Apabila ‘pack’ dan simpan bahan mentah mengikut ‘portion’ dan jenis menu, sememangnya ia lebih senang nak masak nanti malah lebih jimat masa. Bukan apa bila bab masak memasak ni, kalau boleh memang nak ringkas dan memudahkan je. Tak perlu berlama-lama di dapur. Tip ini sangat sesuai bagi mak-mak yang sibuk berkerja, ada anak kecil dan nak jimat masa.

Boleh ikut idea yang dikongsikan oleh Wan Muhammad Hafiz Satar ini setiap kali selepas beli bahan mentah atau stok lauk sebagai panduan.

Baru siap pack bahan mentah untuk stock seminggu sebelum di ‘frozen’ kan. Lauk-lauk dah bersih siap-siap sekaligus semua sebelum masuk peti. Untuk bagi senang nak masak dan jimat masa.

Style Baba pack barang Baba akan pack ikut portion dan jenis menu yang nak dimasak nanti (boleh tengok gambar).

Contohnya macam set tomyam tu dalam satu bekas lauk-lauk untuk masak tomyam Baba dah satukan siap-siap. Bila nak masak defrost kan dan boleh lah lebur dalam periuk. Cepat dan mudah kan..pes pun ada skali.

 

Sama juga kalau nak buat singgang ikan, satu bekas tu dah ada semua..senang kan..nak masak pun jimat masa dan yang penting balik pasar, beli barang. Sekali buat semua pastu tak perlu dah nak bersusah-susah siang ikan cuci ayam tiap kali nak masak.

 

 

IKLAN

 

Semoga Bermanfaat, Selamat mencuba.

Baca Lagi Di Sini:
Nak Anak Bijak, Biasakan Bagi Makan Ikan 2 Kali Seminggu Berbanding Ayam Goreng

16 Tahun Susun, Simpan Barang Dapur Begini, Sekeluarga Mudah Jadinya

Simpan Stok Barang Dapur Dengan Cara Paling Sistematik, Mudahkan Kerja Memasak Sepantas Masterchef

IKLAN

Mingguan Wanita: Menarik juga cara dan tip yang dikongsikan ini. Lebih mudah nak masak nanti malah sangat sesuai bagi mak-mak yang sibuk dan nak jimat masa.

Sumber: Wan Muhammad Hafiz Satar

SERTAI & DAFTAR SEKARANG KURSUS KEMAHIRAN ASAS BANGKIT WANITA:

Yuran murah dan berbaloi-baloi. Klik link di bawah ini:

Jahit Baju Kurung Pesak : https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/

Cookies Viral : https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-buat-sampai-jadi/

Kuih Frozen : https://toko.ideaktiv.com/product/aneka-kuih-frozen/

IKLAN

Roti & Bun : https://toko.ideaktiv.com/product/asas-bakeri/

Untuk pertanyaan hubungi : 019632875

Mingguan Wanita boleh diikuti di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita

FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak

Website: https://www.mingguanwanita.my/

Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en

YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en

Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita

Telegram Bangkit Wanita: https://t.me/bangkitwanita