Jika masalah tidak dapat diselesaikan cubalah dapatkan pandangan doktor atau pakar.

Menghukum dengan kekerasan, malukan anak kencing malam! boleh buat mereka bertambah stress. Jelas sekali situasi ini tidak akan menyelesaikan masalah sebaliknya menambah beban pada anak.

Ternyata menghukum secara keras bukanlah satu tindakan yang tepat bagi anak-anak yang mengalami masalah kencing malam. Masalah kencing bukan dibuat-buat, sebaliknya mereka tak sengaja.

Ikuti perkongsian Puan Siti ‘Aisyah Rozalli ini dan hadam baik-baik mak ayah.

Menghukum Dengan Kekerasan

Tolong jangan hukum, rotan anak yang kencing malam!

Jangan!


.

Saya terbaca komen ini di satu page confession yang berkongsi tentang kisah seorang wanita yang pernah berkahwin dengan lelaki yang ada minat aneh: Adult Baby Diaper Lover (ABDL).

Ex-husband dia ada minat pakai diaper sampai sudah kahwin. Ini masalah mental yang perlukan rawatan dari pakar psikiatri. Ada banyak research mat salleh buat pasal ABDL ni. Boleh Google. Benda ini agak rare sebenarnya.

Tapi… dekat ruang komen…
Allahu akbar….

Baca Di Sini : Pulihkan Anak Kencing Malam Dengan Rawatan Hipnosis, Taklah Nanti Mak ‘Rengsek’ Basuh Cadar Tiap Pagi

IKLAN

Malukan Anak Kencing Malam!

Puan ni komen menyalahkan ibu ayah ex-husband tu yang tak hukum anak. Sebab lelaki tersebut ada history terkencing malam semasa kecil.

Saya tak nafikan ada benda yang tak sepatutnya parents lelaki tu buat, yang sebenarnya menyumbang kepada anaknya rasa ABDL tu normal.

Tapi!!!
Perbuatan menghukum, merotan bila anak kencing malam adalah salah!

Hukum-hukum ini lah sebenarnya yang boleh lead anak berahsia, tertekan dan boleh menyumbang jadi ABDL!

Baca Di Sini: Anak Umur 6 Tahun Terkencing Dalam Seluar, Rupa-rupanya Dah Jadi Mangsa ‘KOREK’!

Boleh Buat Mereka Bertambah Stres

Menghukum anak kencing malam dengan kekerasan, memalukan anak, boleh buat anak stres sehingga tak selesai pun masalah terkencing malamnya.

IKLAN

Menghukum anak kencing malam begitu boleh buat anak jadi penipu. Sorok masalah dari ibu bapa.

Anak boleh benci ibu ayah.
Lagi scary…
Anak boleh benci diri sendiri!!!

Akan berisiko untuk lead kepada masalah psikiatri yang lain pula

Kencing malam ini perlukan rawatan.
Nama saintifiknya Nocturnal Enuresis.
Involuntary urination that happens during sleeping.
Involuntary = luar kawalan.

Lakukan Rawatan Susulan

Ianya perlukan rawatan dengan penuh kasih sayang dan kesabaran.
Takde anak saja-saja kencing malam suka-suka dia…

Jumpa pakar kanak-kanak kalau anak masih kerap kencing malam selepas umur 6 tahun.

Biar doktor periksa kenapa.
Ada jangkitan kat salur kencing ke.
Anak jenis heavy sleeper ke.

Anak ada trauma yang kita tak tahu ke.
Setiap tu, ada rawatan yang berbeza.
Bukan menambah beban pada anak tu dengan hukuman dan memalukan.

IKLAN

Tolonglah jangan ada mentaliti macam ni.
Tolong sangat-sangat.
Kasihanilah anak tu.

Mingguan Wanita : Cuba ajar anak-anak jika mereka mengalami masalah, namun jika masalah tidak dapat diselesaikan cubalah dapatkan pandangan doktor atau pakar. Setiap masalah pasti ada jalannya.

Sumber : Puan Siti ‘Aisyah Rozalli

ZAMAN DAHULU BOLEH LAH NAK PERMAINKAN WANITA. SEKARANG ‘BIG NO’ Wanita hari ini PANTANG DICABAR!

Pernah diperlekehkan? Dipijak kepala? Buli atau takut berdepan masalah hidup? Dengar apa nasihat pakar.  Jom sertai webinar sehari, AURA: Wanita Pantang Dicabar ini.   

Klik link ini untuk daftar penyertaan: https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aura-wanita-pantang-dicabar/ atau whatsapp : http://www.wasap.my/60196328758/DaftarAura  

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita