Masa berlalu tanpa kita sedari, sedar tak sedar anak semakin membesar sedangkan masa bersama mereka dihitung hanya berapa lama saja. Sebabnya, mak ayah sibuk bekerja siang malam mencari duit untuk membesarkan mereka.

Memang betul, mak ayah cari duit dengan harapan, mak ayah tebus apa yang anak inginkan masa kecil yang tidak mampu ditunaikan waktu itu.

Jangan salah tafsir, wang ringgit memang boleh dicari tapi momen indah masa anak masih kecil terus berlalu dan tidak akan berulang lagi. Sebab itu, ciptalah momen indah dengan anak-anak.

Mereka bukannya perlukan wang ringgit atau macam-macam tapi dia mahukan masa bersama, main bersama untuk dikenang sampai bila-bila seperti yang dikatakan oleh Dr Salehuddin Sulaiman ini.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Waktu Anak Melasak, Momen Paling Singkat Tapi Akan Diingati Nanti, Jadi Bersabarlah

Sibuk Macam Mana Pun Mak Ayah, Jangan Hilang Momen Indah Dengan Anak

Info Lebih Menarik DI SINI 

IKLAN

Masa Bersama, Cipta Momen

Ibubapa: tolong cipta ‘moment’ dengan anak-anak.

Terutama ketika mereka masih membesar. Zaman preschool dan zaman sekolah rendah.

Luangkan masa untuk mereka. Banyak benda boleh buat.

Camping di luar rumah
Tonton bola sepak di stadium
Naik basikal bersama-sama
Berpiknik tepi sungai/ pantai/ paya/ parit.
Tangkap belalang, katak, ikan, anak berudu

Maybe ada yang fikir : saya kerja keras, buat OT, kejar nak naik pangkat, buat 2nd job. Semua ni untuk anak-anak saya.

IKLAN

‘Bila saya dah berjaya, saya akan bawa anak-anak melancong ke luar negara (maybe anak-anak time tu dah ‘besar panjang’)’

Percayalah, anak-anak hanya mahukan masa dengan kita. Aktiviti yang nampak remeh, tapi itulah yang akan mereka ingat sampai bila-bila.

Bukan aktiviti tu yang penting, tapi keberadaan kita itu yang penting.

Terasa hiba bila melihat ada parents yang “cuba nak buat something kepada anak mereka untuk tebus ‘negligence’ mereka di masa lampau”.

IKLAN

Mingguan Wanita : Semua yang berlaku hanya sekali. Jangan sia-siakan waktu anak-anak sedang membesar. Ciptalah kenangan bersama anak.

Sumber: Dr Salehuddin Sulaiman
https://www.facebook.com/salehuddin.sulaiman.1

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita