Mimpi seringkali dikaitkan dengan mainan tidur. Namun demikian apa juga mimpi yang di alami boleh juga dianggap sebagai benar dan ‘petunjuk’ pada sesuatu perkara, yang perlu ‘ditafsirkan’ sebaiknya. Apatah lagi sekiranya, mimpi tersebut berulang kali dialami.

Menurut perkongsian Ustaz Dr Syed Shahridzan Syed Mohamed, para ulama sebenarnya membahagikan mimpi kepada tiga bahagian iaitu:

1. Mimpi yang benar.

2. Mimpi mainan syaitan dengan tujuan untuk menakutkan atau menyedihkan anak Adam.

3. Mimpi yang terkesan daripada kehidupan nyata dan realiti manusia sehingga dibawa ke dalam tidur.

Mimpi yang benar merupakan khabar yang baik daripada ALLAH SWT, manakala mimpi daripada syaitan ialah mainan tidur yang didatangkan untuk tujuan menakut dan melemahkan iman anak Adam.

Pembahagian itu berdasarkan sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW bersabda:

“Mimpi terbahagi kepada tiga, berita gembira daripada ALLAH, bicara diri sendiri (benak fikiran) dan sesuatu yang menakutkan daripada syaitan. Jika seseorang bermimpi sesuatu yang disukai, maka ceritakanlah mimpi itu jika dia mahu dan apabila dia bermimpi sesuatu yang dibenci, maka jangan diceritakan, hendaklah dia bangun dan berdoa.” (Riwayat Ahmad).

Menurut riwayat yang lain, Rasulullah SAW menyarankan agar berta’awwuz (membaca A’uzubillah) apabila seseorang sedar daripada mimpi yang buruk.

Ustaz Don Daniyal Jelaskan Petanda MIMPI Itu Benar, Bukan Mainan Tidur!

IKLAN

5 Tanda-Tanda Mimpi Benar

Sementara itu, menerusi perkongsian oleh Ustaz Don Daniyal Don Biyajid pula menjelaskan bahawa tanda mimpi adalah benar sekiranya memenuhi 5 ciri-ciri ini.

1. Berwudhu sebelum tidur.
2. Tidak dalam keadaan berhadas, baik hadas kecil mahupun hadas besar.
3. Waktu berlaku diantara tengah malam hingga ke subuh yang paling afdhal. Iaitu antara pukul 12 tengah malam hingga masuk waktu subuh.
4. Habis mimpi terus terjaga.
5. Ingat mimpi dari awal sampai habis satu per satu.

Semoga perkongsian ini bermanfaat.

Mesti Baca:Mahu Ubah Suai Rumah Selepas Pemergian Siti Sarah Tapi Shuib Batalkan Selepas Alami Mimpi Sedih
Baca Lagi Di Sini:Arwah Sahabat Datang Dalam Mimpi, Minta Tolong Selesaikan HUTANG
Artikel Menarik:‘Suami Datang Dalam Mimpi, Minta Saya Move On’ Isteri Pramugara MH370 Dedah Kejadian Lalu

Mingguan Wanita: Sekiranya mengalami mimpi sewaktu tidur, dan memenuhi semua ciri-ciri dinyatakan, ternyatan ia adalah petanda benar dan bukan mainan tidur.

Sumber:Dakwah.fm, Sinar Harian

IKLAN

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

JEANS BURUK JANGAN BUANG, SERTAI KELAS JAHITAN MW & EPAL

Jom daftar sekarang!!! KELAS JAHITAN KREATIF

Ustaz Don Daniyal Jelaskan Petanda MIMPI Itu Benar, Bukan Mainan Tidur!

Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/

IKLAN

Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.

Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

Projek 1: Denim Tote Bag

Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.

Projek 2: Shopping Bag

Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.

Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.

#kelasjahitankreatif
#sewingworldgallery

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI