Lesung batu memang banyak kegunaannya terutamanya dalam menumbuk bahan-bahan untuk dibuat sambal. Meskipun dah ada kemudahan mesin pengisar ‘blender’ namun cara menumbuk tradisi menggunakan lesung batu, tetap menjadi pilihan dan membuatkan masakan menjadi lebih sedap.
Menerusi perkongsian oleh Zamy Purba pesan neneknya supaya lesung batu yang baru dibeli jangan terus digunakan.
Rendam Selama 24 Jam
Sebaliknya pastikan rendam dahulu dalam air selama 24 jam. Ini kerana lesung batu yang baru masih rapuh dan tujuan ia di rendam dahulu bagi mengelakkan lesung batu mudah pecah.Malah lesung batu juga tahan lama.
Selepas lesung batu direndam selama 24 jam.Letakkan pula hampas kelapa yang telah diparut tersebut ke dalam lesung batu tersebut.
Tumbuk hampas kelapa tersebut sehingga bertukar warna. Ia bagi tujuan memastikan tiada lagi habuk-habuk mahupun pasir halus melekat pada lesung batu tersebut.
Mingguan Wanita: Rupanya nak lesung batu tahan lama tak mudah pecah, lepas beli jangan terus guna. Sebaliknya kena rendam dulu selama 24 jam, barulah ia tahan lama.
Selalu kalau nak bagi wangi rumah atau pun kenderaan, memang akan guna air freshener atau pewangi yang beraneka bau mengikut citarasa. Masuk dalam rumah terus bau semerbak.
Tambah-tambah kalau kenderaan atau rumah adabau yang tidak menyenangkan, air freshener menjadi penyelamat. Terus bau yang busuk hilang.
Tak kirlah di rumah, kenderaan atau di pejabat sekali pun, inilah pewangi yang digunakan. Bukan untuk mengharumkan rumah atau kenderaan tapi juga seperti sudah menjadi benda yang wajib ada untuk tempat sebegini.
Walau bagaimanapun, tahu tak air freshener ini tidak selamat digunakan. Ikuti perkongsian daripada Dr Rizal Abu Bakar ini.
Dua tiga menjak ini asyik masuk pejabat orang. Bila masuk boleh nampak air freshener di tempek di dinding.
Sekejap bunyi psstt. Awal-awal dulu terkejut juga bila dengar macam ni. Lepas tu bau wangi. Mujur siang.
Masuk kereta pun sama. Banyak orang letak air fresher. Ada lekat tak tempat aircond. Ada main sangkut-sangkut.
Sebelum ini saya selalu sewa kereta bila turun KL. Dalam kereta sewa dah diletak siap air freshener gantung. Masuk saja sesak nafas jadinya. Biasanya saya akan buka tingkap semua dan letak kat dalam bonet.
Next time bila nak sewa saya sebut tak perlu letak lagi. Tauke akur. Tak letak dah.
.
Mungkin ada yang tertanya-tanya kenapa dengan air freshener? Ada apa?
Jawapannya ada dalam laporan di The Journal of Toxicological Sciences and Atmospheric Environment.
Kajian dapati air fresheners keluarkan lebih dari 100 bahan kimia berbeza.
Jadi bila kita sedut wangian dari air freshener kita bawa masuk bahan kimia ini dalam tubuh.
Antara bahan favourite yang ada dalam air freshener ialah sodium borate. Bahan ini selalu diguna dalam racun serangga dan racun rumput.
. Guna Pewangi Semulajadi
Kalau nak wangikan kenderaan boleh guna bahan natural macam pandan. Caranya ambil..
Kalau nak wangikan kenderaan boleh guna bahan natural macam pandan. Caranya ambil 5-6 helai daun pandan dan buat ikatan simpul. Letakkan di bonet. Bau dari pandan juga akan hilangkan lipas kecil dalam kereta.
Boleh juga buat ala bunga rampai macam kenduri dulu-dulu. Letak dalam kain dan ikat ala-ala sup bonjot. Gantung dengan cermin pandang belakang.
Kalau di ofis bagus lagi guna bunga-bunga kering. Kalau ada bajet boleh cuba essential oil yang original.
Mingguan Wanita : Rupanya tanpa kita sedar, telah sedut bahan kimia daripada pwangi itu. Bahaya betul.
Selalunya dedaun sayuran memang tak tahan lama. Selepas 2-3 hari mulalah layu. Sayang pula, buang begitu saja. Bila nak pakai mulalah tercari-cari.
Biasanya, kalau nak guna dedaun sayuran ini tidaklah banyak mana pun, tapi nak kena beli dalam jumlah yang ditetapkan. Bila simpan dalam peti ais, lama kelamaan akan layu dan kering.
Jadi, macam mana nak pastikan dedaun sayuran yang kadang-kadang digunakan ini tahan lama dan boleh diguna pakai untuk masakan seterusnya.
Inilah yang dikongsikan oleh Yatie Eimra untuk memastikan dedaun sayuran tahan lama. Paling penting tak perlu rendam dalam air pun. Masukkan dalam freezer je.
Kali ini saya kongsikan nak simpan herba/jenis dedaun ni macam kucai, daun kesum, daun kari, daun bawang, daun sup dan sebagainya.
Sebenarnya saya ikut cara mak saya – simpan lengkuas (yang dah dibersihkan & dipotong) dalam freezer supaya tak kering & tahan lama. Saya mula simpan daun macam daun kucai, daun bawang, daun sup, daun kari, daun kesum, cili, halia, serai dan sebagainya.
Yang bagusnya simpan bahagian freezer ni, herba/dedaun tahan lebih lama & tak perlu nak tukar air bagai (bagi yang rendam dalam air). Fridge saya kecik jer tak muat semua nak disimpan dalam botol/letak air..
Dekat 4 tahun gak la saya amalkan simpan dedaun macam ni. Kalau nak simpan dalam freezer ni, ada beberapa perkara yang kena tahu..
1) Walau simpan apa pun kat bahagian freezer, bila keluarkan nanti & defrost, semuanya akan jadi lembik. Contohnya cili merah, lepas keluarkan memang akan lembik sebab segala cecair dalam tu dah dibekukan. Jadi, KELUARKAN SEBELUM NAK GUNA/masak saja. Biasanya saya simpan cili sikit kat bahagian chiller gak untuk tujuan hiasan.
2) Kena guna tisu jenis tahan bila basah (disposable cloth) atau boleh guna kain perca. Tujuannya nak serap wap-wap air yang terbentuk bila simpan lama dalam freezer. Kalau guna tisu dapur biasa mudah koyak & melekat-lekat nanti. Disposable cloth yang saya guna ni, memang mahal sikit, tapi boleh dibasuh semula & keringkan. Lepas tu boleh guna balik.
3) Gunakan bekas kedap udara atau plastik ziplock terutamanya untuk simpan serai & dedaun supaya tak makin kering. Fridge saya kecik, kena guna plastik ziplock untuk jimat ruang. Saya nak jimatkan plastik ziplock, jadinya saya gunakan plastik ziplock yang besar & asingkan dedaun ikut jenis dalam plastik pembungkus makanan biasa tu jer.. Tapi cili tak simpan dalam plastik ziplock pun takpe sebab tetap akan lembik jugak.
Tip: Sila basuh & tos dulu ye sebelum frozenkan. Lagi bagus kalau biarkan keringkan sikit supaya tak melekat-lekat nanti. Lepas keluarkan tak perlu basuh & boleh terus guna.
P/s: Untuk sayur-sayuran boleh guna plastik ziplock & tisu ni tapi simpan kat bahagian chiller jer. Asingkan ikut portion sekali masak. Untuk simpan carrot, potong bahagian atas (supaya tak tumbuh tunas) & potong kecil. Tukar tisu/kain bila dah basah ye.
1. Halia ni saya potong banyak saiz sebab ada masakan yang perlukan halia dihiris panjang contohnya ayam masak halia.
2. Boleh juga basuh bersih halia & keringkan. Kemudian terus potong kecik & frozen kan. Halia yang baru dikeluarkan dari freezer lagi mudah nak kikis kulitnya.
3. Untuk halia, lengkuas & kunyit hidup saya letak dalam 1 plastik
4. Kucai ni perlu dilipat seperti ini supaya mudah nak ambil 1-1..
5. 1 pokok daun pandan ni saya simpan dalam freezer. Lipat 1-1 supaya mudah nak ambil
6. Masuk dalam plastik pembungkus makanan untuk asingkan jenisnya
7. Saya nak jimatkan plastik ziplock, jadinya saya gunakan 1 jer saiz besar.
8. Serai ni saya beli dah lama & masih elok.
9. Cara ni juga boleh simpan sayuran, cumanya simpan bahagian chiller.
10. Ada 2 ketul balance carrot. Masih rangup/tak berkulat bila simpan cara ni. Tapi perlu tukar tisu bila dah basah
Mingguan Wanita : Lepas ni, kita masuk dalam freezer. Paling penting tak payah rendam air pun. Tetap tahan lama dan tak kering.
Onde-onde, resipi ini bukan saha menjadi kegemaran orang Pantai Timur tetapi juga seluruh Malaysia. Bila gigit, terasa letupan dan manisan gula melaka di dalamnya.
Cara nak buat onde-onde pun tak susah sangat, guna tepung pulut saja dan ada sesetengah makan-mak akan tambah tepung gandum. Bergantung pada resipi masing-masing.
Apa yang menjadi masalahnya, kalau masak waktu pagi, tak sampai petang, kita akan bau masam. Bukan sebab onde-onde itu dah basi tapi berpunca pada kelapa parut yang menyalutinya.
Ada cara nak bagi onde-onde ini tahan lama dan lambat basi. Ikuti resipi dan perkongsian daripada Ayza Nur ini.
2 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan atau lebih air daun pandan + sedikit pewarna hijau
Seketul gula melaka (di potong dadu)
Sedikit garam
1/2 biji kelapa parut – di tambah sedikit garam
Cara Membuatnya:
1. Satukan tepung pulut, tepung gandum & garam di dalam satu bekas..
2. Tuang air pandan tadi sedikit demi sedikit sambil menguli adunan tadi.
3. Uli hingga adunan sebati dan tidak melekat di tangan dan boleh dibulat-bulatkan.
4. Ambil doh sebesar ibu jari dan leperkan.
5. Letakkan gula melaka di bahagian tengah dan bulat-bulatkan
6. Bulatkan adunan tadi hingga habis dan susun di dalam dulang yaag ditabur sedikit tepung gandum.
7. Didihkan air di dalam periuk.
8. Masukkan kuih ke dalam air yang sedang mendidih.
9. Biarkan sehingga kuih tadi timbul di permukaan air seketika kemudian bolehlah di angkat dan ditoskan airnya.
10. Selepas itu golekkan kuih tadi di atas kelapa parut
TIP PENTING
Kelapa parut perlu dikukus seketika untuk bagi tahan lama supaya kuih tidak cepat basi. Paling penting, bila buat sendiri, kita boleh letak gula melaka di dalamnya ikut citarasa sendiri.
Mingguan Wanita : Sedapnya. Patutlah ada sesetengahnya, tak sampai separuh hari dah rasa masam. Rupanya kenalah kukus dulu kelapa parut.
Nahas tragedi helikopter TLDM, lelaki buat hantaran jelik didenda RM23,000. Gara-gara menghina nahas tragedi dua helikopter bertembung di udara dua hari lalu, seorang peniaga...