tahi telinga keras

Sebelum ketahui cara betul nak bersihkan tahukah anda tahi telinga yang keras boleh jadi gangguan pendengaran, menyebabkan iritasi dan membuatkan anda rasa tak selesa macam ada benda yang sangkut di telinga?

Ya, kadang ada yang sampai tersumbat disebabkan menggunakan putik kapas semata-mata nak cuci telinga. Untuk mengelakkan derita akibat tahi telinga keras, sangat penting untuk anda ikut saranan doktor Dr Ezairy M.Sallih

Situasi Pesakit Tahi Telingan Keras

“Doktor, anak saya ini saya periksa banyak sangat tahi telinga dia, saya korek-korek pun masih ada, sekarang dah sakit pulak. Saya nak buat macam mana doktor?”

Apabila sebut berkenaan masalah ini, pelbagai persoalan yang biasa akan ditemui. Saya akan cuba jawab satu-persatu.

Tanda-tanda anak anda sedang mengalami ‘impacted ear eax’ iaitu tahi telinga keras?

1. Kurang pendengaran disebabkan bunyi berdesing, bunyi luar biasa, tidak normal dan sebagainya.

2. Merasa telinga tertutup atau ‘block’.

3. Mengalami sakit telinga secara tiba-tiba dan tiada tanda jangkitan seperti demam.

Apa sebenarnya yang menyebabkan yang menyebabkan tahi telinga boleh mengeras?

1. Salur telinga yang kecil. Ini akan mengakibatkan tahi telinga lebih mudah terperangkap dalam salur telinga.

IKLAN

2. Bad cleaning habit, kerap sangat cuba bersihkan sendiri di rumah. Tahukah anda tindakan anda yang menggunakan cotton bud atau alatan lain hanya akan menyebabkan tahi telinga lebih masuk ke dalam!

3. Penghasilan ear wax yang terlalu banyak. Ini adalah berbeza mengikut individu. Sesetengah orang memang akan menghasilkan lebih ear wax berbanding orang lain.

4. Kerap berkumpul air di telinga bersama kerap jangkitan atau kecederaan di salur telinga boleh menyebabkan masalah pada salur telinga. Untuk sesetengah keadaan, ear wax lebih mudah tersumbat selepas itu disebabkan salur telinga yang mengecil akibat sebab-sebab yang saya sebutkan tadi.

Perlu ke saya bawa berjumpa doktor untuk pemeriksaan?

1. Ya, anda perlu bawa anak anda bertemu doktor jika anak-anak anda mengalami gejala seperti saya sebut di atas.

IKLAN

2. Pemeriksaan mata kasar anda atau sekadar menggunakan lampu tidak akan mampu mengesahkan masalah ini. Ia perlu pemeriksaan doktor.

Perlu ke bersihkan sendiri telinga anak saya di rumah?

1. Tak boleh. Tahi telinga tidak perlu dibersihkan sendiri. Ia amat berbahaya. Anda boleh mencederakan salur dan gegendang telinga.

2. Jika tahi telinga tidak mendatangkan sebarang masalah kepada pesakit, doktor juga tidak akan melakukan sebarang perkara kepada pesakit.

3. Tindakan membersihkan di rumah menggunakan apa juga alat seperti cotton bud atau alatan besi hanya akan menyebabkan ear wax masuk lebih ke dalam!

IKLAN

Macam mana impacted ear wax atau tahi telinga dirawat?

1. Ubat titis telinga untuk melembutkan tahi telinga akan diberi jika pesakit mengalami simptom seperti hang saya sebutkan.

2. Ear syringing. Ada sesetengah doktor yang menggunakan teknik ini untuk membersihkan telinga iaitu dengan menggunakan air.

3. Teknik paling berkesan pada saya ialah ear suctioning dimana doktor akan menyedut tahi telinga keluar. Ini hanya akan dilakukan jika pesakit ada masalah pada ear wax tersebut. Tidak akan dilakukan jika pesakit tidak ada apa-apa masalah.

Info gambar:

Ini jika anda membersihkan telinga, ia hanya akan menyebabkan tahi telinga lebih masuk ke dalam salur pendengaran telinga.

Putik kapas berisiko untuk tertinggal di dalam telinga sekiranya anda sering membersihkan telinga anda.

Keadaan telinga yang dilihat menggunakan otoscope. Bagaimana ia sebelum (penuh dengan tahi telinga) dan selepas dibersihkan oleh doktor(gegendang telinga dapat dilihat).

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI