukkan tepung jagung yang dibancuh, gaul sehingga kuah sedikit pekat. Siap.
Sup Sawi Bertauhu
Sawi
Bawang putih
Bawang merah
Ikan bilis tumbuk
Air
Garam
Tauhu
Cara masak:
1. Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali sawi.
2. Bila air dah mendidih, masukkan sawi. Tutup api dan siap.
Singgang Ayam Ala Kelantan
Ayam
Bawang putih – tumbuk
Bawang merah – tumbuk
Halia – tumbuk
Lengkuas – tumbuk
Ketumbar – tumbuk
Serai – dititik
Lada hitam
Asam jawa /asam keping
Air
Daun kunyit (optional)
Cara masak:
1. Masukkan semua bahan dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
2. Bila dah mendidih, masukkan garam dan daun kunyit. Tutup api dan siap.
Sup Brokoli Bertauhu
Brokoli
Bawang putih
Bawang merah
Ikan bilis tumbuk
Air
Garam
Tauhu
Cara masak:
1. Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali brokoli.
2. Bila air dah mendidih. Masukkan brokoli, tutup api dan siap.
Daging Masak Lada Hitam
Daging rebus
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Halia – hiris
Sos lada hitam
Sedikit sos tiram ( tak nak pun tak apa )
Lada hitam
Air
Cara masak:
1. Tumis bawang putih, bawang merah, halia dengan sedikit minyak.
2. Masukkan sos lada hitam, sos tiram dan air ( ikut banyak mana nak kuah )
3. Kemudian masukkan daging.
5. Masukkan garam, gula dan lada hitam. Siap
**Kalau tak nak tumis masukkan semua bahan dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
Baca sini : Menu berpantang PKP tak stress, suami masak isteri makan
Sup sawi
Sawi
Lobak
Bawang putih
Bawang merah
Serbuk ikan bilis (ikan bilis sangai dikisar)
Air
Garam
Cara masak:
1. Masukkan air, bawang putih, bawang merah, serbuk ikan bilis dan lobak.
2. Bila lobak dah agak lembut. Masukkan sawi dan garam. Bila sawi dah layu tutup api. Siap.
Oren Sunkist
Epal Merah
Sumber/Foto : Nor Sofiah Hussin
Baca sini : Ada sebab kena pantang makan lepas bersalin, ini kesan bila mak-mak 30an main langgar.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI