‘Bonding’ dengan keluarga dan anak-anak bukan sekadar bawa mereka keluar berjalan-jalan di hujung minggu atau bercuti bersama-sama di tempat-tempat menarik. Ada cara lain untuk rapatkan hubungan dengan anak-anak.

Kadang-kadang, mak ayah yang sibuk bekerja sampai tiada masa untuk ‘bondding’, berbual atau bergurau senda dengan anak-anak. Keluar pagi, pulang malam. Bila balik rumah, mak ayah dah tak larat, buat apa yang termampu dan langsung tak sempat nak berborak dengan anak. Sedihnya bila ingatkan keadaan ini.

Kalau nak balas balik masa yang tidak dapat bersama anak-anak ini, hanyalah tunggu cuti yang panjang, bonding dengan keluarga bersama. Tapi adakah ini sudah memadai.

Sebagai mak ayah, ambillah masa seketika untuk bonding dengan anak. Tak perlu nak planning untuk bercuti bersama tapi cukup dengan keluar makan, berjalan di taman. Dengan syarat hanya bersama seorang anak.

Inilah yang dikongsikan oleh Mohd Yazid Ismail tentang bonding dia bersama setiap anak. Ada hari special bagi setiap anaknya.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Pantang Bergerak, Asyik Menempel.” Jangan Rimas Itu Buktinya Bonding Anak, Beranak KUAT!

Jangan Jadikan Anak ‘Yatim Piatu’ Kerana Mak Ayah SIBUK, Carilah ‘’Prime Time’ Untuknya

Info Lebih Menarik DI SINI

IKLAN

Bonding Setiap Anak, Rasa Dihargai

Setiap tahun saya akan buat special bonding session dengan anak-anak secara one by one. Jalan-jalan berdua. Atau sekadar dinner berdua. Kadang dua kali setahun setiap orang.

Hari ni saya buat bonding session dengan Saeed, umur 5 tahun. Bawa jalan-jalan, naik komuter lepas tu tukar naik MRT.

Sesi bonding ada giliran untuk setiap anak. Semua tak sabar tunggu giliran masing-masing.

Sebelum giliran Saeed hari ni, saya buat sesi dengan Dhia, lepas tu Fina. Bawa keluar mengopi dan makan kek waktu malam.

IKLAN

Saya memang buat sesi macam ni dengan anak-anak sejak anak sulung (Bashir) kecil lagi. Sekarang Bashir dah 14 tahun.

Bagus sesi macam ni. Anak-anak boleh buat luahan perasaan one by one. Borak lama-lama tanpa gap, macam-macam cerita keluar. Macam bercerita dengan kawan.
Happy diorang.

Bagi Motivasi & Nasihat

Anak rasa dirinya special, dihargai, dan ada orang yang sedia mendengar luahan perasaan yang lama terpendam. Kalau anak bawah umur 7 tahun macam Saeed ni, ia akan jadi sesi bertanya beribu-ribu soalan. Bersedialah goreng jawapan.

Sesi bonding juga saya gunakan untuk bagi motivasi dan nasihat yang spesifik untuk setiap anak. Masing-masing ada perangai dan masalah yang berbeza, maka nasihat pun berbeza tak sama dengan adik beradik yang lain.

IKLAN

Saya pun rasa bahagia dapat keluar berdua macam ni. Rasa macam me time. Tenang je.

Mingguan Wanita : Jangan nak ada me time untuk diri sendiri je. Bonding dengan anak pun satu perkara yang cukup membahagiakan.

Sumber: Mohd Yazid Ismail

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita