Pasti ada antara kita segar dengan berita-berita Puteri Diana, Putera Charles, Prince Harry, Prince William, Kate Middleton, Maghan Markle dan lain lagi kerana berita gosip keluarga di Raja Britain ini sentiasa menjadi tumpuan paparazzi. Dan pasti ia sentiasa laris kerana ramai mengikuti perkembangan mereka.

Tidak dilupakan ialah Queen Elizebeth 11 yang merupakan bonda kepada Putera Charles yang bakal dilantik memerintah Britain selepas Ratu mangkat semalam. Ia merupakan berita menyedihkan kerana Ratu merupakan paling lama menduduki monarki Britain iaitu selama 70 tahun.

Istana Buckingham, dalam satu kenyataan ringkas, memaklumkan kemangkatan baginda dan bermulanya tempoh berkabung selama 10 hari, ketika seluruh dunia mengucapkan takziah dan mengimbau kembali kegemilangan pemerintahan baginda.

"Ratu mangkat dalam keadaan tenang di Istana Balmoral (Scotland) tengah hari tadi selepas 70 tahun bertakhta.

Turut berada di sisinya ketika kemangkatan ialah semua anak baginda, Charles, Puteri Anne, 72, Putera Andrew, 62, dan Putera Edward, 58, berkumpul di Istana Balmoral di tanah tinggi Scotland. Menyertai mereka ialah anak Charles, Putera Prince William, dan adiknya Putera Harry.

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI :- Pasangan Diraja Putera Harry & Meghan Tidak Mahu Hadiah Kahwin, Tapi Sarankan Beri Pada Pusat Kebajikan

Ini Simbolik Pemilihan Nama Louis Arthur Charles, Anak Ketiga Putera William & Kate

Kate Middleton Dipilih Sebagai Kerabat DiRaja Paling Bergaya Di Dunia!

IKLAN

Dalam Diam Putera William Dikatakan Curang Dengan Kawan Isteri, Kate Middleton

Pernah Jadi Mekanik, Ini Kisah Menarik Queen Elizabeth 11 Paling Lama Duduki Monarki Britain

Pernah Jadi Mekanik, Ini Kisah Menarik Queen Elizabeth 11 Paling Lama Duduki Monarki Britain

Duduki Takhta Pada Usia 25 Tahun & Pernah Menjadi Makenik Kereta

Selain kemasyhuran keluarga Diraja, pasti tidak ramai tahu bahawa Queen Elizebeth 11 menduduki tahhta Diraja pada usia sangat muda iaitu 25 tahun.

Lebih menarik, Baginda Ratu ini merupakan satu-satunya keluarga diRaja yang menyertai angkatan tentera sedangkan tidak pernah terjadi lagi keluarga Diraja berbuat demikian pada Perang Dunia Kedua di Bawah Perkhidmatan Wilayah Sokongan Wanita. Hal ini sangat merisaukan ayahanda, Ratu George V1 kerana minat anaknya itu.

IKLAN

Ia berlaku pada 24 Februari 1945 di mana dirinya berusia 19 tahun dan selepas melalui episod perbincangan panjang, dirinya dilatih memasuki Perkhidmatan Wilayah Sokongan Wanita sekaligus menjadi satu-satunya kerabat diraja wanita yang menyertai Angkatan Tentera.

Unit sokongan ini amat penting kerana ia berkaitan dengan penembak anti pesawat, pengendali radio, makenik dan pemandu. Dan Queen Elizebeth memasuki unit makenik dan pemanduan dan menyertai latihan makenik selama 6 minggu di Surrey di mana dirinya belajar menukar tayar kenderaan, membaikinya dan lain lagi.

Bahkan dia turut belajar memandu kenderaan seperti jeep,ambulan dan lain lagi sebelum lulus dan memasuki Unit Subaltern Kedua Widsor.

Atas komitennya dirinya dinaikkan pangkat sebagai komander junior kehormat yang tarafnya sama seperti kapten dalam pasukan tentera.

Bahkan dirinya mendapat pujian dunia hingga menerima gelaran Princess Auto Mechanic dan dirinya berkhidmat dalam unit itu sehingga Jerman kalah dalam perang tersebut.

IKLAN

JEANS BURUK JANGAN BUANG, SERTAI KELAS JAHITAN KAMI. BUAT TOTE & SHOPPING BEG

Pernah Jadi Mekanik, Ini Kisah Menarik Queen Elizabeth 11 Paling Lama Duduki Monarki Britain

Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/

Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.
Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

Projek 1: Denim Tote Bag
Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.

Projek 2: Shopping Bag
Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.

Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.

#kelasjahitankreatif
#sewingworldgallery

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI