“Anak sedih, itu jurulatih mereka. Rayu tolong jangan ambil tindakan, mereka sayang cikgu” begitulah yang diluahkan oleh bapa kepada salah seorang pemain bola tampar yang ditampar jurulatih.

Sebelum ini satu video memaparkan tindakan jurulatih sebuah pasukan bola tampar menampar pemainnya tular di laman media sosial.

“Anak Sedih, Itu Jurulatih Mereka.”

Seperti mana dipetik menerusi Sinar Harian, Juruteknik kilang, Abd Halim Bakar, 50 menyatakan apa yang berlaku mungkin sedikit kesilapan jurulatih berkenaan namun mengakui tamparan yang dilakukan tidak sehingga mendatangkan kecederaan kepada anaknya yang berusia 14 tahun.

Abd Halim juga turut meluahkan anaknya lebih merisaukan keadaan jurulatih itu kerana telah banyak mengorbankan wang ringgit dan masa untuk memastikan sukan bola tampar terus membangun.

Katanya, bukan seorang bakat anaknya yang digilap jurulatih berkenaan, malah anak yang berada di Tingkatan Empat turut diasah bakat oleh individu terbabit.

“Daripada tak tahu tentang bola tampar, sampai sekarang anak-anak saya telah dapat mewakili Melaka ke kejohanan bola tampar, sedangkan anak saya bersekolah kampung sahaja.

IKLAN

“Kadang kala mereka tak ada tempat nak berlatih, sampai ke kawasan tanah merah tapi jurulatih mereka tetap membantu dan berkorban masa untuk mereka,” ujarnya.

Tamparan  Biasa & Tak Menyakitkan

Bapa kepada lima orang anak itu juga telah bertanya kepada rakan anaknya yang turut ditampar jurulatih terbabit dan remaja itu juga menganggap tamparan biasa dan tidak sehingga menyakitkan mereka.

“Anak sedih sebab itu jurulatih mereka dan mereka rayu tolong jangan ambil apa-apa tindakan, mereka sayang cikgu itu.

“Memang tak nak ambil tindakan pada cikgu yang banyak berbakti pada Melaka terutama bola tampar dan kami pun tidak berniat untuk membuat laporan polis,” tambahnya yang turut memberitahu anaknya bimbang sekiranya guru lelaki berkenaan dikenakan sebarang tindakan hingga tidak lagi menjadi jurulatih mereka memandangkan individu itu benar-benar ikhlas untuk melihat sukan bola tampar mampu menaikkan nama negeri Melaka.

IKLAN

Berlatih Bersama Sejak Di Sekolah Rendah

Jelasnya lagi, sejak anaknya bersekolah rendah lagi mereka telah berlatih dengan jurulatih tersebut sehinggalah sekarang anaknya berada di sekolah menengah.

Jurulatih itu juga telah berhubung dengannya dan memohon maaf malah berhasrat untuk berjumpa serta membuat permohonan maaf secara terbuka.

“Pelik selepas dua minggu baru tular, namun tindakan netizen buat dia takut dan dia ambil masa sesuai untuk tenangkan jiwa.

“Dia (jurulatih) hubungi saya, dan dia bersedia datang minta maaf untuk bersihkan namanya,” katanya.

IKLAN

Abd Halim turut berasa pelik apabila insiden yang berlaku pada 16 Disember lalu di Johor tular selepas pasukan anaknya berjaya ke peringkat separuh akhir di Selangor yang mana ketika itu pasukan bola tampar Melaka mendapat tempat keempat.

Sumber / Sumber Foto :  Sinar Harian

Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.
Reen Bakal Dirikan Rumah Tangga Tak Lama Saja Lagi

Rajinnya Datuk Sheila Majid Berolahraga Untuk Pastikan Badannya Sentiasa ‘Fit’

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI