Memang bukan mudah untuk menjadi seorang ibu. Perlu lalui pelbagai alahan dan kesakitan sewaktu tempoh kehamilan, malah harus lalui saat mendebarkan sewaktu proses kelahiran. Bertuah jika dipermudahkan kelahiran secara normal tanpa perlu menempuhi  detik cemas kelahiran secara pembedahan ceaseran.

Betapa kita berusaha untuk melahirkan anak secara normal, ketentuan dariNya harus redha melahirkan anak secara kecemasan ceaserean. Itulah yang dialami oleh penyanyi yang sedang membina nama di tanah besar China, Shila Amzah, 29 tahun. Anak sulung kepada penyanyi veteran ND Lala, 58, ini telah selamat melahirkan anak lelaki yang diberi nama Seth Uwais Bin Haris Idraki, pada malam merdeka 31 Ogos baru-baru ini. Setelah menempuh hampir lebih 55 jam didalam bilik bersalin.

Berikut pengalaman detik cemas yang dikongsikan oleh penyanyi ini;

“Syukur Alhamdulillah, sha selamat melahirkan our first baby malam tadi pada 31 August 2019 (jatuh pada Hari Merdeka dan Awal Muharram), jam 11.43, secara emergency c section, seberat 2.88kg.Sha dan Haris sangat terharu dengan semua ucapan dan doa semua..Terima kasih banyak.”

“Alhamdulillah syukur kehadrat Allah SWT diatas limpah kurniaNya dan rezeki.. Memperkenalkan.. Seth Uwais Bin Haris Idraki. Sekarang Sha di nasihatkan untuk berehat oleh doctor setelah 55 jam 43 minit sha berada dalam labour..Doakan sha cepat sihat ya.”

“Alhamdulillah Seth is a healthy baby boy.. Sha just tak dapat nak bf betul-betul lagi sebab c section ni sangat tak selesa nak bf.Hari ni gagahkan diri juga untuk bangun.Keluar kan Segala tiub from my body.Kalau ada tips on post c section boleh la share dengan sha korang punya experience”

Seth Uwais Bin Haris Idraki

Sebab Kena Bersalin Pembedahan C-Section

“Anyways banyak orang Tanya kenapa sha kena emergency c section, actually disebabkan oleh sha failed utk dilate sampai habis walaupun dah Di induced, first kita try prostin, then the next day kita try foley balloon.. Then lepas air ketuban pecah, kita try Pitocin that night.. And I’ve been contracting tinggi sangat-sangat.. Before amek Pitocin sha buka 4cm je so me and Haris decided to take epidural (it was amaaaaazinggggg) doctors and nurses kat HUKM ni semua sangat bagus.”

“Tak sakit sangat pun bila jarum tu masuk kat belakang, Doctor cakap dengan sha supaya duduk, peluk bantal and jangan gerak.. So I didn’t move at all.. Bila ubat masuk, you’ll get a tingling feeling macam kena mild electric shock.. Then I started to feel numb from my lower back, lower abdomen, sampai la kaki.Honestly after days of contractions sha rasa relieved sangat bila dapat epidural tu.”

“Then sha diberi Pitocin, unfortunately after 2 hours sha masih tak dilate juga.. As sha ada posterior cervix.. So dia ke belakang, doctor tanya whether sha nak tunggu lagi 2 hours or c sec, sha cakap just buat apa-apa yang boleh save me and the baby.

“Sebab badan sha pun dah sangat penat, and taknak stress kan baby dalam perut as masa tu kita suspect whether tali pusat dia terbelit kat leher, or tali pusat dia pendek. So sha cakap kita go on with emergency c sec. Nurses pun terus tolong sha prepare untuk masuk OT.”

“After 20 minutes macam tu, sha pun masuk OT ditemani oleh Haris.. Kesian betul dia pun penat 🙁 then doctor cakap kena tambah more drugs kat sha punya epidural punya tube tu.Something stronger as the doctor going to cut me open kan, so sha agreed.. Lepas dah tambah, as the doctor swipe antiseptic ke apa yang colour orange merah tu, I can still feel the cold cotton lalu kat my lower abdomen tu sebelum doctor nak potong.”

“Then Sha cakap dengan doctor, doctor cakap kalau macam ni we have to give you GA (General anaesthesia) la.. Adoi nervous gila time tu, sebab sha memang seriau nak masuk masuk tiub kat tekak ni, takut damage my vocal cord ke apa. (Sampai sekarang rasa sakit kat area tekak) tapi sha dah redha and TAWAKAL.. Sha pegang tangan haris, sha mengucap.. Lepas tu kena sedut gas tu.. Then after 30 minutes kot, sha baru terjaga kat recovery room.”

Masih Belum Dapat ‘Susukan’ Bayi

“Haris dah risau sebab after the operation, semua orang kejut, sha tak bangun.. Lama-lama sha dengar suara sayup-sayup panggil sha and sha dapat rasa tangan haris, he told me that I did amazing. I said “Oh dah habis ke” then I asked him how’s the baby.He said Seth is fine, and I’ll get to see him later.. Tapi sha macam lalok lagi kan (honestly it was the nicest feelings ever hahaha).”

“Lepas tu sha di hantar balik ke ward, dapat pegang baby for 15 minutes or so, tried to get him to latch tapi baby pun penat, sha pun penat.. Then sha cakap dengan nurse, takpe la saya cuba lagi besok. Sampai sekarang sha belum dapat lagi betul bf kan seth 🙁

“Tapi takpe.. Sha tengah cari consultants kat sini to help me before sha discharge balik❤️ so after 55 hours and 43 minutes dapat sha keluar kan seth dengan selamat. Alhamdulillah.

MW: Bukan mudah bergelar ibu. Itulah antara pengorbanan terbesar yang perlu dilalui demi melahirkan zuriat buat suami tersayang. Tahniah buat Shila Amzah dan keluarga, semoga bayi membesar dengan sihat dan selamat menjalani tempoh berpantang!

Sumber: Instagram Shahilaamzah