Memang ada benarnya, antara tip supaya nak suami selalu ingat isteri, berkongsilah makan dalam pinggan yang sama. Apabila rutin ini selalu dilakukan di antara pasangan suami isteri, ia akan jadi tak terbiasa bila makan sendiri. Malah ia juga antara sunnah yang sangat digalakkan untuk diamalkan untuk mengeratkan hubungan serta keharmonian rumahtangga.

Baca perkongsian daripada Puan Nur Farah Ahmadi ini sebagai panduan;

Saya rasa kesilapan besar saya semasa mula berkahwin dulu, saya selalu sangka nak dapatkan bahagia perlu ada segala-galanya.Order dua pinggan bila kami keluar bersama, atau minum dari gelas yang berbeza, to make sure dia dapat cukup, saya dapat cukup. Lebih banyak lebih baik.

Beli dua, to make sure all is enough.
To make sure both of us were happy.

Bila makan tu seboleh mungkin nak bagi satu pinggan besar tu, penuh dengan nasi, sebab rasa gembira sendiri tengok dia makan banyak.

Tapi semakin lama baru saya sedar, lebih banyak tak bererti lebih baik.

Hubungan Lebih Rapat

And now I could only eat well when we eat together. It brought us closer just like best friend.

Bila dia potong ayam ikut portion yang saya suka, and just how I knew the right amount of sambal he liked on his rice.Tak perlu tanya suka apa, automatik kita tahu apa yang dia suka, apa yang dia tak suka, seperti mana dia tahu apa yang saya suka dan apa yang saya tak suka, lengkap dengan amountnya.

I think its so beautiful.

Ajar Erti Kebersamaan & Berkat

Apa yang saya diajar bila berkongsi makanan, dari pinggan atau bekas yang sama, ialah kebersamaan.

The value of sharing in a relationship and how sharing brings two people closer together.

Terasa berkatnya, terasa selalu cukup di situ.
Dan sebagai seorang isteri, saya selalu rasa bahagia bila saya balik ke rumah, and he would say ;

“Tak lalu lah nak makan seorang-seorang”

IKLAN

Ada sekali tu, saya kat Mesir, suami kat Malaysia, dia mesej,

“Tak lalu nak makan, dah biasa makan pinggan sama”

Well, saya rasa semuanya kerana sejak dari saya mula kahwin dulu sampai lah sekarang, bila berkongsi kita jadi tak terbiasa makan sendiri. Rasa kurang lengkap.

Artikel Menarik: Hidupkan Sunnah Nabi Dalam Keluarga Rahsia Bahagia Ibu 5 Anak Lelaki, Makan 1 Talam Antara Tipnya

Berkasih Sayang Dalam Berkongsi Rezeki

Well, saya rasa tips bagi mana-mana isteri yang nak suami selalu ingat kat kita selalu,makanlah dalam pinggan/ bekas yang sama

Sambil makan bergurau senda, menghabiskan makanan, berkasih sayang dalam berkongsi rezeki.

Segalanya terasa cukup.
Yang sikit terasa banyak.
Yang banyak terasa berganda kenyangnya.

Saat jemari bertaut, saat menghadap rezeki, di situ Allah turunkan mahabbah. Jarang makanan tak dapat dihabiskan.

IKLAN

We love it, we desire it, taste it, we receive pleasure from it, we commune with it, we long for it, we get all excited when we have it, we enjoy the feeling it gives us, and we literally consume it.

Bila nasi tinggal sedikit, kita bagi pada pasangan kita, bila kita nampak pasangan, kawan, atau ahli keluarga kita nak makan lagi, dan begitu juga sebaliknya, the act of giving instead thinking about yourself, I think its so beautiful.

Love only grows by sharing. You can only have more for yourself by giving it away to others.

And you will share who you are, what you want, and even what you eat with the person you want to spend the rest of your life with.

It was so beautiful.
This is so powerful.
Nak suami sayang?
Nak kawan kawan sayang?

Nak ahli beit terasa kehilangan bila kita tak ada?
Try lah.
Dont believe me, but do it and feel it:)
InsyaAllah.

IKLAN

Baca Lagi Di Sini: 2 Bulan Makan Dalam Talam, Kekadang Makanan Sikit Ajaibnya Tetap Cukup

Mesti Baca: Jika Terasa Jauh Dengan Anak, Cubalah Sunnah Makan Satu Talam

Mingguan Wanita: Memang ada benarnya,makan sepinggan atau satu bekas bukan sahaja dapat mengeratkan hubungan dengan pasangan, malah menghidupkan amalan sunnah. Jadi sama-samalah kita jadikan amalan seharian iya.

Sumber : Nur Farah Ahmadi

Betul ke lelaki selalunya lebih pandai masak daripada wanita? Dengar penjelasan Dato Chef Wan ini.

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita

Betul ke wanita yang berdikari tu ancaman bagi lelaki? Ikuti penjelasan ini.