b40

Dua tiga hari ini berlegar isu berkaitan laptop dan anak-anak B40. Membesar dari kalangan keluarga B40 ini tidak semudah yang dibayangkan.

Bermacam ujian perlu anak-anak ini tempuh terutama berkaitan kewangan. Lagi pula diuji dengan PKP yang mungkin membuatkan ibu ayah hilang pekerjaan.

Mana mampunya mahu membeli laptop untuk kegunaan pembelajaran online. Pensyarah ini, Dr Khair Razlan Othman juga punya kisah dengan pelajarnya.

Amat menarik kisahnya untuk diteladani. Kerana, berkat usaha dan kesungguhan pensyarah memberikan bantuan dan galakan, anak didiknya yang terdiri dari kalangan B40 ini hampir mendapat keputusan yang cemerlang.

Kisah Laptop Dan Budak B40

Saya ada cerita tentang laptop dan budak B40.

Satu sem tu, ada satu subjek ramai fail. Lecturernya kabo bebudak tu tak hantar kerja.. Dah la bagi extension pun tak hantar.. Sebagai lecturer yang baik hati, memang pantang betul dengar budak perangai camni.

Cumanya ada sorang tu. Sedih pulak bila dengar alasannya.. Dia kata dia takde laptop! Fuhh..

Next sem, diorang repeat subjek. Akulah pulak yang kena ajar. First thing in the morning yang aku buat, aku cari budak takde laptop tu. Subjek microprocessor kot.. Tada laptop nak lulus camna..

IKLAN

Mod investigasi on, kena pastikan juga ada laptop.. Aku tak nak dia bazir duit mak ayah but then fail lagi…

Aku sembang dengan budak ni. Struggle of PKP is real (Gambar 2).

Kesian weih.. Aku suruh masuk kampus sebab boleh guna komputer kat lab. Dia takde duit nak bayar hostel.. Aku usahakan call Direktor Kampus nak minta duk hostel free.

Baca : ‘Kemiskinan Orang Jangan Dibuat Main Atau Gurauan’ Fedtri Yahya

IKLAN

Misi Beri Bantuan Laptop

And as Pengerusi Masjid, proposal bantuan laptop ready. Misi laptop on. Jihad menuntut ilmu. Apa guna masjid ada duit tapi takleh bantu.

Cuma kebetulan pulak masa tu budak sekolah dah masuk sekolah sat, takdalah PDPR sekejap.. Dapatlah dia pinjam laptop sepupu dia. So, as dah ada laptop aku pun approve registration dia. Selagi ikhlas nak belajar. I’ll do my best!

Budak bagus. Adab ada. 14 minggu lah aku tazkirahkan. Kena pastikan dia and da gang tak repeat paper..

Guess what?

Dia nyaris dapat A woi.. Ke A- ek.. Aku pun dah lupa… Sebagai pendidik, tiada apa yang kita inginkan melain kejayaan anak murid dan doa mereka.

IKLAN

Walau aku ajar microprocessor. Ajar bahasa robot. Tapi aku still seorang manusia. Punya empati yang membezakan hakikat seorang insan dengan robot.

Semoga Allah SWT beri aku dan korang semua kekuatan dan empati untuk memanusiakan manusia.

Salam Juang!

Mingguan Wanita : Bertuah pelajar-pelajar ini kerana direzekikan berjumpa pendidik yang besar jiwanya. Sedia membantu pelajar dan benar-benar mahu lihat pelajarnya berjaya di masa hadapan.

Sumber/Foto : Dr. Khair R. Othman , Chegu Kehidupan

Cari LAPTOP MURAH di sini : https://invol.co/cla2hs6

https://www.youtube.com/watch?v=9gRzzi3FR1w