Daun parsley memang banyak digunakan dalam masakan terutamanya jenis masakan barat sebagai penambah aroma. Kalau beli di pasaraya, daun parsley kering lebih mahal berbanding yang ‘fresh’. Hakikatnya kita nak guna sikit je.

Sebenarnya bagi mak-mak yang ada airfryer, boleh buat sendiri ‘dried Parsley Flakes’ ini di rumah. Cukup mudah, murah dan dapat banyak. Memang jimat dan berbaloi.

Baca cuba cara yang dikongsikan oleh Puan Sharifah Fatimah ini.

“Kita nak beli dried Parsley Flakes tadi RM9.50. Nak guna suka-suka buat tabur-tabur, maka kita tawakal beli yang fresh. Sebungkus RM 1.40 kat Tesco. Kita basuh, tos air sampai kering then masuk dalam AF.Kena hempap, if not dia terbang-terbang sebab ringan. So suhu 160 masa @15minit. Garing.. gesek daun dengan jari saja.”

IKLAN

“Macam saya buat tabur pada tartar sauce ke, spaghetti ke, lasagna, Korean garlic bread. Dia buat tabur-tabur je, sebab tu kalau nak makan tak banyak pakai. Unless kerap ke buat jual baru pakai banyak.”

Siap! Selamat Mencuba.

IKLAN

Baca lagi di sini:
‘Korean Garlic Cheese Bread’ MUDAH, Guna Roti Burger Bakar Dalam Air Fryer

Goreng Tapi Tak Guna Minyak, Ini 7 Sebab Kenapa Mak-Mak Kena Ada Air Fryer Di Rumah!

IKLAN

Homemade Chili Flakes, Bau Wangi Kurang Biji, Puas Hati Buat Sendiri!

MW:Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi selepas ini, mak-mak bolehlah cuba buat sendiri parsley flakes ini di rumah. Lebih murah, jimat dan berbaloi.

Sumber: Sharifah Fatimah