suap makan

Nak suap makan anak sendiri pun orang bercerita, padahal bukan kudrat mereka pun ya? Tetapi itulah masih ramai mak-mak muda yang tak tahu nikmat menyuap anak makan nasi. Bukan saja-saja sebenarnya…

Nak tahu apa kelebihan mak-mak yang rajin menyuap makan anak-anakya, jemput baca perkongsian pengalaman Puan Fauzan N Siti ini…

Saya faham, bila anak kita kecil-kecil, kita letih kan?

Kita rasa… “ya Allah, cepat lah besar budak-budak ni.”

Mama nak rehat, mama ni nak mandi pun tak sempat. Mama dah lama tak dapat makan dengan nikmat telan perlahan-lahan, asyik telan tak kunyah je nasi punya nak cepat, nak suap anak lagi.

Cepat lah boleh makan sendiri, cepat lah boleh main sendiri cepat lah, boleh duduk sendiri.. cepat laaa.. cepat laaaaaaaa.

Jadi..kita mempercepatkan mereka untuk “matang”..

Lagi cepat makan sendiri lagi baik, Mama tak payah tengok sangat. Mama tak payah suap.

Cara Nak Buat Anak Rapat Dengan Mak Ayah

Ada orang tanya saya.

Macam mana akak buat anak akak rapat, hormat dan memang dahulukan akak dari diri sendiri walaupun anak dah 10 tahun. Anak saya tak pernah cakap tak nak, nanti, tak boleh bila saya panggil, anak yang akan berhenti dan bertanya terus walau saya hanya terbatuk! MashaaAllah..

SAYA SUAP MAKAN ANAK SAYA

Untuk tempoh yang lama.

IKLAN

Walaupun orang berbunyi, anak dah besar pun suap lagi. Anak nanti tak reti makan sendiri, anak nanti manja, anak nanti nanti nanti (hebat tok nujum sekeliling kita)

Saya buat tak tahu…

Kenapa saya suap makan anak saya?

Guna tangan saya… dari pinggan yang sama untuk semua.

Bila kita suap makan, kita pandang mata, dia pandang kita, kita senyum, dia bahagia, dia nampak kita sanggup skip makanan masuk mulut kita untuk dia, dia tahu korban kita, dia tahu kita sayang dia, dia tahu yang kita hargai dan dia berharga.

Dengan cara ini juga melatih anak bersabar, berkongsi, saling mengingati dan kukuhkan kasih sayang antara adik beradik.

PERCAYALAH…

Tak selamanya anak kita mahu di suap.

IKLAN

Ambil lah peluang masa anak masih ada masa pandang kita. Jangan nanti bila anak dah sibuk, baru kita terhegeh-hegeh meminta pandangan matanya. Walhal masa mereka memerlukan mata kita, kita terlalu sibuk nak “jauhkan” mereka dari kita.

Kepada ibu-ibu muda, tak selamanya kamu akan lelah. Anak-anak akan membesar. Berlelah-lelah lah kamu untuk amanah Allah ini kerana tiada pengorbanan yang sia-sia di sisi Allah Maha ESA.

Cara Didik Anak Lelaki

Kongsi wanita ini lagi, dia selalu pesan pada anak-anak lelakinya. Dia akan duduk berdua, sambil peluk mereka dan akan ucap kata-kata begini.

Be a man that protect the women.

Be a son that protect the mother.

Be a brother that protect the sister.

IKLAN

Be the husband that protect the wife.

Be the father that protect the daughter.

Be humble even you have the power.

Allah love those who are humble and love to help each other.

Be the protector not the oppressor.

Semoga Allah jadikan mereka Hamba yang taat kepada Nya, soleh dan pendukung Sunnah Nabi yang Mulia.

MasyaaAllah.

Nota:

Tidak sokong, terpulang lah. Saya sedang melihat sendiri kesan nya, semoga Allah jadikan anak-anak dan keturunan kita penyejuk mata dan hati kita.

Amin.