Penghibur Legenda Rock Tina Turner Meninggal Dunia Usia 83 Tahun. Turner atau nama sebenarnya Anna Mae Bullock menghembuskan nafas terakhirnya pada usia 83 tahun.

Selebriti kelahiran Tennessee, Amerika Syarikat (AS) yang menjadi warganegara Switzerland yang juga legenda rock duni ini menggegarkan penonton dari 1960-an dan terus mengeluarkan lagu hit sepanjang lima dekad.

Penghibur Legenda Rock Tina Turner Meninggal Dunia

Walau rasa sedih kenyataan rasmi pemergian pemenang Grammy lapan kali itu diumumkan di akaun Instagram rasmi beliau.

“Dengan rasa sedih yang besar kami mengumumkan pemergian Tina Turner.

“Dengan muziknya dan semangatnya yang tidak terhingga untuk hidup, dia memikat jutaan peminat di seluruh dunia dan memberi inspirasi kepada bintang masa depan.

“Hari ini kami mengucapkan selamat tinggal kepada rakan yang dikasihi yang meninggalkan kami semua karya terbaiknya, muziknya…

IKLAN

“Tina, kami akan merindui awak sayang,” memetik kenyataan rasmi itu.

Tina dialaporkan meninggal dunia di kediamannya di Küsnacht dekat Zurich, Switzerland pada Selasa.

Sebelum ini juga dilaporkan Tina menghidap pelbagi jenis penyakit seperti bronkitis, radang paru-paru dan pneumothorax.

Ketika hayatnya, Turner yang popular dengan lagu What’s Love Got To Do With It dan The Best itu pernah berjaya menjual 150 juta album di seluruh dunia dan memenangi 12 anugerah Grammy, selain telah diberi penghormatan di Kennedy Centre pada tahun 2005.

IKLAN

Penghibur legenda itu memulakan karier seninya pada 1960 ketika masih bersekolah dan menyanyi bersama Ike Turner dan kumpulan King of Rhythm. Turner mencapai status kegemilangan pada usia 40-an apabila kekal dalam undian konsert teratas ketika itu.

Pun begitu, Turner pernah mencetuskan kontroversi dengan mendedahkan kisah rumah tangganya dengan bekas suami Ike Turner akibat penderaan fizikal dan mental sehingga mengakibatkan muflis, sebelum bangkit semula mencapai kejayaan walaupun sudah meningkat usia.

Penghibur Legenda Rock Tina Turner Meninggal Dunia Usia 83 Tahun

Baca Disini : Aksi Gadis Berhijab Buat Freestyle Di World Cup Qatar Kagumkan Ramai Lelaki, Power Timbang Bola

IKLAN
View this post on Instagram

 

A post shared by Tina Turner (@tinaturner)

Mingguan Wanita:  Dunia kehilangan sebutir permata yang bersinar. 

Sumber / Sumber Foto : Instagram Tina Turner

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.