Tidak dinafikan sistem imunisasi tubuh juga boleh dipertingkat dengan pengambilan makanan tertentu yang mempunyai khasiat yang tersendiri.Antaranya seperti tempe.Ia terhasil daripada proses fermentasi (penapaian) daripada kacang soya.

Tempe Kurangkan Risiko Jangkitan

Seorang pakar teknologi makanan mengesyorkan pengambilan tempe sebagai salah satu cara untuk meningkatkan sistem imunisasi badan sekali gus mengurangkan risiko jangkitan atau simptom serius Covid-19, lapor laman berita Detik.com hari ini.

Menurut Dr. Driando Ahnan-Winarno, berdasarkan kajian, makanan yang kaya dengan serat, antioksida dan lemak tidak tepu dapat meningkatkan sistem imunisasi tubuh.

Kesemua khasiat itu terdapat pada tempe.

“Bagaimanapun, saya ingin menekankan di sini bahawa tempe bukanlah ubat kepada virus Covid-19, sebaliknya ia dapat menjadi sebahagian daripada diet sihat untuk memperkuat sistem imunisasi tubuh.

“Ini seterusnya berpotensi untuk mengurangkan risiko jangkitan Covid-19 yang kronik dan meninggalkan kesan yang berkekalan,” katanya.

Pakar Makanan Saran Makan TEMPE, Tingkatkan Sistem Imunisasi, Kurangkan Risiko Jangkitan Covid-19!

Tempe Dimakan Mentah

Selain itu, tambah Driando, cara memasak tempe yang betul perlu diikuti bagi mengekalkan khasiatnya kerana komponen antioksidanya amat sensitif.

“Bagi mengekalkan nutrisinya, tempe boleh dimakan secara mentah, namun ia perlulah dibasuh dengan bersih.

“Selain itu, tempe juga boleh dimakan secara kukus,” jelasnya. – AGENSI

Baca Lagi Di Sini:
Tempe Kaya Khasiat, Banyak Manfaat Untuk Kesihatan
Mudah Je Buat Tempe Sendiri Dirumah, Hanya 2 Bahan Tapi Syaratnya Tak Boleh Guna Ragi Tapai

IKLAN

Mingguan Wanita : Tempe memang banyak khasiatnya.Bolehlah amalkan selalu makan tempe untuk meningkatkan sistem imunisasi tubuh.

Sumber: Kosmo

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

IKLAN

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Pakar Makanan Saran Makan TEMPE, Tingkatkan Sistem Imunisasi, Kurangkan Risiko Jangkitan Covid-19!

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

Pakar Makanan Saran Makan TEMPE, Tingkatkan Sistem Imunisasi, Kurangkan Risiko Jangkitan Covid-19!

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah.(https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

IKLAN

Pakar Makanan Saran Makan TEMPE, Tingkatkan Sistem Imunisasi, Kurangkan Risiko Jangkitan Covid-19!

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI