Rasulullah ajar keadah ini untuk sembuhkan demam panas & redakan suhu tinggi. Ramai yang rasa risau kalau demam. Lebih risau kalau dialami oleh kanak-kanak yang suhunya mencecah 40 darjah selsius. Jika ke klinik, kita akan dibekalkan dengan antibiotik selain paracetamol untuk meredakan suhu badan yang panas.

Bagaimana kaeadah perubatan orang zaman dahulu kala yang tidak mempunyai klinik dan sebagainya. Bagaimana mereka meredakan suhu panas badan dialami?

Rasulullah ajar keadah ini untuk sembuhkan demam panas

Dalam beberapa hadis, Nabi Muhammad SAW ada mengajarkan teknik pengubatan Nabawi dalam meredakan segera suhu badan yang tinggi akibat demam. Baginda mengajarkan kita kaedah paling mudah iaitu hanya perlu mandi air sejuk untuk menurunkan panas demam.

Bukhari dan Muslim meriwayatkan Aisyah r.a bahawa Nabi bersabda, “Demam adalah bahagian dari keluasan jahanam (neraka). Kerana itu dinginkan ia dengan air. Malah saat akhir sebelum Nabi Muhammad mengalami demam yang mengakibatkan Rasullullah wafat, Baginda meminta agar tubuhnya disriram dengan air sebanyak tujuh kali.

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI :- Habis Ikhtiar Ubat Hospital, Batuk Demam On Off Beransur Pulih Cuba Petua Orang Tua-Tua

Asalnya Demam, Adik Adam Hadid Diuji Dengan Kanser Saraf Yang Jarang Ditemui

IKLAN

Minum Air Rendaman Beras Sangai, Petua Berkesan Legakan DEMAM, Sejukkan Badan Panas!

Satu lagi hadis mengenai demam turut dinyatakan.

“Apabila salah seorang daripada kamu diserang demam dan demam itu adalah percikan api neraka, maka hendaklah dipadamkan demam itu dengan air sejuk dan hendaklah berendam di dalam sungai yang mengalir. Hendaklah dia mandi selepas fajar Subuh dan sebelum terbit matahari. Hendaklah dia mengucapkan yang bermaksud “Dengan Namamu Ya Allah, sembuhkanlah penyakit hambaMu dan benarkan bimbingan RasulMu (Riwayat At Tirmidzi).

Tetapi hari ini kemajuan sains telah mengambil alih keadah ini di mana apabila sakit kita bertemu doktor dan diberikan antibiotik. Dari sudut sains, demam yang menyerang manusia memiliki beberapa kebaikan. Hal ini terbukti secara ilmiah dan sesuai dengan hadis Nabi. Saat seeorang diserang demam, maka kadar zat endorphin di dalam tubuhnya akan bertambah.

IKLAN

Zat endorfin ini dihasilkan oleh sel darah putih. Ia dapat membunuh virus atau bakteria yang menyerang tubuh. Endorfin boleh membentuk antibodi melindungi tubuh. Ia tidak hanya menyelamatkan tubuh dari virus dan bakteria tetapi menambah daya tahan dan kekebalan tubuh dari pelbagai penyakit serta membantu menghilangkan sel-sel kanser. Dengan itu, demam dapat mencegah timbulnya sel-sel kanser berpotensi seseorang terkena penyakit kanser.

Bahkan tentang demam juga, saat seseorang demam dia mencaci maki dan Baginda telah bersabda, “Jangan kau mengumpatnya kerana ia dapat menghilangkan dosa, sebagaimana api dapat melembutkan besi yang keras,” (HR. Ahmad).

JEANS BURUK JANGAN BUANG, SERTAI KELAS JAHITAN KAMI. BUAT TOTE & SHOPPING BEG


Rasulullah Ajar Keadah Ini  Untuk Sembuhkan Demam Panas & Redakan Suhu Tinggi
Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/

IKLAN

Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.
Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

Projek 1: Denim Tote Bag
Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.

Projek 2: Shopping Bag
Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.

Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.

#kelasjahitankreatif
#sewingworldgallery

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI