Masalah Kepadatan Tanah, KUBUR BERTINGKAT Inisiatif Pengebumian Jenazah Baharu! Pelaksanaan kubur bertingkat di Masjid Al Jamiul Badawi di sini, menjadikan rumah ibadat itu sebagai perintis kepada masjid lain di Pulau Pinang dan seluruh negara untuk mempelajari konsep berkenaan.

Inisiatif Atasi Masalah Kepadatan Tanah

Ia berikutan kebanyakan masjid kini berdepan dengan masalah kepadatan tanah sehingga menyukarkan pengebumian jenazah baharu dilakukan dan memerlukan inisiatif lain bagi menyelesaikan isu yang dihadapi.

Pengerusi Kariah Masjid Al Jamiul Badawi Datuk Shariful Azhar Othman berkata, satu mesyuarat diadakan terlebih dahulu bagi mencapai persetujuan sebelum melaksanakan kubur bertingkat terbabit.

“Pada mulanya, pihak pengurusan ingin membeli sebidang tanah baharu bagi menyelesaikan masalah kepadatan (kubur) namun mendapat rungutan waris yang mahu semua ahli keluarga mereka dikebumikan di tanah perkuburan sama.

“Bermula dari situ, timbul idea melaksanakan kaedah kubur bertingkat yang mana model pelaksanaannya kita belajar dari sebuah masjid di Alor Setar, Kedah.

“Kemudian kita adakan perbincangan dan usulkan sebelum mendapat persetujuan semua yang akhirnya sistem kubur bertingkat dilaksanakan di tanah perkuburan masjid ini pada 2002,” katanya ketika ditemui di sini.

Masalah Kepadatan Tanah, Kaedah KUBUR BERTINGKAT Inisiatif Pengebumian Jenazah Baharu!

Katanya, tanah perkuburan di masjid berkenaan dianggarkan berusia lebih 100 tahun semakin padat sehingga pada suatu ketika tidak ada lagi ruang untuk pengebumian jenazah baharu.

IKLAN

“Untuk membeli tanah baharu, ia memakan kos yang amat tinggi hingga ratusan ribu ringgit.

“Maka sistem kubur bertingkat ini dilaksanakan melalui kutipan zakat dan sumbangan kerajaan negeri,” katanya yang memaklumkan tanah perkuburan terbabit mampu bertahan sehingga 70 tahun.

Masalah Kepadatan Tanah, Kaedah KUBUR BERTINGKAT Inisiatif Pengebumian Jenazah Baharu!

Tambak Tanah Kubur Lama

Mengulas lanjut, Shariful Azhar berkata, kaedah kubur bertingkat itu adalah yang mana kubur lama ditambak dengan tanah sedalam lebih satu meter dan di atasnya ada jenazah baharu yang akan disemadikan.

“Jadi ia tidak mengganggu kubur lama bahkan lebih kemas dan tersusun, sekali gus memudahkan waris melawat.

IKLAN

“Ketika ini kubur bertingkat ini hanya terdapat dua lapisan dan kita tidak berhasrat untuk menambah bilangan lapisan kerana agak mustahil memandangkan ketinggiannya sudah melebihi lantai masjid,” katanya.

Masalah Kepadatan Tanah, Kaedah KUBUR BERTINGKAT Inisiatif Pengebumian Jenazah Baharu!

Katanya, masjid di bawah kelolaannya kerap mendapat kunjungan pihak luar untuk lawatan sambil belajar dalam mengatasi masalah serupa.

“Kita bukan sahaja menerima kunjungan dari wakil masjid di negeri ini tetapi juga beberapa negeri lain yang mahu mempelajari konsep ini. Pihak kita sentiasa mengalu-alukan kedatangan mereka,” katanya.

IKLAN

Masalah Kepadatan Tanah, Kaedah KUBUR BERTINGKAT Inisiatif Pengebumian Jenazah Baharu!

Mesti Baca:Bercerai 48 Tahun Lepas, Lelaki KENCING Atas Kubur BEKAS Isteri Setiap Hari
Baca Lagi Di Sini:‘Haram Buat Binaan Atas Kubur?’ Tak Salah Buat Tanda, Tapi Rujuklah Dulu
Artikel Menarik: “Habis Last Paper, Terus Pergi Rumah Baru Cikgu.” Ziarah Kubur Sebagai Tanda Terima Kasih

Mingguan Wanita:Menarik inisiatif ini dalam menyelesaikan masalah kepadatan tanah sekaligus menyelesaikan pengebumian jenazah baru. Semoga kaedah ini boleh digunakan oleh pihak masjid lain untuk tanah perkuburan.

Sumber: Hmetro

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI