Biasanya, kalau anak masih kecil, mak ayah tak kisah dan biarkan saja apa yang anak lakukan, walaupun kadang-kadang perangai anak boleh membuatkan mak-mak hilang sabar. Katanya, biarlah anak masih kecil dantak tahu apa-apa pun.

Namun, kalau mak ayah tidak ambil peduli dengan perangai anak masa kecil, inilah yang membuatkan anak makin manja. Boleh buat sesuka hati. Bimbangnya nanti bila besar takut tidak boleh ditegur.

Walaupun ada juga perangai anak yang boleh buat mak hilang sabar tapi sebab sayang anak dibiarkan saja. Jangan begitu, sebagai mak ayah kalau anak sudah keterlaluan, kena tegur dan elak kelaluan ini berterusan sampai dewasa.

Apa perkara dan perangai anak yang mak ayah patut tegur dari kecil. Inilah yang mak ayah patut lakukan.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Ajar Anak Adab Di MEJA MAKAN, Elak Layan Mak Macam BIBIK, Jangan Biasakan!

Nak Bagi Mak Ayah Tenang Ajar Anak Belajar, Bacalah Ayat Pertama Surah Al-Fath

Info Lebih Menarik DI SINI

IKLAN

Perangai Anak Wajib Di Tegur

1. Suka Masuk Bilik Orang

Bila ke rumah saudara, kawan-kawan atau adik beradik mak ayah sendiri pun, anak tidak tahu pun bilik siapa yang dia masuk. Sifat ank yang ingin tahu dan meneroka seluruh tempat itu bagus tapi mak ayah kena bimbing sifat c’curiosity’ tanpa menganggu privasi orang lain.

2. Menyampuk Orang Tua Bercakap

Perasan tak, ada sesetengah kanak-kanak suka dengar orang tua bercerita. Itu tidak menjadi masalah. Apa yang menjadi masalah, dia pula menyampuk apa yang orang tua cakap. Mungkin anak menyampuk ini sebab suka nak cari perhatian orang lain.

3. Suka Main Kasar

Jangan pandang ringan kalau anak suka bertumbuk atau cubit kawan lain. Kalau tak ditegur, ia boleh menjadi habit yang kekal dan berterusan sampai remaja dan dewasa pula.

4. Buat-buat Tak Dengar

Itulah yang selalu anak buat kan! Kalau mak ayah panggil dengar cara yang lembut, dia boleh buat tidak tahu dan tidak dengar. Sampai satu tahap, mak mulalah menjerit. Malah boleh dikatakan, masa inilah anak nak uji autoriti mak ayah. Sampaikan mak ayah yang kurang autoriti akan cepat mengalah dan membiarkan saja anak menguasai dirinya. Lama-kelamaan, mak ayah akan nampak anak semakin degil dan susah dengar cakap.

IKLAN
5. Anak Terlalu Memendam

Pernah tengok anak yang sanggup buat tidak tahu dan ‘keras hati’ dengan tidak menagis walaupun dimarah atau gertak. Ini belum lagi kalau anak sakit atau sedih. Apa yang dia lakukan hanya ketap bibir tanpa menangis. Sebagai mak ayah, kita kena bagi signal pada otak anak untuk luahkan emosi yang terpendam itu.

Mingguan Wanita : Jangan anggap anak kecil tak boleh ditegur. Inilah masanya kita didik dan ajar anak supaya dia ingat sampai bila-bila.

Baca Menarik Lagi DI SINI: Mak Kena ‘Dengki’ Dengan Anak, Ajar Masuk Dapur, Elak Jadi ‘Raja’ Bila Besar

IKLAN

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI