Pendirian Para Sahabat Berdasarkan HADIS Nabi, Menolak Lantikan ANAK BERANAK. Dalam menentukan pemimpin, seharusnya ia dipilih dikalangan mereka yang berkelayakan dan benar-benar berkemampuan berkebolehan untuk memimpin serta bukan atas ‘tiket’ ahli keluarga terdekat.

Ini kerana tugas memimpin satu tanggungjawab dan amanah yang sangat berat. Ia bagi mengelakkan sebarang permasalahan salah faham, berat sebelah, konflik berkepentingan dan sebagainya dalam kepimpinanan kelak.

Fahamkan penjelasan dan perkongsian hadis daripada Prof. Madya Dr. Ahmad Sanusi Azmi, Pensyarah Fakulti Pengajian Quran Sunnah, Universiti Sains Islam Malaysia ini sebagai rujukan.

Menolak Lantikan Anak-Beranak

1. Dalam sebuah hadis, Rasulullah mengingatkan kita tentang satu prinsip yang sangat penting dalam kepimpinan iaitu pemilihan kepimpinan mestilah dari kalangan mereka yang benar-benar berkelayakan. Pemilihan bukanlah disebabkan kerana seseorang itu rapat dengan kita atau kerana dia adalah ahli keluarga kita tetapi kerana seseorang itu benar-benar berkemampuan dan berkebolehan memimpin.

Sabda Rasulullah:
عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ، رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ﷺ: «مَنِ اسْتَعْمَلَ رَجُلًا مِنْ عِصَابَةٍ وَفِي تِلْكَ الْعِصَابَةِ مَنْ هُوَ أَرْضَى لِلَّهِ مِنْهُ فَقَدْ خَانَ اللَّهَ وخانَ رَسُولَهُ وخانَ الْمُؤْمِنِينَ»

Maksudnya: Daripada Ibn Abbas RA dia berkata, Rasulullah SAW bersabda: Barangsiapa yang melantik lelaki dari kaumya sedangkan ada yang lebih diredhai Allah (yang lebih layak dari lelaki tadi), maka sesungguhnya dia telah mengkhianati Allah dan RasulNya serta orang-orang mukmin.

(Mustadrak al-Hakim, no: 7023 – al-Hakim menilai hadis ini sebagai Sahih al-Isnad, manakala al-Albani menilai hadis ini sebagai daif).

Pendirian Besar Sebahagian Para Sahabat

2. Inilah pendirian yang biasa diambil oleh sebahagian besar para sahabat. Perhatikan bagaimana sebahagian sahabat melihat anak kepada Saidina Umar iaitu Abdullah bin Umar adalah seorang yang dikatakan layak untuk jadi pemimpin, tetapi Umar sendiri membantahnya. Beliau tidak mahu ada dikalangan anak-beranaknya sendiri menggalas tanggungjawab yang sangat berat ini.

Kata Saidina Umar:
من استعمل رجلا لمودة او لقرابة لا يستعمله الا لذلك فقد خان الله ورسوله والمؤمنين
“Barangsiapa yang melantik seorang lelaki menjadi pemimpin disebabkan kerana dia suka kepada lelaki tersebut atau kerana lelaki tersebut adalah ahli kerabatnya, maka sesungguhnya dia telah mengkhianati Allah, RasulNya dan orang-orang mukmin. (Ibn Kathir, Musnad al-Faruq, 2/537)

IKLAN

3. Malah Saidina Umar dikatakan sangat berhati-hati dalam urusan perkara yang melibatkan keluarganya. Pernah suatu hari beliau turun meninjau di pasar dan mendapati seekor unta yang sihat dan cantik. Lalu Umar bertanya: Milik siapakah unta ini? Orang awam menjawab: Ini adalah unta Abdullah bin Umar (iaitu anak Saidina Umar).

3.1 Umar segera memanggil anaknya Abdullah bin Umar dan meminta agar unta ini segera dijual. Alasannya adalah Umar tidak mahu dilihat anaknya mendapat kelebihan memiliki unta yang sihat dan cantik kerana hubungannya dengan ayahnya sebagai seorang pemimpin negara.

Kata Umar:
فيقولون: ارْعُوا إِبِلَ ابْنِ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ اسْقُوا إِبِلَ ابْنِ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ

“(Wahai anakku), nanti orang ramai akan berkata: Jagalah elok-elok unta anak Amirul Mukminin, berilah minum unta anak Amirul Mukminin (ia sebagai satu bentuk rasuah bahawa sekiranya untanya dijaga dengan elok maka yang menjaga/memberi minum unta tersebut akan dapat syafaat tertentu daripada pemerintah (favoritisme) kerana jasa mereka menjaga unta milik anak VVIP)” (Sunan al-Kabir al-Bayhaqi, Tarikh Ibn Asakir)

IKLAN

4. Malah Ibn Khayyat pernah merekodkan kisah Saidina Muawiyyah yang berhasrat untuk melantik anaknya sebagai pemimpin dan meminta para sahabat yang ada ketika itu untuk berbaiah (melafazkan janji taat setia) kepada anaknya. Lalu beberapa orang sahabat yang masih ada ketika itu membantah lantikan yang bersifat sebegini.

Antara yang membantahnya ialah: Abdullah bin Umar, Abdullah bin al-Zubair, Abdullah bin Abbas dan Abd al-Rahman bin Abu Bakar. Abd al-Rahman dikatakan antara yang paling tegas membantah lantikan ini.

Beliau menyelar tindakan Muawiyah dengan berkata:
وَالله لَوَدِدْت أَنا وكلناك فِي أَمر ابْنك إِلَى اللَّه وَإِنَّا وَالله لانفعل وَالله لتردن هَذَا الْأَمر شُورَى فِي الْمُسلمين

“Demi Allah, aku lebih suka jika kami membiarkanmu sendirian dalam isu pelantikan anakmu ini di hadapan Allah, dan demi Allah kami tidak akan masuk campur! Demi Allah, engkau mesti kembalikan isu ini kepada syura kalangan muslimin.” (Tarikh Khalifah Ibn Khayyat).

Pendirian Para Sahabat Berdasarkan HADIS Nabi, Menolak Lantikan ANAK BERANAK

IKLAN

Ini adalah petikan dari buku 40 Hadis tentang Politik dan Kepimpinan yang boleh dijadikan rujukan.

Mesti Baca:Lelaki Pakai Hiasan Sekadar Untuk Fesyen & Trend, HARAM Kecuali Tujuan Perubatan
Baca Lagi Di Sini:Setiap Kali Jiwa Rasa Sedih, Resah, Lemah & Terbeban Dengan Hutang, Amalkanlah Doa Yang Diajar Nabi Ini
Artikel Menarik:Selain Sunnah Nabi, Ini 6 Hikmah Tersembunyi Tidur Mengiring Ke Kanan Dari Segi Kesihatan

Mingguan Wanita: Semoga perkongsian ini bermanfaat dijadikan rujukan buat kita dalam memilih pemimpin.Pilih yang benar-benar berkelayakan, berkebolehan dan paling penting sebaiknya elakkan lantikan anak beranak mahupun keluarga terdekat bagi mengelakkan sebarang permasalahan dan konflik berkepentingan yang mungkin akan timbul kelak.

Sumber: Dr Ahmad Sanusi

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI