Wuduk dan solat saling berkait rapat. Untuk mendirikan solat perlu mempunyai wuduk dan ia satu kewajipan bagi umat Islam. Dalam salah satu perkongsian siri ceramah oleh Ustazah Asma’ Harun ada menyatakan bahawa kelebihan berwuduk yang mampu membersihkan dan menyucikan diri secara zahir dan batin. Malah rahsia solat diawal waktu yang mampu memakbulkan doa dengan cepat.

Anggota wuduk adalah anggota yang terdedah pada dosa. Anggota wuduk juga anggota yang mudah terdedah kepada penyakit. Penyakit berjangkit melalui iaitu mata, mulut, hidung, telinga, tangan dan kaki.Anggota yang tidak melibatkan anggota wuduk tidak berbuat dosa.

Rupanya setiap kali ambil wuduk, Allah sedang bersihkan dan menyucikan kita secara zahir dan batin. Sebab itu umat Islam jika ambil wuduk dengan cara yang betul, adalah manusia paling sihat di dunia berdasarkan rutin 5 kali sehari membersihkan diri.

Solat Diawal Waktu

Sementara itu, Ustazah Asma turut menjelaskan, bahawa sesiapa yang nak doanya dimakbulkan Allah dengan cepat, solatlah dengan cepat.Lagi cepat kita tunaikan hak Allah, lagi cepat Allah tunaikan hajat kita.

IKLAN

Kita perlu memperbaiki solat, dengan solat diawal waktu. Sebagaimana sabda Nabi SAW;

“Amalan yang paling dicintai oleh Nabi SAW adalah solat pada waktunya, iaitu solat diawal waktu.”

IKLAN

Ustazah juga menegur ramai yang gemar melengahkan waktu solat. Menganggap tidak mengapa lambat ‘temujanji’ dengan Allah dengan lewat menunaikan solat.

Hakikatnya, untuk menjadi orang yang berjaya, solatlah pada awal waktu. Ini kerana seruan didalam azan “Hayya Ala’ Falah” itu sendiri, merupakan panggilan menuju kearah kejayaan.

IKLAN

Ustazah Asma Harun Nak Allah Cepatkan Doa Kita Dimakbulkan Istiqamah Buat Satu Amalan Ini

Ustazah Asma Harun – Nak Allah Cepatkan Doa Kita Dimakbulkan..Istiqamah Buat Satu Amalan Ini

Posted by Ustazah Norhafizah Musa Fans on Sunday, April 21, 2019

Semoga perkongsian ini bermanfaat.

MW: Sama-samalah kita berusaha mengambil wuduk dengan sempurna dan memperbaiki diri dengan solat di awal waktu. Semoga istiqamah dalam mendirikan solat untuk menunaikan hak Allah sekaligus demi menjadi manusia yang berjaya di dunia dan di akhirat.