Pelbagai usaha dilakukan baik oleh kerajaan mahupun pihak berwajib untuk menggalakkan rakyat memakai pelitup muka dan mematuhi SOP demi mengekang penularan covid-19. Termasuklah memberi peringatan dengan cara yang cukup kreatif namun berkesan.

Kebiasaannya ‘hand phone’ merupakan barangan peribadi dan hak privasi yang jarang sekali dikongsi. Ada pasangan suami isteri yang cukup berahsia untuk berkongsi hal berkaitan handphone ni.Sebab ada macam-macam rahsia yang tersembunyi.

Mungkin atas sebab ini, penduduk Jati Melati di Bekasi, Indonesia memasang sepanduk amaran unik  lagi ‘istimewa’ bagi mengingatkan warganya untuk berhati-hati dengan penularan Covid-19, lapor Suara.com, semalam.

Amaran Unik

Sepanduk yang dipasang di tengah-tengah bandar itu menulis amaran berbunyi ‘Jika anda positif Covid-19 dan dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU), ingat bahawa telefon bimbit anda akan dipegang oleh isteri selama 14 hari’.

Ketua Tetangga Jati Melati, Wiratna berkata amaran unik itu bertujuan agar penduduk tempatan tidak leka memakai pelitup muka dalam usaha mengekang penularan wabak maut itu.

“Ini antara usaha kami untuk menekankan kepentingan memakai pelitup muka dalam kalangan penduduk di sini.

“Jika dipesan biasa-biasa, mereka tidak mahu dengar. Bila ditulis ‘ugutan’ begini, baru mereka berfikir panjang,” ujarnya.

Tambah Wiratna, sepanduk itu berjaya menarik perhatian penduduk dan menjadi tular di media sosial.

“Amarannya kelihatan lucu tapi maksudnya mengena. Maklum sahajalah, telefon bimbit biasanya mengandungi banyak rahsia peribadi,” ujarnya.

Baca Lagi Di Sini:
Banyak Rumahtangga Hilang Serinya Sebab Handphone

IKLAN

Mingguan Wanita : Macam-macam hal. Namun amaran ni, semoga dapat menggalakkan penduduk mematuhi SOP demi mengekang penularan wabak covid-19 dengan memakai pelitup muka.

Sumber : Kosmo

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

IKLAN

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Masuk ICU Isteri Pegang Telefon, Amaran ‘Unik’ Usaha Galakkan Pakai Pelitup Muka!

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )\

Masuk ICU Isteri Pegang Telefon, Amaran ‘Unik’ Usaha Galakkan Pakai Pelitup Muka!

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 7 & 8 Ogos 2021 (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

IKLAN

Masuk ICU Isteri Pegang Telefon, Amaran ‘Unik’ Usaha Galakkan Pakai Pelitup Muka!

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI