resipi ketam

Sesekali cuti hujung minggu ni, mak-mak boleh sediakan resipi istimewa yang lain sikit daripada selalu untuk hidangan makan tengahari ni. Pilihan resipi Ketam Butter Telur Masin ni memang terbaik! mesti kena cuba, ia secukup rasa pedas, berlemak, masin manis, yang pastinya gerenti sedap, anak-anak & suami pun mesti suka nanti.

Bahan-Bahan:

4 ekor Ketam (dibersihkan)
Cili api (10biji)*
Bawang putih 4 ulas*
Bawang besar 1biji*
Daun kari 3 tangkai
Susu cair ikut suka kalau nak kuah banyak letak banyak sikit
Butter

* Semua bahan in dipotong dadu

IKLAN

 

IKLAN

Cara Membuat:

1.Goreng ketam dengan tepung jagung dan tak perlu letak kunyit.Ketepikan.
2.Rebuskan pula telur masin dan ambil kuningnya sahaja.
3.Tumis butter 3 sudu + sikit minyak
4.Masukkan daun kari dan bawang putih, tumis sehingga kuning.
5.Masukkan bawang besar (Tak perlu masukkan garam sebab butter dah masin)
6.Kemudian masuk telur asin tadi
7.Tunggu sampai berbuih tinggi ok
8.Masuk ketam gaul-gaulkan.
9.Kemudian masukkan susu cair.

Siap!

IKLAN

Kalau nak tukar udang atau ayam pon boleh

Kredit: Hasdiana Ismail via MAHN