Rupanya dengan memasang Aluminium Foil ia dapat membantu mengurangkan haba panas dan menyejukkan suhu rumah. Lebih-lebih lagi jika rumah yang menggunakan atap zink mahupun genting serta ruang pengudaraan yang terhad. Suhu panasnya memang boleh tahan tinggi.

Bukan apa, jika nak pasang pendingin hawa agak memerlukan bajet yang besar, malah bil elektrik pun boleh melambung tinggi nanti.

Jika tak berapa nak ada bajet, boleh cuba cara yang dikongsikan oleh Oyeasaari Nordin ini.

Saya bukan tukang atau kontraktor. DIY sebab budget pon tak seberapa. Dok survey-survey cara nak sejukkan rumah sebelum pasang aircond & ventilation fan.

Ni 1st step letak aluminum foil (beli dekat shoppe). Tapi style rumah lama, bahagian bilik, bawah genting terus siling so takde ruang nak masuk macam kebiasaan.

 

Survey ade 3 cara nak pasang:

1.Buka bumbung
2.Buka siling
3.Tampal je dekat siling.

IKLAN

 

Tapi semua cara ni tak sesuai. So dok fikir punya fikir, akhirnya dapat la idea macam mana nak buat. Guna PVC pipe. Macam jolok buah mangga, jolok sampai ke papan manis dekat luar. Selepas itu stapler je. Kena buat pagi-pagi kalau matahari naik baru buat mau berkicap dekat atas tu.

Guna stapler gun, tembak dekat kekuda atap.

IKLAN

Keadaan bilik masa tengahari lebih 40° (anggaran saya guna termometer biase je) memang tak selesa.

So sekarang suhu dah normal suhu bilik, next baru pasang aircond baru la jimat elektrik.

IKLAN

Baca Lagi Di Sini:
Tip Simpan Sayur Dalam Aluminium Foil JANGAN BASUH, Tahan Lama Lebih Seminggu!

Cara Pantas Gosok Baju Menimbun, Lapik Papan Seterika Dengan Aluminium Foil

SIMPAN Durian Frozen, Balut Dengan Wraper, Senang ‘Defrost’ Tak Melekat!

Mingguan Wanita: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi jika tak berapa nak ada bajet, boleh cuba pasang aluminium foil ini di siling rumah. Ia berkesan dan membantu mengurangkan haba panas sekaligus menyejukkan dalam rumah.

Sumber: Oyeasaari Nordin

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita