Gambar sekadar hiasan

Selama ini kita beli sahaja rempah tanpa tahu cara simpannya. Walaupun setiap rempah mempunyai Tarikh tamat tempoh gunanya, kadangkala disebabkan cara simpan yang salah ia boleh membuatkan rempah itu rosak terlalu awal.

Bagaimana untuk memastikan rempah tidak mudah rosak dan tahan lama sebelum Tarikh tamat tempohnya habis?

Apa Itu Rempah?

Dalam seni kulinari, perkataan kata rempah merujuk pada bahagian tanaman yang kering selain daun, yang digunakan sebagai perisa dan perasa resipi, tetapi tidak digunakan sebagai bahan utama.

Mengapa tidak menggunakan daun? Ini kerana bahagian tanaman yang berdaun hijau yang digunakan dengan cara ini dianggap sebagai herba.

Setiap bahagian tanaman, termasuk kulit kering, akar, beri, biji, ranting, atau apa sahaja yang bukan bahagian berdaun hijau, dianggap sebagai rempah.

Contoh Rempah,

Kayu manis adalah kulit pokok.
Pelaga adalah biji benih.
Allspice adalah beri kering.
Cengkih adalah tunas bunga kering.

IKLAN

Ini semua contoh rempah. Perhatikan juga bahawa rempah digunakan dalam bentuk kering sementara herba boleh digunakan sama ada segar atau kering.

Petua Memasak Dengan Rempah

Satu perkara yang perlu diingat ketika memasak dengan rempah adalah rempah mula kehilangan rasa apabila digiling atau dikisar. Oleh itu, jika boleh, daripada menggunakan rempah yang telah siap dibungkus di kedai, lebih baik menggiling atau mengisar rempah anda sendiri.

Anda boleh menggunakan pengisar biji kopi atau batu giling untuk tujuan ini. Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan pengisar kopi, anda mungkin ingin menggunakannya hanya untuk rempah dan satu lagi untuk biji kopi agar tidak tercampur rasa kedua-duanya.

IKLAN

Artikel berkaitan:
Jumpa Daun Kari Dalam Makanan, Jangan Pula Dibuang, Nanti Terlepas Khasiatnya!
Jangan Salah Pilih, Ada Beza Antara Kulit Kayu Manis Ceylon & Cassia!

Bila Tempoh Tamat Guna Rempah?

Walaupun rempah biasanya tidak rosak atau busuk, tetapi ia akan kehilangan rasa dari masa ke semasa. Oleh kerana rempah biasanya ditambah dengan tepat untuk menambah rasa makanan yang dimasak, lebih baik menggunakannya dalam jangka waktu tertentu.

Sekiranya tidak mengisar rempah anda sendiri, cuba gunakan rempah segar yang boleh anda dapat. Sebagai peraturan umum, rempah serbuk boleh bertahan hingga tiga tahun jika disimpan dengan betul dan rempah kering boleh bertahan selama empat tahun

IKLAN

Cara Menyimpan Rempah dengan betul

Rempah tahan lebih lama apabila disimpan di tempat yang sejuk dan kering. Oleh itu, menyimpan balang rempah tepat di sebelah dapur anda akan mengurangkan jangka hayatnya. Rasa rempah akan kekal tahan lama apabila disimpan di dalam bekas tertutup atau bekas kedap udara.

Nilai Pemakanan

Rempah-rempah yang digunakan dalam jumlah kecil untuk memberi rasa pada hidangan bermakna ia turut menambah beberapa kalori pada hidangan.

Ini tidak bermaksud rempah tidak memberi kesan yang besar pada diet atau pemakanan anda. Ia boleh menjadi kaedah yang baik untuk menambahkan vitamin dan mineral yang diperlukan.

Sumber: thespruceeats.com

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI