popia basah

Ada yang suka popia basah tak? Ini popia basah untuk jualan dari Puan Khadijah Yusoh 1kg tepung boleh dapat 110-120 keping kulit.

Saya kongsikan resepi yang saya belajar daripada ayah saudara sebelah suami, moga manfaat untuk semua. Saya halalkan resepi ini.

KULIT

1kg tepung gandum
1bj putih telur (pukul-pukul manja)
1sb minyak
1sb cuka*
garam*
air*
(bahan yang bertanda * campur dalam bekas)

Cara-cara:

1. Masuk putih telur dalam tepung gaul sebati
2. Masukkan air sedikit-sedikit dan gaul sebati
3. Adunan tepung lebih kurang macam nak buat cucur udang tapi sdikit lembik dari cucur perap selama 4-5jam.

Tip:

Adunan boleh main dihujung jari tidak melekat.

Sos

*bawang besar 1bj
*bawang pth 5ulas
*3-4 biji kurma
*cili kering rm3
sos cili 2@3 senduk
garam
gula merah (masak dahulu hingga gula larut)

Cara-cara:

1. Tumis bawang hingga naik bau, masukkan cili kering hingga pecah minyak dan masukkan sos cili sebatikn.
2. Masukkn air gula merah (tapis dahulu).
3. Masak hingga sos pekat.