‘Apa Dalam Bekas Biru Tu Adik’ Lelaki Ini Kongsi Cara ‘Handle' Susu Perahan Waktu Bercuti Di Paris

Bekas biru bertutup putih itu tak pernah lekang dari tangan Hafiz Rahman mahupun isterinya, Aishah Adnan. Sepanjang bercuti di Paris itulah ‘benda’ paling berharga bagi pasangan suami isteri ini.

Sebabnya dalam bekas biru itulah tersimpannya stok Susu Perahan untuk anak mereka. Dan mereka pernah juga suatu ketika dulu, mengabaikan betapa pentingnya bekas biru itu untuk ibu-ibu ‘travel’ yang sedang usaha konsisten memberikan susu ekskusif untuk bayinya.

Bagi tak mengulangi kesilapan lalu, Hafiz Rahman berkongsi kisah. Bagaimana dia dan isterinya, menyelamatkan stok susu perahan sepanjang bercuti di luar negara.

Apa Dalam Bekas Biru Tu?

Bawa apa tu adik?”
Apa dalam bekas biru tu?”

Ini soalan yang ramai tanya saya masa trip Swiss Paris hari tu. Dan setiap kali orang tanya, jawapan yang sama saya beri. Sambil melemparkan senyuman paling manis.

Susu ibu kak.”
Owh. Boleh tahan eh?”

IKLAN

Ramai rupanya tak tahu cara nak bawa balik EBM (susu ibu) bila travel. Ada yang sudah pam, buang kat sinki macam tu je, siram kat pokok. Sama macam situasi kami dulu masa travel ke Osaka. Masa tu arman baru 3 bulan.

 

‘Apa Dalam Bekas Biru Tu Adik’ Lelaki Ini Kongsi Cara ‘Handle’ Susu Perahan Waktu Bercuti Di Paris

Ini Cara Handle Susu Perahan Waktu Bercuti Ke Luar Negara

Sebenarnya ada 2 situasi bagi kami dalam nak handle EBM ni masa travel.

IKLAN

Situasi 1 – Keluar hotel pagi balik malam ( 8 jam )
Situasi 2 – Travel Balik dari Paris ke Malaysia ( 14 jam flight + 3 jam airport )

Apa yang perlu ada untuk handle EBM masa travel?
1) Cooler Box
2) Ice Pack
3) Garam

Situasi 1

Ini biasanya susu yang baru di pam sepanjang sight seeing. Masa ni kami bawa ice pack je. Selalunya setiap kali travel paling kurang 3 ice pack akan kami bawa. Ice pack tu make sure simpan dalam freezer dulu. Kalau dalam bilik hotel tak ada freezer, minta tolong dengan receptionist untuk simpan dalam freezer di kitchen hotel.

IKLAN

Dan EBM sepanjang berada di sana kami simpan dulu dalam ice box.

Situasi 2

Ni situasi paling critical. Nak bawa balik EBM naik flight. Kena pula travel ke Europe yang makan masa lebih dari 12 jam. Garam dan ais benda yang wajib ada. Ice pack memang tak tahan untuk 12 jam.

Garam boleh melambatkan ais untuk cair.

Dan kami akan wrap cooler box. Incase penutup terbuka. Kami memang dah prepare luggage khas untuk cooler box. Masa check in, kami minta dia orang tampal sticker Fragile. So tak adalah kena campak sangat luggage tu.

Sumber/Foto : Hafiz Rahman

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI