Sehidup semati.

Seorang suami sempat ajar isteri mengucap dua kalimah syahadah, selang sejam suami pula pergi buat selamanya. Memang sehidup semati.

Selang Sejam Setengah Suami Pula Pergi Selamanya

Seorang kiai di Katangka, Gowa, Sulawesi Selatan meninggal dunia selang sejam setengah selepas isterinya menghembuskan nafas terakhir, malam Ahad lalu.

Portal Kompas melaporkan sebelum itu, Drs H M Idrus Makkawaru, 76, seorang kiai Nahdlatul Ulama (NU) Bantaeng sempat mengajar isterinya mengucap.

Pada mulanya, sang isteri, Sitti Saniah, 74, telah meninggal dunia jam pada jam 8 malam, manakala Kiai Idrus menghembuskan nafas terakhir pada 9.30 pada malam yang sama.

Sempat Ajar Isteri Mengucap

Menurut Ketua Kementerian Agama Wilayah Bantaeng, Muhammad Yunus, ketika mengucapkan kalimah syahadah kepada isterinya, Kiai Idrus tidak dapat menahan kesedihan dan menitiskan air mata.

Selepas itu, selang kira-kira sejam setengah, dia pula meninggal dunia. Kiai Idrus mempunyai sejarah penyakit jantung dan ketika hayatnya, adalah tokoh agama disegani dengan keperibadian mulia.

Seorang yang rajin beribadah dan menjadikan membaca Al-Quran sebagai rutin harian.

Baca Juga Di Sini :

Sempat Ajar Isteri Mengucap, Takdir Suami Juga Menemui Ajal Selang Sejam

Ajar Pesakit Mengucap Ketika Nazak, Jururawat Ini Hanya Mampu Tahan Sebak

Pernah Berjanji Sehidup Semati, Selepas DiJangkiti Covid-19, Allah Jemput Ibu Ayah Selang 24Jam

Kisah Kebaya Nikah BCL ‘Janji Setia Sehidup Semati.. Benar-benar Nyata’

IKLAN

Memang Cinta Sejati, Sehidup Semati! Suami, Isteri Meninggal Selang Lima Jam

Kisah Hampir Serupa

Manakala sebuah kisah yang hampir serupa juga berlaku di tanah seberang, di Makasar, Sulawesi, Indonesia di mana sepasang suami isteri yang sudah lanjut usia betul-betul sehidup dan semati apabila mereka berdua pergi mengadap Ilahi pada waktu yang hampir sama iaitu selang beberapa jam saja.

Subhanallah gambar pasangan sehidup semati ini telah tular di media sosial oleh pengguna Facebook bernama Bidan WhanyRannu.

Kongsi Bidan, pasangan berkenaan bernama H Batry Selkam dan isterinya Maimunnah Yunus. Kedua mereka meninggal dunia pada waktu yang hampir sama cuma berbeza 12 jam.

Maimunnah Yunus lebih dahulu meninggal dunia pada Ahad 4 Ogos 2019, pukul 1.30 tengah hari sebelum disusuli suaminya, Batry Selkam pada pukul 1.40 pagi Isnin, 5 Ogos 2019.

Pasangan ini warak. Suami bekas guru manakala isterinya pula merupakan seorang guru mengaji di sebuah sekolah rendah. Apa yang sangat menarik ialah orang yang menziarahnya ialah jenazah kedua-duanya kelihatan seperti sedang tidur, tenang dan tersenyum indah, Masya Allah…

Mingguan Wanita : Setiap yang hidup pasti mati, beruntung bagi pasangan yang ditakdirkan untuk sehidup semati. Semoga Allah mengampunkan dosa-dosa mereka dan menempatkan mereka di kalangan orang beriman. Amin.

IKLAN

Sumber: Kompas / Gula-Gula Cinta

APA RAHSIA KEJAYAAN KAMI JADI JUTAWAN MILENNIAL?

Chocodap’s, Faith Fleur, Anggun Cotton Collection, Teh Ais Pyorr, Masak-masak Cekyana (Oden viral) dan bayak lagi jenama lain mempunya ratusan ribu pelanggan masing-masing.

Tak ramai anak Melayu kita mampu bina empayar perniagaan dari bawah dari tiada apa-apa. Ia bukan dicipta sehari dua. Banyak pengorbanan terpaksa dilakukan sepanjang pendakian.

• Apa rahsia mereka?
• Apa yang mereka lakukan?
• Apa ilmu-ilmu yang diamalkan?
• Siapa yang susah senang bersama mereka?
• Apa dugaan dan keperitan yang dilalui?

Teringin ikut jejak mereka?

IKLAN

Semua ini akan terjawab di program Webinar Eksklusif CEO BIsnes Viral anjuran Mingguan Wanita pada 25 September 2021 secara virtual. Dangarkan sendiri perkongsian jujur mereka. Eksklusif!

Menangi hadiah-hadiah cabutan bertuah serta wang tunai bernila RM100.

Daftar sekarang di
https://toko.ideaktiv.com/…/webinar-eksklusif-ceo…/
atau scan QR Code pada poster

Atau sertai grup telegram WEBINAR EKSKLUSIF CEO BISNES : https://t.me/bangkitwanitaMW

“Sempat Ajar Isteri Mengucap.” Sehidup Semati! Selang Sejam Setengah Suami Pula Pergi Selamanya

Untuk dapatkan info berkaitan kursus keusahawanan anjuran Mingguan Wanita, join telegram BANGKIT Wanita : https://t.me/bangkitwanitaMW

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI