Dalam kehidupan, untuk rasa bahagia dan tenang tak usah banding-bandingkan apa yang kita tiada dengan apa yang orang lain ada.Ini kerana selagi mana kita membandingkan, diri takkan pernah berasa puas dan bersyukur.Sebaliknya, bersyukurlah dengan apa jua nikmat yang dapat dan telah kecapi pada hari ini. Bahkan mensyukuri sekecil-kecil perkara, merupakan cara menjemput BAHAGIA yang paling mudah.

Baca catatan perkongsian daripada Puan Hazwani Mohd Dah ini.

Pernah tak kita rasa, hidup orang lain lebih bahagia dari kita?

Mari saya share satu cerita.
Baru-baru ni, saya menonton dokumentari prince Harry & Meghan yang mengumumkan untuk ‘cuci tangan’ dari keluarga diraja.Keluarga diraja, yang ramai orang impikan untuk berada di dalamnya. Diulit kemewahan dan kemahsyuran. Tapi bersamanya mereka hilang privasi kehidupan.

Untuk pertama kalinya dalam dokumentari itu, Prince Harry bercerita tentang kepedihan kehilangan ibunya mendiang Diana. Dan apabila Harry menjadi seorang ayah, barulah dia memahami apa yang ibunya perjuangkan untuk melindungi dan memberi privasi kepada anak-anaknya sebagai seorang kanak-kanak biasa.

Prince Harry kata;

Sejak mak mereka pergi, mereka tak kenal erti privasi lagi. Tiada siapa yang melindungi privasi dan perasaan mereka. Tiada father figure. Masa sebagai kanak-kanak habis begitu sahaja.Dan akhirnya, bila lahirnya anak mereka, Prince Harry ambil keputusan untuk meninggalkan Royal Family dan hidup sebagai rakyat biasa.

Hanya untuk memberi sebuah kehidupan normal & membahagiakan baginya.
Meninggalkan kekayaan.
Meninggalkan kemahsyuran.
Begitulah hakikat kehidupan ini.
Tidak ada hidup yang ideal di dunia ni.
Perlu kita insafi, bahawa kehidupan yang ideal hanya di syurga abadi.
Tiada seorang pun di muka bumi ini dapat segala yang mereka mahukan. Hatta anak raja pun.

Sebab itu, jangan sekali-kali cuba untuk bandingkan dan ukur kebahagiaan kita dengan orang lain. Kehidupan sempurna tidak wujud di dunia.Bahagia kita, tidak akan pernah sama.

Tak salah juga mengejar bahagia.
Tapi jika belum temuinya, jangan kecewa.
Dan harus renungi diri adakah bahagia yang kita cari, dalam rangka iman atau nafsu sendiri.
Bahagia adalah makhluk.
Derita adalah makhluk.
Kita sendiri, adalah makhluk.
Mintalah pada Allah untuk merasa bahagia.

Mensyukuri sekecil-kecil perkara ialah cara menjemput bahagia yang paling mudah.

Selamat berbahagia, kawan-kawan.
Saling mendoakan.
Alhamdulillah atas nikmat kehidupan.
Syukurinya,
Moga Allah izin menambah bahagia.
Apakah pula perkara kecil yang kawan-kawan syukuri hari ini?

Baca Lagi Di Sini:
Kalau Orang Betul SUSAH, Dapat SEKECIL Bantuan Pun Sudah Bersyukur Sangat

IKLAN

MW: Ada benarnya. Bersyukurlah walaupun pada sekecil-kecil perkara ia akan membuatkan hati tenang dan hidup lebih bahagia.Malah bukankah janji Allah, dengan bersyukur akan ditambahkan lagi nikmat.

Sumber: Hazwani Mohd Dah

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

IKLAN

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Mensyukuri Sekecil-Kecil Perkara, Cara Menjemput BAHAGIA Yang Paling Mudah

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

Mensyukuri Sekecil-Kecil Perkara, Cara Menjemput BAHAGIA Yang Paling Mudah

IKLAN

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 12 Jun dan 26 Jun 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Mensyukuri Sekecil-Kecil Perkara, Cara Menjemput BAHAGIA Yang Paling Mudah

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI