Mudah Guna Food Processor Buang Biji Lada Kering, Takyah Gunting Satu-satu

Ada mak-mak lebih suka buat sendiri pes lada kering berbanding beli cili boh di kedai. Sebab bila buat masak, pes lada kering buatan sendiri ini rasanya lebih umph! lagi. Cuma yang lecehnya nak membuat pes lada kering tu amik masa, lagi-lagi nak gunting satu-satu cili kering bagi buang biji.

Kongsi Haniem Mustaphy, dia sendiri baru tahu yang cara buang biji lada kering guna food processor tu mudah sangat. Punyalah tak tahu, selama beli food processor tu tersimpanlah gajet dapur tu dekat 4 tahun dalam almari.

Rupanya untuk dapatkan 4 bekas pes lada kering (rujuk gambar) cuma perlukan masa dalam 20 minit saja kerja-kerja asingkan biji lada kering dengan menggunakan food processor.

Mudah Guna Food Processor Buang Biji Lada Kering, Takyah Gunting Satu-satu
Lada siap blend tumis dengan minyak sampai pecah.. Kalau blend tanpa tumis, saya tak pasti tahan lama mana.. Tapi cara ni tempoh tahan tu lebih lama berbanding blend dengan air. Sebab kalau tak tumis pun kite blend dengan minyak jugak. Cuma air dalam lada tak kering sebab tak tumis.

Cerita Pes Lada Kering

Dulu mula-mula kahwin awal 20an, selalu beli lada boh. Sebab saya hanya tahu lada boh. Tak tahu pon yang pes lada boh tu boleh buat sendiri guna lada kering. Tapi lada boh kurang kena selera tekak suami.

Tahun 2013, kami amik maid. Sebab ade maid, jadi benda-benda renyah macam ni boleh sub pada dia. Bermula la episod dia gunting lada kering satu-satu untuk buang biji lada. Saya sendiri tengok pon rase macam ‘aku takkan buat kot kalu dia takde’

Tahun 2016, beli food processor.. Tapi masa beli semata-mata nak guna blender je. Bowl dan aksesori dia saya simpan dalam almari. 4 tahun dia dalam almari. Memang tak pernah guna. Tapi jar blender dia memang setiap hari guna. Sehinggalah jar dia retak baru-baru ni.. Saya terpaksa beli blender baru sebab model yang saya beli ni dah discontinued.. Nak beli jar saja puas cari dalam lazada dan shopee memang takda.

Jadi dah ade blender baru, tersadai la motor food processor ni.. Saya pon keluarkan bowl dan aksesori dari almari untuk display kat dapur je. Tapi rupanya.. Bila ianya tersedia atas meja/kabinet, kebolehan dan kekerapan menggunakannya semakin meningkat.. Sebab mudah. Bila nak guna terus tersedia. Ready to use orang ganu panggil.

Lebih Mudah Kisar Lada Kering Buang Biji Guna Food Processor, Tak Perlu Gunting Satu-satu

Baru-baru ni kakak saya bagitahu, boleh kisar lada kering untuk buang biji. Serious tak tahu. Yang selama ni bibik gunting satu satu rupanye ada kaedah yang lebih pantas.. Biasa bibik amik masa sepagian gunting lada kering.

IKLAN

Klik sini : Asingkan cili kering dari bijinya.

Caranya :

√  Cili kering tak perlu basuh. Kisar cili kering yang belum basuh tu. Bila dah kisar dan terasing dari biji baru basuh dan rebus.

√  Bila dah rebus nak buang biji macam susah sikit.. Ada yang kadang-kadang terlepas pandang nak buang sebab lada dah lembik.

Gunakan pisau jenis ini.

Lepas kisar, rebus dan masak atas dapur.. Tapi dengan food processor ni saya hanya perlukan 20 minit untuk buang semua biji sebelum direbus dan dimasak.

Klik sini : cara asingkan biji cili kering yang dah siap dikisar.

Mudah Guna Food Processor Buang Biji Lada Kering, Takyah Gunting Satu-satu
Ni lada kering kerinting.. Buat separuh gemuk separuh kerinting. Ini lada tau. Bukan pasal orang gemuk dan kerinting

Tip Dapatkan Pes Sambal Yang Cantik

Dalam penghasilan lada kering, saya suka campur yang jenis gemuk dan kerinting. Gemuk untuk efek merah tp dia tak pedas. Kerinting dia pedas. Jadi saya campur untuk suaikan dengan keluarga saya yang ada anak kecil. Kalau hanya guna yang gemuk, rasa dia sedikit muak. Kalau kerinting saja pedasnya ya Rabbi. So campurlah baru cantik sambal kita.

Bukan review masak macam Sugu.
Tapi review gadget yang memudahkan.
Beli lah beli la

Baca sini : Pantang larang nak buat cili kisar, barulah hasilnya berkualiti dan tahan lama

Update 1 :

Ada member kata boleh guna food chopper.. So ade option lain selain beli food processor.. Yang dah ade chopper boleh try.

Mudah Guna Food Processor Buang Biji Lada Kering, Takyah Gunting Satu-satu
Labelkan dan simpan dalam peti sejuk bahagian beku.

Update 2 :

Dah siap sambal.. Dapat 4 bekas. Tahan la 2-3 bulan.. Gambar last sekali. Saya simpan dengan tampal tarikh hari buat bila.

Baca sini : Pes cili kering tahan berbulan, senang nak masak kalau dah ada stok dalam peti ais

Sumber/Foto : Haniem Mustaphy