Allah pisahkan

Andai kita terlalu menyayangi seseorang, suatu masa nanti cukup berat untuk kita menerima ujian bila Allah pisahkan dengan orang tersayang. Namun apa hak kita?

Kena beringat, apa yang kita miliki hari ini semuanya sebuah pinjaman. Tiada yang kekal abadi, termasuklah pasangan dan anak-anak.

Apa lagi yang berkira sangat nak berkongsi rezeki dan harta yang kadang jadi sebab manusia bermusuh sesama darah daging.

Nauzubillah…

Sebagai renungan bersama, jemput berlapang dada dengan perkongsian hati daripada Puan Hajjah Rohana Saad sejenak.

IKLAN

ALLAH TEMUKAN KITA BERSEBAB
DAN ALLAH PISAHKAN KITA PUN BERSEBAB

Kita sering menyalahkan takdir. Kenapa kita harus kehilangan orang yang kita sayang? Kenapa kita tak boleh bersama dengan dia sedangkan kita sayang kan dia sangat?! Lupakan semua persoalan itu dan cuba kembali berfikir dan bermuhasabah diri. Cuba tanyakan balik pada diri kita.

Kenapa ALLAH pisahkan kita dengan dia?

Kenapa ALLAH tidak satukan kita dengan dia?

IKLAN

Jangan asyik katakan mengapa dan kenapa. Tapi katakanlah, Aku yang terpilih!

Ketahuilah aturan ALLAH itu sangat sempurna. Lebih baik seandainya kita kehilangan cinta manusia yang kemudiannya kita kembali mengejar cinta ALLAH. Atau mungkin ALLAH telah menjanjikan sesuatu yang lebih baik bagi kita. Apabila kita mencintai ALLAH, ALLAH akan mencintai kita dan apabila ALLAH telah mencintai kita, semua orang yang mencintai ALLAH akan turut mencintai kita.

Mungkin juga ada ‘kesilapan’ semasa kita bersama dengannya. Mungkin juga apabila bersama dengannya telah membuatkan kita lalai daripada rasa cinta kepada yang Maha Pengurnia Cinta. Mana satu pilihan kita? Mahu bersama hanya sementara di Dunia? Ataupun bersama selamanya di Akhirat kekal abadi?

IKLAN

Jika kita mahu bersama nya di dunia dan akhirat jagalah batas-batas pergaulan kita dengan nya selagi dia belum menjadi milik kita. Jika rasa cinta kita terhadap seseorang melalaikan kita daripada menunaikan kewajipan kita kepada ALLAH, maka BERPISAHlah. Dan berdoa lah agar kita akan berjumpa dengannya di Akhirat kelak. Jadi usahlah mengeluh.

Yakinlah Perancangan Allah Lebih Indah

Kadang-kadang ALLAH PISAHKAN kita dengan seseorang yang kita KENAL untuk SEMENTARA WAKTU. Beberapa tahun kemudian, ALLAH TEMU dan TAUTKAN HATI kita kembali dengan IKATAN yang SUCI. PERANCANGAN ALLAH itu INDAH andai kita MELIHAT sesuatu yang MENIMPA kita dengan MENERIMANYA dengan TERBUKA.

Mengeluh hanya akan meletihkan dan menyakitkan hati. Tetapi BERDOA mampu menguatkan dan mengubati kedukaan. Jadikanlah ALLAH sebagai tempat kita bergantung harap bukannya simpati dari manusia.

ALLAH temukan kita bersebab dan ALLAH pisahkan kita pun bersebab. Mungkin DIA nak kita belajar menghargai, tahu apa itu kesabaran dan ketabahan, yang penting, kita redha atau tidak dengan takdirNYA.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI