Cili kisar, salah satu keperluan yang mesti ada dalam peti ais mak-mak. Nak tak nak mesti akan digunakan dalam setiap masakan.

Ada sesetengah mak-mak rasa beli cili kisar kat kedai senang dan cepat. Terus boleh guna. Tak kurang juga mak-mak yang lebih suka buat sendiri cili kisar homemade ini.

Maklum saja, cili kisar yang dijual sesetengahnya pesdas sangat dan tak kurang juga warnanya pun tak semerah yang diinginkan.

Bagi mak-mak yang selesa buat sendiri cili kisar, keberangkalian untuk tahan lama mungkin hanya dua tiga hari. Lepas itu mulalah masam dan berkulat. Tak tahan lama.

Bagaimana nak bagi cili kisar yang mak-mak buat sendiri ini tahan lama. Jangan risau boleh ambil petua daripada Mim Yusof ini dalam membuat cili kisar tahan lama dan tak berkulat.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: PETUA Buat Sambal Belacan Sedap, Wangi Beraroma & Tahan Lebih Lama!

Petua Elak Serangga Tanaman, Sembur Rendaman Kulit Bawang Selama 3 Hari, Selesai Masalah!

Info Lebih Menarik DI SINI

Cili Kisar Homemade, Tahan Lama

“Kali ini nak kongsi petua nak bagi cili kisar tak berkulat dengan cepat. Biasa yang saya buat tahan berbulan-bulan dalam peti ais, tidak berkulat atau pun masam”

Bahan-bahan:
Lada kering
Bawang putih
Air yang ditapis (Boleh guna air coway atau jenama apa sekalipun, asalkan air tapis)

IKLAN

1. Gunting kecil-kecil lada kering, basuh bersih dan buang bijinya. Anggaran lada kering yang biasa guna sebanyak 400 gram.

Petua Buat Cili Kisar, Rebus Dengan Bawang Putih, Gerenti Tahan Lama, Tak Berkulat

2. Guna bawang putih sebanyak 3 labu, buang kulit dan basuh bersih.

Petua Buat Cili Kisar, Rebus Dengan Bawang Putih, Gerenti Tahan Lama, Tak Berkulat

3. Masukkan dalam kuali atau periuk cili kering tadi bersama bawang putih. Rebus sekali. Pastikan masa merebus gunakan air tapis. Elakkan daripada guna air paip

Petua Buat Cili Kisar, Rebus Dengan Bawang Putih, Gerenti Tahan Lama, Tak Berkulat

4. Rebus bahan tadi sehingga cili lembut.

IKLAN

Petua Buat Cili Kisar, Rebus Dengan Bawang Putih, Gerenti Tahan Lama, Tak Berkulat

5. Toskan dalam bakul. Tak perlu basuh sebab sudah rebus dalam air tapis. Kalau basuh sekali lagi dengan air paip, ia boleh menyebabkan kulat pada cili kisar tadi. Selepas itu, bolehlah kisar cili tadi bersama bawang putih. Gunakan air tapis juga.

Petua Buat Cili Kisar, Rebus Dengan Bawang Putih, Gerenti Tahan Lama, Tak Berkulat

6. Inilah hasilnya. Insya Allah tahan lama. Kalau nak mudahkan mak-mak, boleh simpan dalam bekas kecil-kecil untuk sekali pakai. Boleh buat stok.

Petua Buat Cili Kisar, Rebus Dengan Bawang Putih, Gerenti Tahan Lama, Tak Berkulat

Info: Penggunaan bawang putih ini penting sebagai pengawet dan bagi cili tahan lama dan tak berkulat.

IKLAN

Selamat mencuba!

Mingguan Wanita : Kalau sebelum ini tak pernah letak bawang putih, apa kata masukkan sekali bawang putih. Paling penting jangan guna air paip, guna air yang ditapis.

Sumber: Mim Yusof

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

 

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI