Air dicincang tak akan putus. Begitulah adik beradik, marah atau sakit hati pun, bila ada yang dalam keadaan masa susah, pasti ada ahli keluarga yang membantu. Tak banyak, sedikit pun jadilah untuk membantu meringankan beban.

Mungkin ada ahli keluarga merasakan, tidak salah untuk membantu adik beradik yang masa susah, walaupun suatu ketika dulu, mereka sangat payah atau langsung tidak menyokong dengan apa yang kita lakukan.

Bukan tidak sokong tapi ada yang lebih teruk, siap perli lagi. Namun, memikirkan adik beradik, anggap itu sekadar gurauan walaupun dalam hati tiada siapa yang tahu.

Benarlah apa yang dikongsikan oleh Khairul Hakimin Muhammad, tak perlu berdendam sebab ia boleh menambahkan lagi rasa sakit hati. Kita bantulah, sekurangnya ia membuatkan hati kita tenang.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Kita BUKANLAH IBU Sempurna Tapi Cuba TERBAIK Untuk Anak Dan Keluarga

Mentua Jangan Pandang Rendah Bila Menantu Surirumah, Dia Berkorban Demi Anak Dan Keluarga

IKLAN

Info Lebih Menarik DI SINI

Masa Susah, Bantulah & Bersangka Baik

Keluarga tidak membantu saya, kenapa saya kena bantu mereka?

Begitu juga kawan-kawan tak ada yang peduli masa saya susah. Kenapa perlu saya kena bantu mereka pula?

Ini antara contoh mudah hati kita masih sakit. Mahu sakit sekejap, tak mengapa. Namun kalau sudah berubat dan dah sembuh, kenalah berubah.

IKLAN
Kita dah berjaya, Allah dah beri kita jiwa yang super kuat, maka:
a) Bantu sahaja semua orang. Sama ada dia pernah sakitkan hati kita dulu kala, sama ada dia tak pernah support, sama ada dia pernah buat begitu begini, bantu sahaja.
b) Mmembantu adalah perbuatan baik. Berdendam takkan selesaikan sakit di hati. Apabila kita hulur sahaja bantuan, maka terlerai rantai besi syaitan di hati kita. Syaitan akan menangis dan menjerit kita berjaya lawan dia.
c) Dengan membantu orang, walaupun dia tak bantu kita, itu adalah perbuatan super mulia. Saat kita susah, dia tak peduli. Masa kita senang, kita peduli tentang dia. Bab dia nak hargai atau tak, bukan hal kita. Kita selesaikan bahagian kita sahaja.

Ada Sebab- Kehidupan Sendiri

Kita sering cakap adik beradik mana peduli sangat tentang kita. Tahu tak? Mereka juga ada kehidupan yang kita tak tahu menahu. Sangka baik sahaja. Jika mereka bantu, syukur tapi jika mereka tak bantu, pun syukur. Yang penting apabila kita dah berjaya dan mampu bantu, kita bantu sahaja tanpa alasan.

Menghulur, memberi, menyerahkan tenaga, wang, hadiah tau apa sahaja pemberian adalah kebaikan. Kebaikan pula Allah janjikan pahala. Dan dengan pahala itu sahaja akan jadi tiket untuk dibawa timbang nak masuk ke syurga. Maka buat baik sahaja.

Sekiranya kita ada pengalaman sangat buruk dan teruk dengan keluarga, apabila kita dah berjaya, membantu mereka semula adalah sebuah kepuasan yang amat sangat. Hati kita tenang, jiwa kita lapang.

Bab mereka nak cakap apa, Biarkan. Yang penting bahagian kita dah pun selesai. Ingat, dunia ini sekejap sahaja. Bahagian dalam kubur dan perjalanan sirat itu yang sangat lama. Fikir baik-baik mana buruk mana baik, mana nak menangkan syaitan atau menangkan diri untuk berjaya dapat tiket ke syurga.

IKLAN

Begitulah.

MW: Memang betul, tak perlu berkira atau nak balas dendam. Dengan membantu, hati kita akan rasa tenang.

Sumber: Khairul Hakimin Muhammad

 

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI