Mas kahwin merupakan satu kewajipan yang perlu diberikan pihak suami kepada isteri ketika pernikahan. Tak kiralah apa juga yang mampu diberikan tanpa membebankan. Sepasang suami isteri dari Lombok Tengah, Indonesia, dapat perhatian ramai di media sosial gara-gara mas kahwin hanya sepasang selipar jepun dan sebekas air kosong.

Mereka ialah Yudi Anggata, 40, iaitu pengantin lelaki dari kampung Braim dan Helmi, 20, pengantin perempuan dari kampung Desa Jurit, Lombok Tengah, lapor Kompas.

Menerusi rakaman video yang tular di Facebook, pengantin lelaki menjadi tumpuan di media sosial kerana mas kahwinnya sangat sederhana.Helmi seorang model yang cantik mengahwini Yudi pada 3 Julai lalu.

Tak Mahu Membebankan Pihak Lelaki

Dalam video tersebut, Yudi melafazkan ijab kabul beberapa kali kerana gugup.Menurut Helmi, mas kahwin itu atas permintaannya kerana tidak mahu membebankan pihak lelaki.

“Benar, saya tak mahu menyusahkan suami dan keluarga. Jadi hanya meminta selipar jepun dan sebekas air kosong.

“Sebaik majlis akad nikah selesai, saya minum air tersebut dan selipar itu akan disimpan. Saya juga akan tunjukkan kepada anak nanti,” katanya.

IKLAN

Helmi juga menolak dakwaan sesetengah pihak mengenai selipar dikatakan mempunyai nilai sentimental buat mereka sebaliknya dia memberitahu, tiada sebarang maksud tetapi sekadar untuk dikenang.

Minta MAS KAHWIN Hanya Sepasang Selipar Jepun & Secawan Air Kosong!

Berkenalan Di You Tube

Yudi merupakan seorang youtuber yang memiliki akaun channel di Youtube bernama Yudi Anggata. Dan channel yang didominasi dengan konten klip musik Sasak milik Yudi itu telah mempunyai subscribers 22,8 ribu.

Pasangan ini berkenalan menerusi laman sosial youtube. Helmi selalu memberi komen di video yang dikongsikan oleh Yudi di laman tersebut. Channel Youtube itulah yang akhirnya menyatukan kedua pasangan ini sebagai suami isteri.

IKLAN

“Dulu aku komen di videonya (Yudi). Terus lanjut di Facebook. Dulu jadi subscribers,” kata Helmi.

Setelah menjadi semakin rapat, Helmi bahkan terlebih dulu yang mengajak Yudi menikah dan rela meminta mahar yang tidak membebankan Yudi kerana Helmi tahu Yudi hanyalah seorang youtuber.

Minta MAS KAHWIN Hanya Sepasang Selipar Jepun & Secawan Air Kosong!

Membuat Channel Youtube

Sementara itu, Yudi pula mengaku bersyukur dapat menikahi Helmi yang sangat cantik dan ayu. Dia mengaku saat pertama bertemu dengan Helmi rasa sangat malu dan segan memandangkan dia telah menikah sebanyak tiga kali sebelum ini.

IKLAN

Berkongsi perancangan masa hadapan, Helmi mengaku akan membantu suaminya itu dalam mengembangkan channel YouTube, yakni dengan menjadi modelnya. Helmi juga akan mengikuti langkah sang suami dengan membuat channel YouTube sendiri.

“Saya akan bikin konten tentang make up dan masakan,” ujarnya.

Minta MAS KAHWIN Hanya Sepasang Selipar Jepun & Secawan Air Kosong!

MW: Mungkin agak ‘unik’ apabila hanya meminta selipar Jepun dan sebekas air sebagai mas kahwin. Selamat melayari rumahtangga dan berbahagia. Semoga perkahwinan yang dibina ini diberkati, mendapat sakinah mawaddah dan rahmah.

Sumber: Sinar Harian, Dunia Media Satu

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI