Bila terpandang anak dan tengok perangainya, mulalah hati terdetik tingakah laku anak saling tak tumpah ikut mak atau ayah. Lebih teruja bila tengok anak berperangai elok, mulalah perkatakan diri masing-masing.

Anak kecil ini umpama cerminan kita semasa kecil. Macam mana dia buat dan ikut seolah-olah merasakan itulah perangai yang dilalui oleh mak ayah semasa kecil.

Seronok dengan tingkahlaku anak, sampaikan ada yang mengatakan anak pintar ini sebab ikut mak dan selebihnya kalau dari segi emosi mesti cara ayah pula.

Tak perlu nak bandingkan sebab itulah genetik dan pewaris yang kita ada. Sebagai mak ayah kita kenalah jadi contoh yang baik.

Anak pintar dan emosi juga adalah daripada persekitara hidup kita. Mungkin perkognsian daripada Noor Afidah Abu Bakar ini boleh dijadikan rujukan buat mak ayah di luar sana.

Ikut Mak Ayah, Inilah Yang Diwarisi Oleh Anak

BENARKAH KEPINTARAN DIWARISI DARIPADA IBU?

Tahun lalu sebelum menularnya wabak COVID-19, telah terlebih dahulu tular sebuah kajian yang mengatakan kepintaran seorang anak diwarisi daripada ibunya. Maka terujalah para ibu dengan kajian tersebut dan masing-masing tidak melepaskan peluang berkongsi atau ‘tag’ suami masing-masing pada berita tersebut, termasuklah saya sendiri.

Walaupun berita tersebut ada kebenarannya namun ia tidaklah melaporkan 100% hasil kajian yang telah dilakukan. Kepintaran tidaklah semudah itu untuk diwarisi atau diperturunkan daripada seorang ibu kepada seorang anak.

Jika seorang anak dibesarkan di dalam rumah yang KAYA persekitarannya, maka kepintaran ini lebih mudah dikembangkan.

Kaya yang dimaksudkan di sini bukanlah kaya harta, tetapi rumah tersebut mempunyai mak ayah yang kaya dengan sikap positif terhadap proses pembelajaran.

Anak-anak di dalam rumah pula kaya dengan pendedahan kepada buku, kaya dengan perbincangan dan perbualan tentang idea, kaya dengan pengalaman dan penerokaan termasuklah di pelbagai persekitaran di luar rumah.

IKLAN

Anak yang dibesarkan dalam persekitaran yang kaya ini didapati lebih pintar dalam penyelesaian masalah dan mempunyai tahap perkembangan mental yang lebih baik.

Anak-anak yang dibesarkan dalam rumah yang MISKIN dengan perbualan dan perbincangan, miskin dengan bahan bacaan, miskin dengan pengalaman dan penerokaan dan mak ayah pula tidak berminat untuk mempelajari perkara baru, maka perkembangan mental anak menjadi agak terbatas.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Bila Anak Mengadu BOSAN Bukan Beri Gajet, Sebenarnya Dia Perlukan Perhatian Mak Ayah

Anak Cepat Membesar, Ambillah Gambarnya Sebanyak Mungkin, Inilah Kenangan Dirindui Masa Kecil

Info Lebih Menarik DI SINI

Gaya Mak Ayah Besarkan Anak

FAKTOR GENETIK (keturunan) memainkan 40-50% peranan dalam penentuan kepintaran.

Peranan yang besar juga dimainkan oleh PERSEKITARAN di mana anak-anak dibesarkan dan GAYA KEIBUBAPAAN untuk membesarkan dan mendidik anak.

IKLAN

Kepintaran juga ditentukan oleh STIMULASI yang diterima anak dan juga PEMBAWAAN anak.

Adakah AYAH tidak menyumbang kepada kepintaran anak?

Oh! tidak.

Untuk menyelesaikan masalah, baik masalah pembelajaran atau pun masalah kehidupan, EMOSI dan GERAK HATI (INTUISI) juga memainkan peranan yang sangat penting bagi memudahkan proses penyelesaian masalah tersebut.

Kepintaran berkait rapat dengan fungsi pemikiran yang rasional.

Menurut kajian juga, fungsi pemikiran yang rasional ini banyak dipengaruhi oleh sumbangan yang dilakukan oleh ayah dalam proses pembesaran dan pertumbuhan seorang anak.

Peranan Ayah

Ayah juga memainkan peranan yang sangat besar dalam perkembangan keupayaan mental anak, oleh itu ayah juga perlu hadir dalam hidup anak untuk memberi SOKONGAN EMOSI kepada anak agar keupayaan mental anak dapat berkembang dengan baik.

IKLAN

Ayah dan ibu, kedua-duanya sama penting.

Begitulah.
اَللّهُمَّ اغْفِرْلِيْ وَلِوَالِدَيَّ وَارْحَمْهُمَاكَمَارَبَّيَانِيْ صَغِيْرَا
” Ya Allah! ampunilah dosaku dan dosa kedua ibu bapaku. Kasihanilah kedua-duanya sebagaimana mereka mengasihaniku semasa kecil”

MW: Peranan mak ayah sama penting terutamanya dalam membesarkan anak dengan dunia moden sekarang ini.

Sumber: Noor Afidah Abu Bakar
Parent Connect Consultancy

*Sumber: ‘Different Learners- Identifying, Preventing, and Treating Your Child’s Learning Problems.’, Jane M. Healy PhD.

 

Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI