Setiap kali berkunjung ke rumah saudara mara mahupun sesiapa sahaja, sebagai mak ayah kena selalu perhatikan tingkah laku anak-anak. Apatah lagi anak-anak yang sedang membesar. Insiden ‘terpecahkan’ atau merosakkan barang-barang berharga di rumah mungkin boleh terjadi.

Menerusi perkongsian di Twitter, seorang wanita dianggap mengambil mudah dengan harta orang lain. Ia susulan tindakan nya memuat naik hantaran meluahkan rasa tidak puas hati terhadap adik iparnya gara-gara insiden yang berlaku di rumahnya.

Menurutnya, adik iparnya itu telah bermasam muka selepas anak wanita tersebut secara tidak sengaja telah merosakkan sebiji cawan di dalam rumahnya.

Menerusi hantaran yang dimuat naik itu, wanita itu memberitahu dia dan keluarga telah berkunjung ke rumah adik iparnya baru-baru ini. Difahamkan, anak wanita terbabit telah membuatkan sebiji cawan pecah secara tidak sengaja semasa mengambil air di dapur.

Anggap Adik Ipar Ambil Kesempatan

Apa yang membuatnya marah dan tidak berpuas hati ialah apabila adik iparnya itu kemudian meminta wanita itu untuk membayar ganti rugi kira-kira RM200-RM300. Mendengarkan jumlah ganti rugi yang perlu dibayarnya, dia menganggap adik iparnya sengaja cuba mengambil kesempatan di atas kejadian yang berlaku.

“Pecah Sikit Je Pun”, Nak Ganti Cawan Lain Anggap Adik Ipar Ambil Kesempatan

Mesti Baca:‘Siapalah Pecahkan..’ Tak Perlu Mencari Punca, Sayang Barang Biar Berpada
Baca Lagi Di Sini:‘Pecahkan TV, Terbalikkan Almari.. ‘ Saharul Ridzwan Gandakan SABAR Didik Anak Lelaki

Namun perkongsian wanita itu menerima pelbagai reaksi daripada orang ramai apatah lagi melihat harga sebenar cawan yang dipecahkan itu.

IKLAN

Berdasarkan tinjauan, harga bagi segelas cawan tersebut bukanlah murah kerana ia sememangnya dari jenama mahal dan koleksi terhad.

“Pecah Sikit Je Pun”, Nak Ganti Cawan Lain Anggap Adik Ipar Ambil Kesempatan

Ramai turut menyelar tindakan wanita itu yang berkira untuk membayar ganti rugi tersebut malah siap memuat naik hantaran itu di Twitter. Sedangkan wanita itu berada di pihak yang salah kerana tidak mengawal anaknya dari merosakkan harta benda milik tuan rumah.

“Pecah Sikit Je Pun”, Nak Ganti Cawan Lain Anggap Adik Ipar Ambil Kesempatan

“Pecah Sikit Je Pun”, Nak Ganti Cawan Lain Anggap Adik Ipar Ambil Kesempatan

IKLAN

“Pecah Sikit Je Pun”, Nak Ganti Cawan Lain Anggap Adik Ipar Ambil KesempatanArtikel Menarik:“Fitrah Anak Bermain Dan Teroka Tapi Mak Ayah HARUS Pantau Sebab Akal Si Kecil Tak Panjang Lagi!”
Lagi Di Sini: Gara-Gara Anak Tersandar Patung Teletubbies, Mak Ayah Berputih Mata Bayar Gantirugi RM34K

Sumber:Abudi Alsagoff

JEANS BURUK JANGAN BUANG, SERTAI KELAS JAHITAN KAMI. BUAT TOTE & SHOPPING BEG

“Pecah Sikit Je Pun”, Nak Ganti Cawan Lain Anggap Adik Ipar Ambil Kesempatan

Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/

IKLAN

Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.

Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

Projek 1: Denim Tote Bag
Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.

Projek 2: Shopping Bag
Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.

Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.

#kelasjahitankreatif
#sewingworldgallery

Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI