Sebaiknya, luahkan pada suami apa yang terbuku agar dia sama-sama fahami yang mak-mak lalui.

‘Rasa malu, takut bebankan suami bila kongsi perasaan.’ Isteri tulis surat luah rasa apa yang terbuku di hati. Masing-masing miliki cara tersendiri untuk hilangkan gundah di hati, dan wanita ini memilih untuk mengutus surat kepada diri sendiri.

Ternyata selepas berbelas tahun berlalu, cara itu membuahkan hasil dan dia buktikan dia mampu lalui segalanya dengan baik. Kongsi wanita ini..

Artikel Berkaitan: “Isteri Ada Hari Dia Terbaring, Tapi Bukan Sakit.’ Isteri Burnout Bukan Mengada-Ngada

Rasa Malu

Masyallah, nampak tenang..
Yes…
Ibu-ibu, saya sudah lepas fasa kelam-kabut. 24 jam dengan anak-anak kecil…

Bila sudah tua, benda-benda kecil macam ini sangat saya hargai. Saya akan record supaya saya sentiasa bersyukur. Sebab bukan senang nak dapat, dulu ini semua mimpi…

Kepada ibu-ibu yang lalui sama macam saya muda-muda dulu. 24 jam dengan anak-anak, tak sempat nak jumpa kawan, tidak sempat nak mandi, tak sempat nak lap almari, mop lantai, tidak sempat nak lawa-lawa wangi-wangi.

It’s ok, you are not alone. Your sacrifices are never a waste, dulu saya rasa… Alahai, dulu baju kasut lawa, muka tak pernah tidak ada blusher, is it worth it? What i choose and do now with the kids…

Takut Bebankan Suami

After 16 yrs.
Yes.. it is..
MasyaaAllah Tabarakallah

Macam mana saya kekal waras melalui semua itu dulu?
Segalanya dari Allah…

Satu yang saya ingat adalah
Saya luahkan, saya tulis surat pada diri saya sendiri. Kemudian saya buang, saya buang sama-sama rasa letih, sedih, happy, marah. Saya ini manusia biasa, bukan robot dan perasaan ini normal…

Bila Kongsi Perasaan

Kenapa tak cakap dengan suami, i can and i did. Tapi bukan budaya kita orang Melayu, jenis boleh nak sharing-sharing dengan good communication skills macam orang putih exspecially bila muda-muda ini kekok.

IKLAN

Rasa malu macam mengada-ngada dan rasa membebankan suami, sebabkan saya rasa macam inilah saya pilih untuk didik anak-anak saya supaya boleh berkomunikasi dengan baik dari kecil supaya mereka tidak rasa apa yang saya rasa. Budaya Melayu yang ada pada saya, buang jauh-jauh dari anak-anak saya ialah malu tak bertempat.

So saya share sikit-sikit sahaja dengan suami but it was never the same. Sebab dia tiada dengan saya dari 8 pagi sampai 5 petang, there is no way i can talk about all of it. Tak sama and honestly terlalu sibuk dan letih untuk mengadu nasib. So tulis surat is my way..

Ini cerita saya muda-muda dulu. Now we communicate very nicely, me and him, sudah tua. Pengalaman mematangkan diri dan kami semua sekeluarga berkomunikasi dengan baik. Kami belajar untuk hormat dengan pandangan masing-masing tak kira muda atau tua.. Masyallah sangat besar kesannya antara kami dan anak-anak.

Isteri Tulis Surat

Masyallah. Lepas 15 tahun, masa kemas-kemas rumah pindah baru ini, saya jumpa surat-surat yang tak terbuang, saya pun sudah lupa semua…

Oh, ada surat yang ada kesan air mata especially masa anak sakit berjemaah. Ada yang saya happy terutamanya bila anak-anak buat kejutan surat cinta atau anak-anak pandai buat sesuatu yang saya ajar.

Ada yang saya marah terutamanya bila ada orang cakap saya pemalas, bangun lambat, tak hantar anak sekolah, anak tak pandai bergaul, ada yang saya keseorangan dan bila nak keluar tapi tak ada kawan-kawan nak teman…..

Tapi setiap surat-surat itu, mesti ada.. “Allah ada and Allah will never leave me alone ”

Yes.. Allah ada… saya tak pernah keseorangan… Maha Suci Allah…

IKLAN

Luahkan Rasa

Baiknya Allah, dia buat saya lupa yang saya pernah letih, pernah sedih, pernah marah, pernah kecewa masa jalankan tanggungjawab didik anak kecil-kecil dulu…

Padahal diri ini sangatlah insignificant. Satu nyawa manusia yang kerdil yang tidak lekang dari dosa. Allahuakbar..

Still. He is there, here… along the way. Tanpa kelemahan, Allah maha Esa dan nikmat Allah yang mana lagi yang hendak kau dustakan…

Baca Juga Di Sini:

Membebel, Itulah Cara Isteri Luahkan Perasaan, Elak ‘Mental Load’ Dan ‘Burnout’

Bila Isteri Mula ;Parental Burnout, Suami Tolong ‘Break The Routines’

Makder Akui Rindu Arwah Siti Sarah, Menangis Bila Teringat “Teman Bicara Meluahkan Apa Sahaja”

Jika Allah Biarkan

Sekarang bila fikir balik, kalaulah Allah biarkan aku sendirian dulu. Sungguh aku sudah tidak bernyawa sekian lama. Sungguhlah, kasih sayang dan pertolongan Allah sangat hampir dengan kita. Semoga kita menjadi orang-orang yang bersyukur.

IKLAN

Sesungguhnya dunia ini hanyalah persinggahan bagi manusia.
Lama tak bercerita di Facebook ni…

Penutup posting ini, ibu-ibu jagalah kesihatan mental ibu-ibu. Jangan burn out, reach out if you do. You are not alone walaupun kadang-kadang rasa alone sangat.

You are not, we are not. Allah ada dan pertolongan Allah itu sangat-sangat hampir. Hugs.

Ramai sayang ibu-ibu…

#mamamoment

Mingguan Wanita: Sebaiknya, luahkan pada suami apa yang terbuku agar dia sama-sama fahami yang mak-mak lalui. Jika suami tidak dapat membantu sekalipun, sekurangnya dapat meluahkan.

Sumber : Fauzan N Siti

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita